Hovedinnhold

Ndure gikk helt i kjelleren etter Beijing-tårene

Sprinteren innrømmer: - Jeg gjorde ingenting på fire-fem måneder

KONTRASTER: Til venstre får Jays Ndure hjelp av sportssjef Ketil Tømmernes i Friidrettsforbundet etter å ha blitt skadet i OL i Beijing. Til h. ses samme mann etter forsøket på 200 meter tirsdag ettermiddag i London. Foto: NTB Scanpix
KONTRASTER: Til venstre får Jays Ndure hjelp av sportssjef Ketil Tømmernes i Friidrettsforbundet etter å ha blitt skadet i OL i Beijing. Til h. ses samme mann etter forsøket på 200 meter tirsdag ettermiddag i London. Foto: NTB Scanpix
LONDON (VG Nett) Det er fire år mellom disse bildene. Jaysuma Ndure (28) innrømmer at det tok flere måneder å bli glad igjen etter det mislykkede mesterskapet i Beijing.

Denne saken handler om:

- Det som skjedde i Beijing satt i ganske lenge etter OL. Jeg gjorde ingenting på fire-fem måneder. Jeg lå bare hjemme og var sur, sier en åpenhjertig Ndure til VG Nett.

VG Nett viste Ndure bildene fra forrige OL - hvor han geleides ut av friidrettsstadion i tårer - på pressetreffet i deltakerlandsbyen før start. De vekker dårlige minner. Men før kveldens semifinale på 200 meter klokken 21.10 er sprinteren positiv igjen.

Den gambiskfødte nordmannen hadde store forventninger til suksess på kinesisk jord. Men på 100-metren løp han for sakte, og på 200 meter kom en strekk som tvang ham til å trekke seg fra semifinalen.

- I 2007 hadde jeg jo en veldig god sesong. Alle trodde det skulle gå veldig bra i OL. Kroppen min kjentes veldig bra.

- Men så ble jeg skadet lenge før OL, i første konkurranse i 2008-sesongen - og i den siste konkurransen to uker før OL. Jeg ville ikke tro at det var så farlig. Legen (Lars Engenretsen, red.anm.) sa det var en strekk eller en krampe. Men det var en alvorlig strekk. Jeg løp med den i mange konkurranser, sier Ndure, og oppsummerer for seg selv:

- Jeg var altså skadet to uker før OL, og så fikk jeg den siste strekken. På 100 meter klarte jeg ikke gi gass, og det er umulig å løpe sakte på 100 meter.

I kveld står slaget

HAR TESTET DEKKET: Jaysuma Ndure har vært i aksjon to ganger i OL før han i kveld løper semifinale. Foto: NTB Scanpix
HAR TESTET DEKKET: Jaysuma Ndure har vært i aksjon to ganger i OL før han i kveld løper semifinale. Foto: NTB Scanpix

I London er det en mer erfaren sprinter som stiller på startstrek. Og det er på mange måter i kveld Ndures OL-karriere avgjøres. Etter å ha vært læregutt i 2004 for Gambia, bli skadet i 2008 er det finaleplass på favorittøvelsen 200 meter som vil skille suksess og nedtur.

Ndures beste resultat i karrieren er fjorårets 4. plass på 200 meter i Daegu. Da var hele verdenseliten på plass, og 28-åringen løp under 20 sekunder for første gang siden 2007.

- Bena mine er perfekte og jeg har aldri følt meg i bedre form. Det har gått kjempebra på trening og jeg er konkurransesugen, forteller Ndure til VG Nett.

- Hva er målet ditt?

- Alle som kommer til finalen kan gjøre det bra. Jeg vil være fornøyd med å komme til finalen og gjøre det bra i den, sier Ndure, som ikke vil si noe om hvilke tider han regner med å løpe på i OL.

Spådde OL-medalje i fjor

Etter VM i Daegu i fjor, hvor han ble nummer fire på 200 meter, var han imidlertid klar på målsettingen:

- Jeg er ikke i form nå, for å si det sånn, sa han etter karrierens sterkeste prestasjon.

- Hva kan vi forvente når du er i form da?

- Da kommer jeg til å smile hele tiden. Det skal bli gull i EM. Også skal jeg prøve å ta medalje i OL på både 100 meter og 200 meter, sa Ndure.

PS! Ndures 200 meter går klokken 21.20. Da møter han Yohan Blake. Se alle heatene her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett