DOPINGTATT: Svenske Abeba Aregawi, her fra da hun vant 1500 meter-finalen i innendørs-VM i 2014. Foto: Matt Dunham , Ap

Agent til angrep på mannen til dopingtatt svenske

I går ble et av Sveriges store håp til Rio-OL i år
dopingtatt. I dag går Abeba Aregawis (25) agent til angrep på hennes ektemann.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mandag kom meldingen om at OL-håpet testet positivt for stoffet meldonium. Hun er utestengt til resultatet av B-prøven, som ifølge SVT skal analyseres neste uke, er klar.

Aregawi - Sveriges store friidrettsstjerne - har på sin side hevdet sin uskyld i et møte med landslagssjef Karin Torneklint for en tid tilbake. Den positive prøven skal ha blitt avlagt i januar, ifølge Expressen.

Agent Jos Hermens har også snakket med 1500 meter-løperen. Han tror på 25-åringens uskyld.

BAKGRUNN: Svensk friidrettsstjerne dopingtatt

LES OGSÅ: Vukicevic er gravid – legger opp

– Men det er vanskelig å vite hva som har skjedd. Hun bare gråter og er lei seg, sier Hermens til Expressen.

Det var i går nyheten slo ned som en bombe i det internasjonale friidrettsmiljøet. VM-gullvinner på 1500 meter i 2013, Abeba Aregawi, hadde levert positiv dopingprøve.

Langer ut mot ektemannen

Aregawi er født i Etiopia, giftet seg med sin svenske trener Henok Weldegebriel i 2008 og ble svensk statsborger i juni 2012. Desember samme år offentliggjorde 25-åringen at hun skulle løpe for Sverige. I mai 2013 avslørte Expressen at de to hadde skilt lag.

I dag har Aregawi dobbelt statsborgerskap og er gift med maratonløperen Yemane Tsegay. Dette er mannen agent Hermens gir skylden for at 25-åringen er tatt for juks.

LEGENDEN GEBRESELASSIE: – Dere stjal Abeba fra oss

FÅR KRITIKK: Ethiopias Yemane Tsegay, her fra da han ble nummer to under VM i Beijing i 2015. Foto: Franck Fife , Afp

Tsegay har sølv i maraton fra Beijing-VM i 2015. Hermens mener hennes etiopiske ektemann har sørget for at klienten har fått i seg dopingpreparatet.

– Den mannen har «blåst» henne totalt. Han stod bak at hun ble svensk statsborger (ekteskapet med Weldegebriel ble sett på som «mystisk» av svenske medier, journ.anm.), det var han som sørget for at det ble feil med skatten hennes og han lurte henne til å bytte sponsor fra Adidas til Nike. I mine øyne er han det ondskapsfulle geniet bak dette her, sier Hermens, som innrømmer at han ikke har noen bevis for påstandene mot Tsegay.

Samme avis har forsøkt å få tak i både Tsegay og Aregawi i sakens anledning uten hell.

HUSKER DU? Kristiansen anklager kretsen rundt Waitz for «løpsfiksing»

Bovim: Sjokkerende

I Norge har den positive dopingprøven vakt reaksjoner. Ingrid Kristiansen fortalte i går til VG at «hun ikke er overrasket».

– Denne jenta er jo svensk, men kommer fra et afrikansk løpermiljø, sa Kristiansen.

– Trist. Jeg mister helt troen på idretten. Det er ikke noe morsomt lenger, konkluderte Norges foreløpig siste verdensmester i friidrettens løpsøvelser (10.000 meter fra 1987).

Også 1500-meterløper Ingvill Måkestad Bovim reagerte med vantro. Hun var sjokkert, men understreket at «det begynner å bli en del av dem den siste tiden».

– Det er bedre at de som jukser blir tatt før EM og OL til sommeren, sånn at vi andre kan konkurrere på rettferdig vis, skrev Bovim i en SMS til VG.

Les også: Ingrid Kristiansen om Aregawi: - Ikke overrasket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder