VIL TIL RIO: Jelena Isinbajeva vant OL-gull i 2004 og 2008, men måtte ta til takke med bronsemedaljen i London-OL (bildet). Nå truer Russlands stavdronning IAAF og IOC med søksmål hvis hun nektes deltakelse i Rio-OL.
VIL TIL RIO: Jelena Isinbajeva vant OL-gull i 2004 og 2008, men måtte ta til takke med bronsemedaljen i London-OL (bildet). Nå truer Russlands stavdronning IAAF og IOC med søksmål hvis hun nektes deltakelse i Rio-OL. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Rio-nei eller ja til russisk friidrett 17. juni: Russland: Skolebarna får antidoping på timeplanen

FRIIDRETT

Snaut to uker før Russlands doping-svertede friidrettsutøvere får ja eller nei til OL-deltakelse, innfører russiske myndigheter «antidoping» på timeplanen til alle skolebarn i verdens største land.

Publisert: Oppdatert: 07.06.16 00:11

«Antidoping» vil inngå som en del av undervisningen i gymtimene. I tillegg vil det bli utarbeidet spesielle utdanningsprogram for elevene i Russlands 3000 idrettsskoler og ved høyere utdanningsinstitusjoner.

Den nye læreplanen vil tre i kraft fra neste år, skriver det britiske nyhetsbyrået AP.

– Vi jobber ufortrødent for å sikre at idretten i landet vårt er ren og rettferdig, og det å utdanne neste generasjon utøvere er avgjørende for å spre budskapet om ren idrett, sier Natalia Zjelanova ifølge PA.

Hun er den russiske sportsministerens rådgiver når det gjelder antidoping.

47 tatt for hjertemedisin

Bakgrunn: OL-gullvinner har fått beskjed om positiv dopingprøve fra 2008

Russlands friidrettsutøvere er siden i fjor høst utestengt fra alle konkurranser i regi av det internasjonale friidrettsforbundet IAAF. En kommisjon ledet av nordmannen Rune Andersen vil 17. juni komme med en endelig avgjørelse hvor vidt Russland skal få lov til å delta med friidrettsutøvere i Rio-OL - og friidretts-EM 6. til 10. juli i Amsterdam.

Russlands sportsminister: Politisk utestenging

– Vi gjør dette for å få på plass de rette holdningene fra start (skolebarn). Men vi håper tiltaket vil bli støttet av en større del av samfunnet, fordi dette er noe alle russere bør slutte opp om, sier Natalia Zjelanova.

Sportsministerens antidoping-rådgiver sier også at dette initiativet er ment å hjelpe Russlands fremtidige stjerner til å ta de rette valgene, «investere» i fair play og vinne kampen mot doping.

Det kan synes som et langt lerret å bleke. Russland er gjenstand for etterforskning knyttet til påstander om statlig styrt systematisk doping under Sotsji-OL og 47 russiske idrettsutøvere har testet positivt for hjertemedisinen meldonium siden det kom på forbudslisten til det internasjonale antidopingbyrået WADA 1. januar.

Nye analyser av dopingprøver avlagt under Beijing-OL 2008 og London-OL 2012 har også avdekket en rekke positive prøver. De fleste av disse stammer fra russiske idrettsutøvere.

Truer med søksmål

– Vi ønsker disse betydelige tiltakene fra myndighetene for å sette søkelyset på landets dopingproblemer velkommen, sier Anna Antseliovitsj som er fungerende leder for Russlands antidopingbyrå.

Forrige måned uttalte Russlands stavdronning, verdensrekordholder og OL-gullvinner, Jelena Isinbajeva, at hun ville gå til søksmål mot IAAF og IOC hvis hun ikke får lov til å delta i Rio-OL.

Bakgrunn: Ber for sitt olympiske liv

Det er kommet forslag om at russiske friidrettsutøvere som aldri har testet positivt for forbudte stoffer skal tillates å konkurrere under OL-flagget i Rio, i nøytrale farver. Forrige hevdet BBC at de til og med kunne få lov til konkurrere i Russlands OL-antrekk.

Her kan du lese mer om