Hovedinnhold

Her er håndballjentenes største problem:

VM-jentene treffer på under ett av fem langskudd

HAR MER Å GÅ PÅ: De norske bakspillerne har mer å gå på når det gjelder skudd fra distanse. Der er Norge blant VMs dårligste så langt. Her er det Ida Alstad som forsøker seg. Foto: Scanpix/Gorm Kallestad
HAR MER Å GÅ PÅ: De norske bakspillerne har mer å gå på når det gjelder skudd fra distanse. Der er Norge blant VMs dårligste så langt. Her er det Ida Alstad som forsøker seg. Foto: Scanpix/Gorm Kallestad
SUZHOU/OSLO (VG Nett) Bare to lag i hele håndball-VM treffer dårligere med distanseskuddene sine enn de norske håndballjentene.

Denne saken handler om:

Håndball-VM

Anders K. Christiansen dekker håndball-VM. Tips ham her.

Best uttelling på distanseskudd:

1. Sør-Korea 48%
2. Russland 45%
2. Spania 45%
4. Romania 41%
4. Tyskland 41%
4. Østerrike 41%
4. Ungarn 41%

Dårligst uttelling på distanseskudd:

1. Australia 12%
2. Chile 14%
3. Norge 18%
4. Japan 20%
5. Thailand 21%

I de to foregående verdensmesterskapene har Norge ligget på 38%.

Ikke bare skyter de sjelden, uttelingen er dårlig når skuddene først kommer. Etter fem kamper har de norske bakspillerne truffet på 9 av 49 skudd fra ni meter og utover.

Bare Chile og Australia kan skilte med svakere tall. Til og med kasteballen Thailand har flere susere fra langt hold enn Norge.

- Det er riktig at tallet må opp. Mot Romania scoret vi tre ganger fra distanse, men kampen før var tallet null. Vi jobber med dette, innrømmer landslagssjef Thorir Hergeirsson overfor VG Nett.

Nøstvold tror det løsner

Tine Stange har scoret på 1 av 9 fra distanse. Ida Alstad har lyktes i 1 av 10 tilfeller. Anja Edin har scoret på 2 av 10 distanseskudd, ifølge de offisielle VM-tallene.

Les også:Her sitter spillerne fast i heisen
Les også:Alexander (2) er Heidis bursdagspresang

- Jeg tror dette kommer. Vi har spilt mot noen ekle forsvar, og vi har kanskje skutt på litt for dårlige muligheter, som mot Chile. Vi har skutt fra tolv meter, i stedet for ni meter, sier Tonje Nøstvold til VG Nett.

Hun har selv truffet på 3 av 8 distanseskudd.

Thorir tror han har svaret

Thorir Hergeirsson fremstår - som vanlig - som både behersket og i godt humør etter fem strake seirer i VM. Islendingen tror han vet hvordan han skal løse «skuddgåten».

- Det handler om å regulere avstanden til forsvaret, og å sette hverandre i gode posisjoner. Dersom motstanderne våre vet at vi ikke scorer fra distanse, kan de enkelt pakke inn linjespilleren vår og gjøre det vanskelig for oss. Derfor er dette viktig.

- Flere av bakspillerne dine er mesterskapsdebutanter. Er dette også en reaksjon på et høyere nivå enn hva de er vant med?

- Ja, det er det nok. Dette er et knepp opp nivåmessig for flere av spillerne, sier Hergeirsson.

Håndballekspert og tidligere Bækkelaget-trener Frode Kyvåg er ikke overrasket over den dystre skytterstatistikken.

- Det er helt i tråd med hva jeg opplever. Det er mange måter å vinne en håndballkamp på, men det må fungere godt fra distanse, slår Kyvåg fast overfor VG Nett.

Han er redd for at media og publikum nå nærmest har innkassert et VM-gull allerede før mellomspillet er i gang.

TONER NED FORVENTNINGENE: Frode Kyvåg. Foto: Scanpix
TONER NED FORVENTNINGENE: Frode Kyvåg. Foto: Scanpix

- Vi må være oppmerksomme på at det er en del urutinerte førstereisjenter som må få en sjans til å jobbe seg inn i systemet. Når Katja Nyberg, Gro Hammerseng, Tonje Larsen (spiller bare forsvar) og Kristine Lunde-Borgersen er ute, er det Anja Edin, Tine Stange og Ida Alstad som må ta ansvar fra distanse. Det har vi ikke lov til å stille for store forventninger og krav til, sier Kyvåg.

Møter Sør-Korea i morgen

Norge går inn i mellomspillet med full pott. Nå venter Sør-Korea i den første kampen i mellomspillet i morgen, lørdag.

Det blir første gang lagene møtes siden den høydramatiske semifinalen i Beijing-OL.

- Jeg kan nok tenke meg at de har den kampen i bakhodet. Det var selvfølgelig en fryktelig skuffende kamp for dem, sier Heidi Løke til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Håndball

Se neste 5 fra Håndball