Hovedinnhold

Svein Arne Hansen truer med søksmål etter Patrik Sjöberg-angrep

<p>MISFORNØYD: Patrik Sjöberg går til angrep på den norske presidenten i det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen. Bildet ble tatt i et VG-møte med den tidligere høydehopperen i 2011.</p>

MISFORNØYD: Patrik Sjöberg går til angrep på den norske presidenten i det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen. Bildet ble tatt i et VG-møte med den tidligere høydehopperen i 2011.

Foto: Jan Johannessen, VG
Den svenske friidrettslegenden Patrik Sjöberg (52) reagerer på at han står i fare for å miste sin 30 år gamle europarekord i høyde. Han går til angrep på Svein Arne Hansen (70) – som avviser anklagene og har kontaktet advokat.

Denne saken handler om:

Den europeiske friidrettspresidenten står i spissen for forslaget om å slette gamle Europa- og verdensrekorder på grunn av dopinghistorien.

<p>TAR KONTAKT: Svein Arne Hansen tar kontakt med advokat etter anklagene fra Patrik Sjøberg.</p>

TAR KONTAKT: Svein Arne Hansen tar kontakt med advokat etter anklagene fra Patrik Sjøberg.

Foto: Jan Petter Lynau, VG

– Det er latterlig. Nå skal han ta på seg den hederlige frakken og rette opp idrettens rykte, sier Sjöberg til Sveriges Radio.

Sjøberg påstår at norske Hansen på 80-tallet, som Bislett Games-general, gjorde alt for å skjule dopingen i sporten.

Sjöberg ga ut bok: Utsatt for sex-overgrep

– Vi som han visste var rene fikk betalt for å gjøre dopingprøver. Han har mye å fortelle. Kanskje han skal la oss som har vært rene få beholde våre greier, sier Sjöberg.

Hansen avviser påstandene fra svensken kategorisk.

– Dette er det rareste jeg har opplevd gjennom 50 år i friidretten. Jeg visste gjennom mine år i Bislett Games fra 1985 til 2009 aldri hvem som ble plukket ut til dopingtester. Det var det teknisk delegert og Antidoping Norge som sto for. Dette er jo bare helt latterlig, sier Svein Arne Hansen.

Han er i Lausanne og har allerede kontaktet sin norske advokat om Sjöberg-saken.

VGs kommentator: Slett forslag om rekordsletting

– Det absolutt mest usaklige jeg har opplevd. Jeg vil selvsagt ikke ha dette på meg. Vi har advokater både i Norge og Sveits. Jeg vil kjøre denne saken rettslig om han ikke trekker uttalelsene tilbake, sier Svein Arne Hansen.

Han sier også til Sveriges Radio:

– Han får komme med noen bevis. Vi har jobbet for en ren idrett i alle år. Jeg har aldri beskyldt Patrik for å være dopet og aldri bedt ham om å stille opp på en dopingtest. Dette syns jeg var fryktelige beskyldninger.

Hansen om russerdopet: – Jeg føler meg forrådt

Svein Arne Hansen sier han alltid har hatt et godt forhold til Patrik Sjöberg.

– Det er lenge siden jeg har snakket med ham, men forholdet til Sjöberg har alltid vært godt. Vi har betalt ut mye penger til ham, men aldri for noe slikt, sier Hansen til VG.

– Patrik har alltid kommet med kontroversielle uttalelser. Jeg forstår godt at Hansen er forbannet, sier tidligere verdensmester Hanne Haugland til VG.

– Vi vet alle at det foregått en del ting i friidrett, men jeg har personlig aldri opplevd noe mistenkelig på Bislett eller andre steder, sier Haugland, som kjenner Sjöberg godt både fra treningsleire og konkurransearenaen.

<p>30. JUNI 1987:  Patrik Sjöberg jubler for 2,42 og ny verdensrekord på Stockholms Stadion.</p>

30. JUNI 1987:  Patrik Sjöberg jubler for 2,42 og ny verdensrekord på Stockholms Stadion.

Foto: Foto: Anders Kallersand / Scanpix Sweden

Patrik Sjöberg hoppet 2,42 i Stockholm for 30 år siden.

Han hadde verdensrekorden i et drøyt år. Hoppet står fortsatt notert som europeisk, nordisk og svensk rekord. Bare Javier Sotomayor (2,45) og Mutaz Essa Barshim (2,43) har hoppet høyere i verden.

– Skal man ta vekk våre rekorder fordi man ser på noen rekorder som  ikke kommer til å bli slått overhodet? spør Sjöberg til P4 i hjembyen Göteborg.

Han gikk tidligere i uken ut med sitt ønske om et såkalt fribrev fra det europeiske friidrettsforbundet hvor EEA skal bekrefte at det ikke finnes mistanker mot hans rekord.

Sjöberg hos Skavlan: Innrømmet kokainbruk som aktiv

– De får gjerne ta europarekorden min, men man får hoppe over 2,42. Neste spørsmål blir om jeg fortsatt har min svenske rekord? Gjelder noen av mine resultater i det hele tatt? Eller er jeg borte fra historien? spør Sjöberg.

Ifølge Hansen er ingenting foreløpig bestemt i forhold til sletting av gamle friidrettsrekorder. Den internasjonale friidrettspresidenten, Sebastian Coe, deltok sist helg på et møte i det europeiske forbundet. Der ble saken tatt opp.

– Vi vet ikke hva denne saken ender med. Det er opp til Coe og IAAF å ta den videre, sier nordmannen.

– Jeg forstår godt at han reagerer på at rekorden kan bli slettet, sier Hanne Haugland – som selv står notert med norgesrekorden på 2,01 fra gullsesongen i 1997.

– Jeg føler meg ganske sikker på at Patrick Sjöberg aldri tok noe prestasjonsfremmende. Han var ekstremt mot doping. Saken om sletting av rekordene er komplisert. Jeg er overbevist om at en del rene utøvere står i fare for å miste rekordene sine.

Patrik Sjöberg har foreløpig ikke svart på VGs henvendelse om saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett