Hovedinnhold

London fikk friidretts-VM i 2017

FIKK FRIIDRETTS-VM: London er valgt som arrangørby for friidretts-VM i 2017. Foto: Ap
FIKK FRIIDRETTS-VM: London er valgt som arrangørby for friidretts-VM i 2017. Foto: Ap
London ble fredag valgt som arrangørby for det 16. friidretts-VM av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Den engelske hovedstaden vant fram i kamp med qatarske Doha. Ingen av kandidatene har arrangert friidretts-VM tidligere.

- Jeg synes det var litt overraskende at London skulle vinne, for Doha hadde et bra konsept. Byen hadde noen utfordringer med hensyn til varmen, men det var planer for å løse de tingene, sier Andreas Thorkildsen til NTB.

- Begge byene var gode valg, og jeg har ikke sett planen til London, men det jeg kan si er at London helt sikkert vil arrangere et godt VM. Derfor er jeg ikke så veldig skuffet, selv om jeg jobbet for Doha, fortsetter han.

London er også arrangør av sommer-OL neste år. VM i 2013 er fra før tildelt Moskva, mens Beijing er vertsby i 2015.

- Dette er fantastisk for alle briter, og det er liten tvil om at britisk idrett er inne i et fantastisk tiår. Vi skal ha verdens største idrettsarrangement, OL, neste sommer, og nå har vi også fått friidretts-VM om fem år, som er det tredje største idrettsarrangementet i verden. Det er stort, slo Sebastian Coe fast etter at IAAF hadde gjort sitt valg.

16-10

London vant en ganske klar seier i styret i IAAF. 16 stemte for den britiske hovedstaden, mens 10 av delegatene holdt på Doha.

- Det er vanskelig å si hva som kan ha vært avgjørende, for jeg vet jo ikke hva de har lagt vekt på de som har bestemt dette, men London blir sikkert bra det også, mente Thorkildsen.

Lamine Diack, presidenten i IAAF, offentliggjorde avgjørelsen en halv time på overtid i Monaco fredag, og han gjorde det klart at han synes valget var godt.

- Det er første gang vi har hatt en kamp som dette om å finne arrangør til et VM. London vant, og nå kommer byen til å få beholde sin flotte friidrettsbane. Det ville vært synd dersom den skulle blitt gjort om til fotballstadion, mente Diack.
- Jeg vil si at dette har vært et godt valg, la han til.

Stor støtte

- Budskapet vårt og den sterke støtten vi har ble avgjørende. Både sportsministeren vår og Londons borgermester var til stede her. Samtidig fikk hver enkelt styremedlem i IAAF et personlig brev fra statsministeren vår. Jeg tror det var tungen på vektskålen, sa Sebastian Coe.

Han sa også at det kommer til å bli et forholdsvis rimelig mesterskap i London, for infrastrukturen er på plass, og OL-stadion, som skal brukes også i 2017, vil ikke være mer enn fem år gammel til VM. Det betyr at den ikke bør rustes opp særlig mye.

- Jeg vil si at vi har alt vi trenger for å kunne arrangere et vellykket VM i friidrett, mente Coe.

Moskva skal ha VM i 2013, og deretter er det Beijing som skal ha det i 2015. Også da Beijing fikk mesterskapet var Thorkildsen sentral som ambassadør for den kinesiske søkerkomiteen. Den gangen var han på vinnerlaget, men fredag i Monaco måtte han innse at Doha kom til kort.

- Doha har utviklet seg mye som friidrettsarrangør. Jeg håper derfor at de kommer til å fortsette med det og komme sterkt tilbake, sa IAAF-president Diack etter at VM-valget var tatt fredag kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett