Hovedinnhold

Buta slet seg til mål med skade

NUMMER 36: Maratonløperen Urige Buta var siste norske utøver i aksjon i London. Han ble nummer 36 på OLs avslutningsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
NUMMER 36: Maratonløperen Urige Buta var siste norske utøver i aksjon i London. Han ble nummer 36 på OLs avslutningsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
Urige Buta slet seg til mål foran Buckingham Palace til tross for store smerter på baksiden av den ene leggen. Han endte på 36.-plass.

Denne saken handler om:

- Jeg ga alt jeg hadde i dette løpet. Dere kan godt si at jeg ga alt for Norge, sa Buta til NTB etter kraftprøven i det sentrale London. Han løp inn til 2.17.58 timer og var selvsagt ikke fornøyd med det, men skaden og smertene i leggen tatt i betraktning var det en liten sensasjon at han i det hele tatt fullførte.

Uganderen Stephen Kiprotich vant gullet med 2.08.01. Han var ni minutter og 57 minutter foran det norske håpet i mål.

VG DIREKTE:  Følg OLs siste dag her 

Sølvet og bronsen gikk til kenyanerne Abel Kirui og Wilson Kipsang. De lå lenge i teten sammen med uganderen, men da Kiprotich rykket etter snaue 40 kilometer, var de to kenyanerne sjanseløse.

LEGGPROBLEMER: Urige Buta forteller at han fikk problemer med leggen 25 kilometer ut i dagens OL-maraton. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
LEGGPROBLEMER: Urige Buta forteller at han fikk problemer med leggen 25 kilometer ut i dagens OL-maraton. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

25 kilometer

- Jeg fikk problemer med leggen etter 25 kilometer, fortalte Urige Buta, som var siste norske OL-utøver i aksjon i London-lekene. Han startet litt forsiktig og lå på 53.-plass etter de første fem kilometerne, men løp seg hele tiden framover i feltet, helt til 30 kilometer var passert.

Da lå han oppe på en 22.-plass og var drøye 3.30 minutter bak teten. Men så slo leggen seg vrang, og da måtte nordmannen bare konsentrere seg om å løpe til mål.

- Jeg synes det gikk rimelig greit til mellom 30 og 35 kilometer, men da ødela leggproblemet alt for meg, fortalte haugesunderen, som debuterte for Norge i internasjonal mesterskapssammenheng i Daegu-VM i fjor. Det endte med 32.-plass etter at han hang på teten litt for lenge og fikk en smell mot slutten.

Til lege

- Jeg har hatt problemer med leggen også tidligere, men det har aldri vært så ille som nå. Derfor blir det første jeg må gjøre nå å ta en tur til legen, sa Buta, som kom vaklende gjennom intervjusonen. Han hadde problemer med å gå skikkelig etter manndomsprøven i søndagsvarme London.

Sesongen er etter all sannsynlighet over for ham, men selv om han hadde vondt og var skuffet, klarte han å presse fram et par smil og fleipe litt med de få norske journalistene i målområdet.

- Det var leggen som gjorde at jeg fikk problemer i dette løpet, men selv om det var tungt mot slutten, tenkte jeg aldri på å bryte, sa Urige Buta etter at OL-debuten var over på paradegaten The Mall midt i hjertet av London.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett