VM-KLAR: Sindre Buraas, her avbildet på Jessheim i fjor, klarte endelig VM-kravet. Nå jakter han på Marius Bakkens norgesrekord fra 2004. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

Buraas jakter på Bakkens rekord fra 2004

5000 meter-løperen til VG: – 13.06 har brent seg fast

Sindre Buraas (26) ble den åttende norske friidrettsutøveren
som klarte VM-kravet, og 5000 meter-løperen mener det er et spørsmål om tid før han tar norgesrekorden til Marius Bakken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er ikke så overrasket over at jeg løp godt, for jeg har kjent at formen er på vei. Men det var en utrolig lettelse, sier Buraas til VG.

Les også: Ingebrigtsen: – Mitt verste løp noensinne

Med tiden 13.11,96 var han godt under VM-kravet på 13.23,00 i nederlandske Heusden, og nå er det den 11 år gamle rekorden til Marius Bakken på 13.06,39 som står på menyen.

– Jeg rakk akkurat ikke å konkurrere med Marius før han ga seg, men jeg har tidene hans å kjempe mot. 13.06 har brent seg fast i hodet mitt, sier Buraas.

Han trenes av Frank Evertsen, samme mann som fulgte opp Bakken da han var på toppen av karrieren.

– Det er jo en trygghet at de fant ut hva som fungerte for å få de tidene, og selv mener jeg at jeg skal være god nok til å løpe ned mot 13 blank, men da må alt gjøres helt perfekt, sier Buraas som trener mye i høyden og blant annet har flere turer til Kenya i løpet av vinterhalvåret.

HAR REKORDEN: Marius Bakken satte norsk rekord på 5000 meter i 2004. Her er han i aksjon på Bislett i 2005. Foto:STIAN LYSBERG SOLUM,VG

I europatoppen

Nå er det VM i Beijing som gjelder. I VM for to år siden kom han seg til finalen og ble nummer 13. Dermed var han nest beste europeer – bare slått av gullvinner, britiske Mo Farah.

– Det er noe som motiverer meg veldig – å slå de andre fra Europa. Dersom jeg klarer å komme meg til finalen igjen, så er det veldig bra, mener 26-åringen hvis tid i helgen var den sjette beste i Europa så langt i 2015.

Kommentar om norsk friidrett: Manglende «spissing» er Olympiatoppens skyld

Sportssjef i friidrettsforbundet, Ronny Nilsen, gleder seg stort over at Buraas klarte VM-kravet.

– Jeg må si at løpet til Buraas var en veldig hyggelig opptur. Han hadde et tungt fjorår, og har vel ikke fått vist potensialet sitt siden VM for to år siden, sier Nilsen til VG.

For øyeblikket er det syv norske utøvere som har fått VM-billett.

– Ida Markussen har også klart VM-kravet, men hun må vise form for å få reise. Jeg har fortsatt forventninger om at det blir mellom åtte og ti utøvere som blir med i VM-troppen, selv om kravene er blitt tøffere, sier Nilsen.

PS! De som for øyeblikket er nærmest VM-kravet er 800 meter-løper Trine Mjåland, høydehopper Tonje Angelsen, Isabelle Pedersen på 100 meter hekk, Jaysuma Saidy Ndure på 100 meter, og Ingvill Måkestad Bovim på 1500 meter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder