Hovedinnhold

Kjerringa med staven - og alle verdensrekordene

PÅ VEI TILBAKE: Jelena Isinbajeva under en konkurranse i Daegu i Sør-Korea i august 2011 Foto: Kin Cheung, AP
PÅ VEI TILBAKE: Jelena Isinbajeva under en konkurranse i Daegu i Sør-Korea i august 2011 Foto: Kin Cheung, AP
(VG Nett) Stavdronningen Jelena Isinbajeva (30) var tom både følelsesmessig og fysisk. Nå er motivasjonen tilbake.

Denne saken handler om:

London-OLs 25 største stjerner

  • Stjernestatus
  • Nivå på prestasjon
  • Størrelse på idrett
  • Antall tilhengere
  • X-faktor
  • VG Netts nedtelling:

1. Usain Bolt
2. Michael Phelps
3. Roger Federer
4. Serena Williams
5. LeBron James
6. Kobe Bryant
7. Maria Sjarapova
8. Jelena Isinbajeva
9. Ryan Giggs
10. Liu Xiang
11. Mark Cavendish
12. Kenenisa Bekele
13. Oscar Pistorius
14. Novak Djokovic
15. Caster Semenya
16. Christophe Lemaitre
17. Valentina Vezalli
18. Ivano Balic
19. Neymar
20. Sally Pearson
21. Marta
22. Saori Yoshida
23. Abhinav Bindra
24. Venus Williams
25. Yohan Blake
  • David Beckham var tiltenkt en plass på vår liste, men han ble utelatt i Storbritannias OL-tropp. Rafael Nadal har allerede blitt presentert på vår liste, men måtte trekke seg fra OL på grunn av skade. Derfor har Venus Williams kommet inn på 24. plass, og Yohan Blake på 25. plass slik at de tidligere presenterte rykket to plasser opp.

«Svalen fra Volgograd» har ikke mindre enn 28 verdensrekorder (15 utendørs og 13 innendørs). Men det er ikke bare rekordene som gjør henne til en superstjerne.

- Hun har karisma, personlighet og utstråling, sier tidligere høydehopper og nåværende stevnedirektør for Bislett Games Steinar Hoen til VG Nett.

Isinbajevas eleganse strekker seg 174 centimeter fra piggskoene til det brune håret - og med tilløp og stav har elegansen strukket seg 5,06 meter over bakken.

I London-OL kan hun vinne sitt tredje strake OL-gull. Men hun er ikke lenger en opplagt vinner. 30-åringen har hatt mye motgang.

- Hun var lei. Hun var umotivert. Hun var så dominerende og reiste rundt med en trener som kunne ha vært faren hennes. Hun var drittlei av å være den som bare konkurrerte mot seg selv. Hun måtte ha en pause for å få tilbake lysten, sier Hoen.

Med 100 dager igjen til OL, startet VG Nett en nedtellingskåring hvor vi ukentlig vil presentere de 25 største stjernene i London. Jelena Isinbajeva er på vår 8. plass.

Fra suveren til helt utslitt

Isinbajeva satte sin første verdensrekord i Gateshead i England 2003, og etter «gjennombruddet» vant hun det meste hun stilte opp i. Med seks VM-titler og to OL-gull (2004 og 2008) har hun nesten på egenhånd gjort stavsprang interessant for publikum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VERDENSREKORD: Jelena Isinbajevas verdensrekord på 5,06 ble satt i Zurich i august 2009. Foto: Fabrice Coffrini, AFP
VERDENSREKORD: Jelena Isinbajevas verdensrekord på 5,06 ble satt i Zurich i august 2009. Foto: Fabrice Coffrini, AFP

- Hva har hun betydd for idretten sin?

- Hun har betydd mye for en øvelse, som sammen med 3000 meter hinder, kom ganske sent. Hun var den første virkelig store stjernen som gjorde idretten kjent. Hun betydde også mye for friidretten inntil Usain Bolt kom for fullt. Hun var en av de største stjernene, og den desidert største kvinnelige stjernen, vurderer Hoen.

Isinbajeva landet med et brak i VM i Berlin i 2009, og deretter i et innendørs-VM i Doha kort tid etterpå.

- Jeg ønsket ikke å konkurrere mer. Jeg ville bare hvile. Kroppen min var helt tom både følelsesmessig og fysisk. Alt jeg kunne tenke var «jeg er trøtt, jeg er trøtt», sa hun etter fjerdeplassen i Doha.

Hun tok derfor en pause for å få tilbake gnisten.

- Jeg trodde at jeg savnet en normal kvinnes liv, men jeg innser at livet mitt er mye mer interessant og fargerikt, sier hun nå.

Slo tilbake i Stockholm

Stavdronningen feilet også i VM i fjor der hun ble nummer seks.

- Jeg er skuffet, men nå vil jeg konsentrere meg om OL neste år. Staven var veldig myk, og du så jo høyden jeg gikk for. Det var en tabbe. Jeg vil prøve å glemme alt som skjedde i dag og reise til London med minnene slettet fra hukommelsen, sa Isinbajeva.

Etter mange skuffelser, slo Jelena Isinbajeva endelig tilbake da hun hoppet 5,01 innendørs i Stockholm i februar i år.

- Dette er mitt virkelige comeback, sa hun.

Det skjedde nesten nøyaktig ett år etter at hun vraket Vitalij Petrov som trener og gikk tilbake til sin gamle mentor Jevgenij Trofimov, som hadde trent henne helt fra hun var 15 år og frem til 2005.

- Han har hjulpet meg til å forstå at det er dette nivået jeg hører hjemme på. At det er jeg som er dronningen i stavhopp!

I mars i år vant hun innendørs-VM i Istanbul - hennes første tittel siden OL-gullet i 2008.

- Kan hoppe 5,10 eller høyere

Isinbajeva er mer enn stav. Ifølge Wikipedia har hun mastergrad fra «The Volgograd State Academy of physical education» og hun er formelt kaptein i den russiske hæren.

- Jeg er min største konkurrent i London fordi jeg vet hvor høyt jeg kan hoppe og jeg vet at den høyden nesten er umulig for mine rivaler, sier hun ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LYKKE: Jelena Isinbajeva vant innendørs-VM i Istanbul i mars 2012. Foto: Adrian Dennis, AFP
LYKKE: Jelena Isinbajeva vant innendørs-VM i Istanbul i mars 2012. Foto: Adrian Dennis, AFP

Fra hun var fem til femten år drev hun med turn og sportsgymnastikk i hjembyen Volgograd. Men hun vokste seg etter hvert så stor at det var smartere å satse på stavsprang.

- Treneren min sier at potensialet mitt er 5,10 eller høyere, sier hun.

- Hun vil bli husket for hennes merittliste - at hun konkurrert mot seg selv, mener Hoen, som fnyser av kritikken om at Isinbajeva har hevet verdensrekorden med én og én centimeter.

- Det er bare intelligent. Hvorfor skal man heve mer når du kan heve med én?

Hoen er likevel usikker på stavdronningen i London.

- Det er ikke gitt at hun vinner slik det var før, men jeg tror jo at hun gjør det. De andre har blitt bedre. Hun er like god, eller litt dårligere.

VG Nett kårer OL-stjerneneYohan Blake, SprintVenus Williams, TennisAbhinav Bindra, SkytingSaori Yoshida, BrytingMarta, FotballSally Pearson, HekkeløpNeymar, FotballIvano Balic, HåndballValentina Vezalli, FektingChristophe Lemaitre, SprintCaster Semenya, MellomdistanseNovak Djokovic, TennisOscar Pistorius, 400 meterKenenisa Bekele, LangdistanseMark Cavendish, SykkelLiu Xiang, HekkeløpRyan Giggs, FotballJelena Isinbajeva, StavsprangMaria Sjarapova, TennisKobe Bryant, BasketballLeBron James, BasketballSerena Williams, TennisRoger Federer, TennisMichael Phelps, SvømmingUsain Bolt, Sprint

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett