Hovedinnhold

Historiske Lemaitre toner ned hudfarge-fokuset

* Ertzgaard sammenlikner den franske sprinteren med en gepard

HISTORISK: Her løper Christophe Lemaitre inn til tiden 9.98 i det franske mesterskapet i Valence 2010, og blir den første hvite mannen under 10 sekunder på 100 meter. Foto: AFP/JEFF PACHOUD
HISTORISK: Her løper Christophe Lemaitre inn til tiden 9.98 i det franske mesterskapet i Valence 2010, og blir den første hvite mannen under 10 sekunder på 100 meter. Foto: AFP/JEFF PACHOUD
(VG Nett) 80 sprintere har løpt 100 meter under 10 sekunder. Kun én av dem er hvit: Europa-mesteren Christophe Lemaitre (21).

Denne saken handler om:

London-OLs 25 største profiler

  • Stjernestatus
  • Nivå på prestasjon
  • Størrelse på idrett
  • Antall tilhengere
  • X-faktor
  • VG Netts nedtelling:

1. Usain Bolt
2. Michael Phelps
3. Roger Federer
4. Serena Williams
5. LeBron James
6. Kobe Bryant
7. Maria Sjarapova
8. Jelena Isinbajeva
9. Ryan Giggs
10. Liu Xiang
11. Mark Cavendish
12. Kenenisa Bekele
13. Oscar Pistorius
14. Novak Djokovic
15. Caster Semenya
16. Christophe Lemaitre
17. Valentina Vezalli
18. Ivano Balic
19. Neymar
20. Sally Pearson
21. Marta
22. Saori Yoshida
23. Abhinav Bindra
24. Venus Williams
25. Yohan Blake
  • David Beckham var tiltenkt en plass på vår liste, men han ble utelatt i Storbritannias OL-tropp. Rafael Nadal har allerede blitt presentert på vår liste, men måtte trekke seg fra OL på grunn av skade. Derfor har Venus Williams kommet inn på 24. plass, og Yohan Blake på 25. plass slik at de tidligere presenterte rykket to plasser opp.

Aldri før hadde en hvit mann brutt den magiske 10 sekundersgrensen da franskmannen løp på på 9.98 den 9. juli for to år siden.

Flere norske sprintprofiler, deriblant Jaysuma Ndures tidligere trener Olav Magne Tveitå, trodde det aldri ville skje.

- Det var målet mitt å bryte den grensen. Man må løpe under 10 sekunder for å være blant verdens beste. Jeg vil bli husket som den første hvite mannen til å klare det, men i hovedsak er dette historisk for meg selv. Dette handler ikke om hudfarge, men om hardt arbeid, sa Lemaitre etter det historiske løpet.

Med 100 dager igjen til OL, startet VG Nett en nedtellingskåring hvor vi ukentlig vil presentere de 25 største stjernene i London. Lemaitre er på vår 16. plass.

- Enorm fordel

Forskere ved Duke University i North-Carolina er ikke enige med franskmannen - som tok tre EM-gull i 2010:

De mener å ha funnet bevis for at det er tyngdekraften som gjør at svarte er raskest på friidrettsbanen.

- Det er liten tvil om at det er en «raseeffekt», sa forsker Adrian Bejan til VG Nett i dagene etter Lemaitres 9.98-løp.

Deres forskning viser kort fortalt at tyngdepunktet i kroppen til svarte mennesker ligger gjennomsnittlig tre centimenter høyere enn hos hvite. Og dess høyere tyngdepunkt i kroppen, dess raskere vil sprintere bevege seg.

Hva er ditt beste OL-minne? Skriv din historie i protokollen!

- En svart mann vil ha en fart som er 1.5 prosent høyere enn for en hvit. Da kan løpetiden reduseres for eksempel fra 10 sekunder til 9.85 sekunder på 100 meter. Dette gir en enorm fordel for svarte utøvere på sprint, konkluderer forskeren.

Og resultatene i sprinthistorien støtter opp om utsagnet: Av de 80 sprinterne under 10 sekunder på 100 meter som verden har sett, er Lemaitre som den 71. raskeste den eneste hvite.

- Som en geopard

Uansett, Lemaitre blir sett på som en outsider til medalje på 100-meteren i OL. Og etter bronse på 200 meter i VM i fjor, er han en opplagt medaljekandidat på den sprintdistansen.

MEDALJEVINNER: Christophe Lemaitre (t.h.) tok bronsen under VM i fjor. Usain Bolt vant gullet. Foto: AFP PHOTO / KIM JAE-HWAN
MEDALJEVINNER: Christophe Lemaitre (t.h.) tok bronsen under VM i fjor. Usain Bolt vant gullet. Foto: AFP PHOTO / KIM JAE-HWAN

- Det blir kniving om bronsen mellom vår egen Jays (Ndure) og Lemaitre om bronsen, men det er jevnt bak Usain Bolt og Yohan Blake. Det er en haug av sprintere som løper på tider mellom 19.70 og 20.00, sier tidligere sprinter John Ertzgaard til VG Nett.

Han mener det er to faktorer som gjør Lemaitre til Europas raskeste mann: Ekstremt stive ankler og en veldig effektiv løpeteknikk.

- Treneren hans sier at han konstant går på tærne fordi han har så stive ankler. Det blir som med geoparden. Når han lander, fjærer ikke foten. Han setter den bare nedi og så forsvinner den videre, illustrerer Ertzgaard.

Innesluttet

Den 21-årige franskmannen spilte håndball, fotball og rugby som barn. Da han var 15 år gammel, løpte han den raskeste 50-meteren i landet.

Og som kjent stoppet det ikke der: Én måned etter 16-årsdagen løp han en 100 meter på hurtige 10.96. Deretter har han bare blitt raskere og raskere, inntil han i fjor løp på 9.92 i Albi i Sør-Frankrike.

- Han er ganske stille av seg og vanskelig å komme inn på, mens på idrettsbanen blir han en villmann, beskriver Ertzgaard.

VG Nett kårer OL-stjerneneYohan Blake, SprintVenus Williams, TennisAbhinav Bindra, SkytingSaori Yoshida, BrytingMarta, FotballSally Pearson, HekkeløpNeymar, FotballIvano Balic, HåndballValentina Vezalli, FektingChristophe Lemaitre, SprintCaster Semenya, MellomdistanseNovak Djokovic, TennisOscar Pistorius, 400 meterKenenisa Bekele, LangdistanseMark Cavendish, SykkelLiu Xiang, HekkeløpRyan Giggs, FotballJelena Isinbajeva, StavsprangMaria Sjarapova, TennisKobe Bryant, BasketballLeBron James, BasketballSerena Williams, TennisRoger Federer, TennisMichael Phelps, SvømmingUsain Bolt, Sprint

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett