BRUK MER PENGER: Johan Kaggestad er klar i sin tale: bruk mer penger på antidopingarbeid. Foto: ROBERT S. EIK/VG

Kaggestad: - Visste at friidretten var et rottereir

Mener friidretten har slurvet i antidopingarbeidet

(VG Nett) Johan Kaggestad (69) er på ingen måte overrasket over søndagens dopingavsløringer i friidretten hvor det ble kjent at Tyson Gay (30) og Asafa Powell (30) har avgitt positive dopingprøver.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Det er trist, men det er ikke noen overraskelse. Det er bra at de som jukser blir tatt. Jeg visste at friidretten var et rottereir, sier Kaggestad til VG.

Den velkjente sykkeleksperten, som for tiden er i Frankrike og dekker Tour de France for TV 2, har tidligere vært landslagstrener i friidrett langdistanseløp. Nå er han bekymret for utviklingen de siste årene.

- Det er oppsiktsvekkende hvor mange medaljører fra VM og OL i friidrett som har blitt tatt. Jeg tror det er 118 stykk fra 2000 til 2012, fortsetter han.

Søndag ble det først kjent at Tyson Gay, som har årsbeste i verden på både 100- og 200 meter, hadde avlagt en positiv dopingprøve. Det er ikke kjent hva slags stoff Gay testet postivt for.

TESTET POSITIVT: Asafa Powell har innrømmet å ha testet positivt på en dopingprøve i forbindelse med det jamaicanske friidrettsmesterskapet. Foto: MATTIS SANDBLAD/VG

Bare timer senere ble det kjent at fem utøvere fra Jamaica testet positivt under det nasjonale friidrettsmesterskapet. Blant dem Asafa Powell og Sherone Simpson. Tidligere i år testet Veronica Campbell-Brown positivt på et vanndrivende stoff.

- Jeg tror ikke vi har sett den siste avsløringen i friidretten. Jeg tror vi får flere før VM om en måned, kommenterer Kaggestad.

- Betyr det at vi ikke kan stole på de beste?

- Nei, jeg synes ikke vi skal slutte å tro på det beste. Det er helt sikkert mange av de beste som også er rene.

Har gjort en for dårlig jobb

Kaggestad er klar på at friidretten har gjort en altfor dårlig jobb når det kommer til antidopingarbeid.

- Jeg er sjokkert over at friidretten ikke har gjort mer i antidopingarbeidet. De har drevet altfor dårlig - spesielt når det kommer til testing utenfor konkurranser, sier han.

Den tidligere landslagstreneren, som også følger Tour de France tett, mener de har gjort en mye bedre jobb i sykkelsporten.

- Det var velfortjent at sykkelsporten har hatt et dårlig omdømme, men de har også gjort mye riktig de siste årene.

- Det er tette forbindelser mellom utholdenhetsidretter, og vi har sett de samme legene gå igjen og igjen i de forskjellige idrettene.

TESTET POSITIVT: Tyson Gay røpet søndag at han har testet positivt på en dopingprøve. Foto: AFP

- Tåler ikke mye mer

Kaggestad tror ikke doping er i ferd med å forsvinne fra idretten - til tross for at det stadig blir vanskeligere å jukse.

- Det er fortsatt mange smutthull. Idrettene tåler ikke så mye mer juks nå før interessen begynner å falle. Det er mer fokus både blant media og publikum på dette nå.

Løsningen mener han er å spytte inn mer penger til arbeidet mot doping.

- Man må avsette mye mer midler for at man skal få en bedre effekt av dette arbeidet. I sykkelsporten bruker man så mye penger at det internasjonale sykkelforbundet snart ikke har mer penger. Da mener jeg IOC må komme inn med sine «Onkel Skrue»-penger. I tillegg må de bli mye strengere med retningslinjene sine - slik at dopingarbeidet blir tatt på alvor.

Svindel

Også friidrettspresident Svein Arne Hansen er glad for at juksemakerne blir tatt.

- Det er alltid negativt når noen blir tatt, men samtidig synes jeg det er positivt at de faktisk blir tatt. Vi trenger ikke juksemakere. Jeg har vært forkjemper for livstidsutestengelse når utøvere blir tatt første gang, sier han til VG.

Han innrømmer at han er svært overrasket over at Asafa Powell, som flere ganger har besøkt Bislett Games, er tatt.

- Vi betaler masse for disse utøverne. Så hvis det bare er juks og fanteri, da er vi svindlet alle sammen, sier Svein Arne Hansen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder