SPURTEN: Ilias Fifa (th.) vinner hårfint EM-gull på 5000 meter. Henrik Ingebrigtsen (t.v.) er bare en hundredel bak, men ender på 4. plass i Amsterdam i 2016. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Europamester i friidrett 2016 arrestert – slo Ingebrigtsen med en hundredel

Ilias Fifa (28) tok gull på 5000 meter i friidretts-EM i fjor. Nå er han pågrepet i en antidoping-operasjon i Barcelona.

Henrik Ingebrigtsen var blant dem som måtte gi tapt da Fifa gikk til topps i Amsterdam-EM. Det var ekstremt jevnt i EM. Nordmannen ble dømt til 4. plass, men var bare ett hundredels sekund bak vinneren Ilias Fifa.

Den marokkansk-fødte løperen knyttes til et dopingnettverk som skal være involvert i salg og distribusjon av forbudte stoffer til andre utøvere, skriver flere spanske medier onsdag.

Han ble pågrepet i sitt hjem i utkanten av den katalanske hovedstaden.

Fifa tok EM-gullet i Mo Farahs fravær. Gjert Ingebrigtsen vil foreløpig avvente hva som skjer:

– Det blir spennende å se hva som skjer. Her må vi bare vente og se. Det kan jo være helt andre ting enn bruk av egen doping som er saken, så jeg vil ikke være så kjapp med å trekke konklusjoner. Men erfaringsmessig har slike saker en lei tendens til å renne ut i sanden, sier Gjert Ingebrigtsen til TV 2.

Les også: Karsten Warholm knuste alle og tok VM-gull

Ilias Fifa kom til Spania som flyktning for 11 år siden - gjemt i en lastebil. Hans resultater på friidrettsbanen har derfor blitt dyrket som en suksesshistorie.

Ifølge spansk politi er saken etterforsket siden juni måned. Om Fifa brukte doping selv, eller om han hadde med omsetningen av stoffene å gjøre, er ikke kjent.

Adel Mechaal tok sølvet bak Fifa. Det har tidligere vært opplysninger i blant annet tyske medier at han unnlot å møte til tre dopingkontroller etter EM.

El Pais skriver at minst 11 personer er pågrepet, de fleste av dem spanske utøvere med marokkansk opprinnelse. Aksjonen har pågått i Guadalajara og Madrid, i tillegg til Catalonia.

– Vi er fullstendig klar over skaden som doping har for idrettens troverdighet, og vi er engasjert med å bekjempe dette ondet, heter det i en pressemelding fra det spanske friidrettsforbundet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder