LYKTES IKKE: Andreas Thorkildsen fikk ikke klaff i VM-finalen. Foto: Reuters

Thorkildsen: - Dette føltes som en London-reprise

Thorkildsen floppet i VM-finalen - ble nummer syv

Hjemmefavoritten Tarabin med elleville jubelscener da han tok bronse i siste kast

MOSKVA (VG Nett) Med 81,06 meter som sin beste lengde på fem kast, ble VM-finalen en gedigen nedtur for Andreas Thorkildsen (31).

  • Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Med lengder på over 87 meter ble det langt fram til kampen om medaljene for Thorkildsen. Vitezslav Vesely og Tero Pitkämäki var i en klasse for seg under VM-finalen.

Og Thorkildsen var langt bak. Nordmannen ble til slutt nummer syv, slått av Vesely, som tok gullet, Pitkämäki på sølvplass, russiske Dmitri Tarabin, finske Antti Ruuskanen, ukrainske Roman Avramenko og kenyanske Julius Yego.

Direkte: Følg VM og få resultater her!

Det fikk Thorkildsen til å få vonde minner fra London-OL i fjor, da han ble nummer seks.

- Dette føltes veldig som en London-reprise. Det er utrolig kjedelig, jeg får ikke gjort det jeg ønsker, og det er skuffende, sier Thorkildsen til VG.

VGTV: Thorkildsen: - Kjedelig

Tilbake til tegnebrettet

Og slik forklarer Thorkildsen problemene sine:

- Når jeg har full fart så sitter ikke teknikken så bra som den skal. I stedet for at jeg øker lengden, blir jeg liggende på det samme eller mindre som jeg gjorde for eksempel på oppvarmingen, sier han og legger til:

- Nå må jeg tilbake til tegnebrettet og prøve litt hardere til neste år.

- Det er frustrerende, jeg har lyst til å være med og matche de beste og slå dem.

Sterke lengder

Vitezslav Vesely var på forhånd spådd å være den største gullkandidaten, og allerede i første kast satte han en skyhøy standard for den videre konkurransen.

Tsjekkerens spyd landet på solide 87,17 meter, nesten fire meter lenger enn finske Tero Pitkämäkis lengde. Men finnen fulgte opp i sitt andre kast - med lengden 86,88. Disse lengdene var Thorkildsen langt fra å følge opp på sitt andre forsøk.

Spydet landet nede på 76,82. Etter de to første kastene lå han med det på en femteplass i gruppen - kun de åtte beste utøverne fikk fullføre konkurransens fem kast.

Tok seg videre

Pitkämäki fortsatte å vise styrke i sitt tredje kast for kvelden. Det landet på hele 87,07 meter, og kun hjemmefavoritt Dmitri Tarabin var i nærheten med lengden 84,83.

Mot slutten av tredje runde ble det spenning inn mot Thorkildsens tredje forsøk. Både kenyanske Julius Yego og egytiske Ihan Abdelrahman El Sayed leverte lengder bedre enn Thorkildsen, som dermed ble skjøvet ned på en sjuendeplass.

Heller ikke på det tredje skulle det skje for 31-åringen. Spydet dalte ned på rundt 76 meter, og han valgte å gjøre kastet dødt.

Ville seg ikke

Thorkildsen ble riktignok blant de åtte beste og fikk fortsette konkurransen, men det fjerde kastet hans landet på kun 80,62. Dermed måtte det presteres stort i siste runde dersom en medalje skulle være innenfor rekkevidde.

Han klarte 81,06. Det ble hans beste kast i finalen, og sikret ham en syvendeplass - det samme som under OL i London i fjor sommer.

Med et misfornøyd drag om munnen måtte Thorkildsen konstatere at finalen ikke hadde gått etter planen.

Resultater fra dagens spydfinale:

1) Vitezslav Vesely, Tsjekkia 87,17, 2) Tero Pitkämäki, Finland 87,07, 3) Dmitri Tarabin, Russland 86,23, 4) Julius Yego, Kenya 85,40, 5) Roman Avramenko, Ukraina 82,05, 6) Antti Ruuskanen, Finland 81,44, 7) Andreas Thorkildsen, Norge 81,06, 8) Ihab Abdelrahman El Sayed, Egypt 80,94, 9) Risto Mätas, Estland 80,03, 10) Stuart Farquhar, New Zealand 79,24.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder