Hovedinnhold

Legende mener selv ikke Bolt kan slå denne mannen

* Merlene Ottey til VG Nett: - Ingen kan stoppe Yohan Blake når han løper slik

UTROPES TIL FAVORITT: Yohan Blake, her i aksjon i Luzanne tidligere i år, er favoritten til Merlene Ottey (innfelt) - her fotografert under friidretts-EM i juli. Foto: AP / Øyvind Brenne
UTROPES TIL FAVORITT: Yohan Blake, her i aksjon i Luzanne tidligere i år, er favoritten til Merlene Ottey (innfelt) - her fotografert under friidretts-EM i juli. Foto: AP / Øyvind Brenne
HELSINGFORS/LONDON (VG Nett) Tidligere storløper Merlene Ottey (52) forteller VG Nett at det blir Yohan Blake (22) - og ikke Usain Bolt (26) - som vinner 100-meteren i OL.

Denne saken handler om:

Det fortalte den Jamaica-fødte 19 ganger VM- og OL-medaljøren på sprint da VG Nett intervjuet henne under EM i friidrett tidligere i sommer.

- Jeg ser ingen som kan slå Yohan Blake med en god start. Det vil være umulig, sier Ottey.

Les også: Her løper 52-åringen i EM

OLs kanskje største høydepunkt, 100-meter-finalen for menn, går søndag kveld klokken 22.50. Etter at Usain Bolt knuste alle på både 100 og 200 meter i Beijing-OL i 2008, har Jamaicas 26-åring vært stort sett overlegen. Helt til i år.

- Blake var sen i starten i det jamaicanske uttaket. De siste 40 akselererte han virkelig. Ingen kan stoppe ham når han løper slik, sier Ottey, som selv mislyktes i å kvalifisere seg til sitt åttende OL.

Tror Bolt kan ta igjen mange

Hun satt opp på natten i finske Helsingfors for å følge det uttaksløpet på 100 meter. Der slo Blake (9,75) overraskende Bolt (9,86), og det har han gjort igjen før OL. 52-åringen lyser opp når VG Nett spør om duellen mellom de to, og svarer utdypende på alle spørsmål mens hun får et arrangørpledd rundt livet.

- Så det er virkelig mulig å slå Bolt når det gjelder som mest?

- Det er mulig å slå Bolt der. Mye avhenger av starten. Han kan gjøre en feil, og likevel ta igjen folk, men ikke alle. Misser han i starten blir det vanskelig å komme først.

Bolt mener imidlertid at han kommer til å vinne 100-meteren.

- Jeg kan garantere at dersom jeg kommer meg fram i teten, er det ingen som kommer til å slå meg. Derfor har jeg ingen bekymringer, sa Bolt på en pressekonferanse her i London i forrige uke.

Spår tid på 9,60-tallet

Merlene Ottey tok bronse for Jamaica i 1980-OL, og siden er det blitt 19 VM- og OL-medaljer til - hvilket gjør at hun har flest i friidrettshistorien sammen med legenden Carl Lewis. Hun vurderer tetkampen slik før OLs formel 1-øvelse:

- Amerikanerne, som Justin Gatlin, er gode de også. Men hvis de løper som de pleier, så tror jeg på Jamaica. Gatlin kan ikke løpe noe fortere, mens Asafa Powell har løpt fortere før. Så lenge Jamaica vinner er jeg bare glad. Hvis Bolt gjør det er det bra. Hvis det blir Yohan er det fint - og hvis det blir Asafa, er det også topp.

- Hva blir vinnertiden?

- Den som løper på 9,6 vil vinne. Og 9,8 holder ikke til medalje, hvis det da ikke er kraftig motvind. Joda, de kan løpe verdensrekord, men jeg tror ikke det skjer.

Verdensrekorden er 9,58, og tilhører Usain Bolt fra Berlin VM i 2009.

OMSVERMET: Etter intervjuet med VG Nett var det flere som ville snakke med Merlene Ottey i pressesonen utenfor Olympiastadion i Helsingfors i starten av juli. Foto: Øyvind Brenne
OMSVERMET: Etter intervjuet med VG Nett var det flere som ville snakke med Merlene Ottey i pressesonen utenfor Olympiastadion i Helsingfors i starten av juli. Foto: Øyvind Brenne

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett