Hovedinnhold

Ekspert-uenighet om Vukicevics karriere-fremtid

* VGs friidrettsjournalist tror ikke hekkeløperen kommer nær verdenstoppen igjen

BORTE VEKK FRA OL-HEKK: Christine Vukicevic, her avbildet før EM i friidrett i Helsingfors i slutten av juni. Foto: NTB Scanpix
BORTE VEKK FRA OL-HEKK: Christine Vukicevic, her avbildet før EM i friidrett i Helsingfors i slutten av juni. Foto: NTB Scanpix
LONDON (VG Nett) Etter OL-avslaget er det delte oppfatninger blant journalistene som følger fridrett om hvorvidt Christina Vukicevic (25) noensinne vil komme tilbake på toppnivået sitt.

Denne saken handler om:

Det er konklusjonen etter at VG Nett tok en intervjurunde med toneangivende friidrettsjournalister på pressesenteret i London mandag kveld.

- Christina skulle aldri ha trengt å måtte droppe OL, for hun skulle aldri vært tatt ut etter det hun har prestert i år. Nå tror jeg det skal holde hardt for henne å komme tilbake på sitt beste nivå, sier VGs friidrettsjournalist Øystein Jarlsbo fra sin plass i 1. etasje av det gedigne pressesenteret i Olympiaparken.

Mandag ettermiddag sendte Vukicevic ut pressemelding om at hun ikke deltar i London fordi hun ikke er i form til å prestere i OL.

SKEPTISK: Øystein Jarlsbo i VG. Foto: Øyvind Brenne
SKEPTISK: Øystein Jarlsbo i VG. Foto: Øyvind Brenne

Ser ikke at det vil snu

Jarlsbo peker på at Vukicevic i årets sesong har hun vært et halvsekund bak verdenstoppen. Blant årsbeste i verden er det over 107 jenter som har løpt raskere enn Vukicevic.

- Tror du karrieren kan være over?

- Norsk toppidrett og friidrett er godt tjent med hyggelige og karismatiske utøvere, og i den øvelsen er Christina Vukicevic helt i toppen, så jeg håper ikke det er over.
Men jeg kan ikke helt se hvordan de skal snu det når hun har fylt 25 år. Skader har hun hatt før, som også da har ført til tilbakefall for henne. I EM så hun så tung ut i stegene at hun ikke burde deltatt der en gang, sier Jarlsbo.

Derfor mener den tidligere landslagskapteinen i ishockey at Vukicevic aldri skulle vært tatt ut til OL i utgangspunktet Og allerede etter EM tidligere i sommer varslet 25-åringen at hun ville vurdere å stå over OL.

Oslo-jenta løp 12,79 på Bislett i juni i fjor, og har en pers på 12,74. Men VM i Daegu i fjor høst gikk fløyten på grunn av skade, og siden har hun ikke vært i nærheten av sitt beste nivå.

- Det hadde ikke vært bra å komme hit og så få en stor nedtur. Da er det like greit å holde seg hjemme, sier Aftonbladets mangeårige friidrettsskribent Mats Wennerholm når VG Nett overbringer nyheten om at en av Norges mest kjente idrettskvinner frivillig avstår fra å delta i sitt store mål.

HADDE FORVENTNING: Mats Wennerholm i Aftonbladet, her fotografert utenfor den svenske avisens kontor på pressesenteret. Foto: Øyvind Brenne
HADDE FORVENTNING: Mats Wennerholm i Aftonbladet, her fotografert utenfor den svenske avisens kontor på pressesenteret. Foto: Øyvind Brenne


- Hva forventet du av Vukicevic i OL?

- Jeg trodde hun kom til å bli veldig bra til dette mesterskapet. Det så jo slik ut for noen år siden. Jeg hadde store forventninger. Men det har jo ikke sett bra ut i år.

- Tror du hun kommer tilbake?

- De beste hekkeløperne er på topp når de er 30 år, så hun har all tid i verden til å komme tilbake, mener svensken.

- Kan ikke være morsomt

Aftenpostens Arne Hole synes avgjørelsen er fornuftig, fordi hun ikke engang har klart B-kravet i år, mens hun tok A-kravet fem ganger i fjor.

- Hun har ikke vært i nærheten av det nivået hun skal være på. Avgjørelsen er riktig. Det kan ikke være morsomt for en utøver som har følt på verdenstoppnivået å komme hit til OL å løpe på 13-tallet.

- Hva er galt?

- Hadde jeg visst det, hadde jeg nok hatt en høy stjerne både hos pappa Petar og hos friidrettsforbundet. Det kan være at skaden har satt henne mer tilbake enn de trodde. Utover det vet jeg ikke.

- Kommer hun tilbake?

RIKTIG AVGJØRELSE: Arne Hole i Aftenposten, her avbildet midt i pressesenteret. Foto: Øyvind Brenne
RIKTIG AVGJØRELSE: Arne Hole i Aftenposten, her avbildet midt i pressesenteret. Foto: Øyvind Brenne

- Ja, jeg ser ikke noen grunn til at hun ikke skal det når kroppen er restituert. Hun burde kunne bli like god som hun var, i alle fall, mener Hole.

Christina Vukicevic har gjennom en pressemelding formidlet at hun ikke ønsker å si mer om OL-avslaget på flere dager.

- For meg er beslutningen et riktig valg, selv om det er veldig tøft og jeg er utrolig skuffet. OL var sesongens store mål, og det er en stor nedtur å måtte gi opp. Men nå er jeg interessert i å starte med blanke ark, og jobbe for å komme tilbake der jeg var, siteres hun på i en pressemelding fra Olypmiatoppen.

- Fornuftig

NRK-kommentator og tidligere olympisk mester på 800 meter, Vebjørn Rodal, mener det står respekt av avgjørelsen til Vukicevic.

- Jeg tror det er fornuftig å trekke seg nå. Jeg tror en OL-start nå ville blitt en dårlig opplevelse. Hun har nok høyere ambisjoner enn å være OL-turist, sier han.

- Jeg håper virkelig hun klarer å komme tilbake. Klarer hun å komme tilbake på 12,74 nivået eller bedre, vil hun være finalekandidat i alle internasjonale mesterskap, fortsetter Rodal.

Toppidrettssjef Jarle Aambø forsvarte mandag valget om å sende den 108. rangerte norske jenta til OL til VG Nett:

- Vi har hele tiden hatt tro på at Christina ville kunne komme i form til OL, og få et løft de siste ukene, men må bare konstatere, og ta til etterretning, at det dessverre ikke har lykkes. Hun har jo vært i en lengre rehabiliteringsperiode etter skaden som holdt henne utenfor VM i fjor, og ikke fått ut potensialet sitt etter dette. Christina er fremdeles en utøver for fremtiden, og vi i Olympiatoppen ser fremover, og vil bistå som best vi kan for å få ut potensialet vi vet hun har, sier Aambø.

Etter Vukicevics OL-dropping stiller Norge uten deltakere på 100 meter hekk i OL. Broren Vladimir - som i motsetning til søsteren har vist fin fremgang i år - har klart OL-kravet, men etter Olympiatoppens frist.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett