I KLISTERET: Abeba Aregawi har en positiv dopingtest og venter nå på analysen av B-prøven. Her er hun etter VM-gullet på 1500 meter innendørs for to år siden. Foto: Dylan Martinez , Reuters

Ingrid Kristiansen om dopingskandalen: – Ikke overrasket

Det forundrer ikke Ingrid Kristiansen (59) at den svenske verdensmesteren på 1500 meter – bosatt i Etiopia – har testet positivt for doping. Abeba Aregawi (25) kan bli utestengt i to år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg er ikke overrasket. Beklager, jeg har ikke så mye tro på afrikanske løpere. Denne jenta er jo svensk, men kommer jo fra et afrikansk løpermiljø. Det er synd på Sverige, sier Ingrid Kristiansen til VG. Aregawi er gift med den etiopiske VM-sølvvinneren på maraton, Yemane Tsegay, og bor i Addis Ababa.

NYHETEN: Svensk friidrettsstjerne dopingtatt

I følge Associated Press er ni etiopiske løpere - fem av dem topputøvere - under etterforskning for doping. Solomon Meaza i Etiopias antidopingbyrå forteller at de fem har gjort mistenkelige tester.

LEGENDEN GEBRESELASSIE: – Dere stjal Abeba fra oss

SKEPTISK: Ingrid Kristiansen er skeptisk til afrikanske løpere. Her er den norske løperdronningen avbildet i 2015. Foto: Frode Hansen , VG

Kristiansen er med VM-gullet på 10 000 meter i 1987 Norges foreløpig siste verdensmester i friidrettens løpsøvelser. I 2013 vant Abeba Aregawi VM-gull på 1500 meter. I januar testet svensk-etiopieren positivt på hjertemedisinen meldonium. Nå analyseres B-prøven.

– Trist. Jeg mister helt troen på idretten. Det er ikke noe morsomt lenger, sier Ingrid Kristiansen.

Hun ser fortsatt på friidrett, men «liker veldig godt ikke målbare idretter som X-games».

HUSKER DU? Kristiansen anklager kretsen rundt Waitz for «løpsfiksing»

– Hvis denne idretten skal overleve må det tas noen skikkelige grep. Det må gjøres noe dramatisk, mener Kristiansen.

– Det er sjokkerende hver gang en konkurrent blir tatt for doping, men det begynner å bli en del av dem den siste tiden, skriver 1500-meterløperen Ingvill Måkestad Bovim i en SMS til VG. Hun løp EM-finalen da Aregawi tok sølv for to år siden.

BOVIM NEKTER Å GI SEG: – Jeg må pushe kroppen hele tiden

Afrikanske kvinnelige løpere vant alle fem titler fra 1500 meter og oppover til maraton under friidretts-VM i Beijing sist sommer. Kristiansen reagerer.

– Det er livsfarlig å si det. Men jeg synes det begynner å bli veldig mange afrikanske løpere, sier løperdronningen fra 1980-tallet med fem verdensrekorder fra 5000 meter, 10 000 meter og maraton.

– Det er med forferdelse og ekstrem skuffelse at vi må komme med denne beskjeden, sier Stefan Olsson, generalsekretær i det svenske friidrettsforbundet, i en pressemelding.

– Vi tar totalt avstand fra alle former for juks, doping og ulovlige midler. Vi har nulltoleranse, og dette er helt uakseptabelt, understreker Olsson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder