Rodal til NRK: – Sjelden jeg har sett ham så svak

FERDIG I OL: Henrik Ingebrigtsen har nettopp passert målstreken og konkluderer med at det ikke blir OL-finale. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Ingebrigtsen sjanseløs på OL-finale: – Mentalt ferdig nå

RIO/OSLO (VG) Henrik Ingebrigtsen (25) innrømmer at han ikke hadde så mye å gi og at han følte seg «hjelpesløs» i forsøket på å komme til OL-finalen på 1500 meter.

Artikkelen er over tre år gammel

Han er ute etter å ha blitt nummer 11 i semifinaleheatet med 3,42,51. Kun de fem beste i heatet kvalifiserte seg direkte til finalen.

Verdensmester Asbel Kiprop (27) fra Kenya vant Ingebrigtsens semifinaleheat på tiden 3.39,73. Heat nummer to ble vunnet på 3.39,42.

– Planen min var at jeg skulle være god nok, og gå videre. Feilen var at jeg ikke var god nok. En semifinale på 1500 meter er som regel rettferdig. For meg kjentes det håpløst. Jeg følte tidlig at jeg ikke hadde så mye å kjøre med. Jeg følte meg hjelpesløs, sier Henrik Ingebrigtsen i pressesonen.

Les også: Lillebror disket etter knuffing i semifinalen

– Filip til finalen

Norges OL-gullvinner på 800 meter, Vebjørn Rodal, gir klart uttrykk for at Henrik Ingebrigtsen var veldig langt unna sitt egentlige jeg.

– Det er sjelden jeg har sett ham så svak, sier han til NRK.

På spørsmål om han tror lillebor Filip (23) - som ble disket i innledende heat - ville gått videre til finalen, svarer Henrik Ingebrigtsen et klart «ingen tvil.»

Henrik Ingebrigtsen forteller at han til og med hadde fortalt briten Charlie Grice at det «kun» var Filips fortjeneste at han gikk videre til semifinalen.

Grice gjorde faktisk det da Filip Ingebrigtsen ble disket av banedommeren. I natt ble Grice nummer fem i storebror Ingebrigtsens heat, og han er dermed klar for finalen.

– Du kan si at jeg fikk 10. plass i dag, sier Henrik Ingebrigtsen og smiler litt.

Han kommer antakelig til å få operert sin skadete og plagsomme tå i løpet av en uke. Deretter venter 10 uker med hvile før han kan begynne å trene med tanke på neste sesong og friidretts-VM i London.

Les også: – Henrik burde ikke ha vært her!

På spørsmål fra VG om han løpet i natt helt sikkert er hans siste for sesongen, innrømmer Henrik Ingebrigtsen at han har vurdert å forlenge den med et løp eller to - på tross av pappa og trener Gjert Ingebrigtsens «nå er det nok.»

– Mentalt ferdig

HANG MED: Henrik Ingebrigtsen (bakerst til høyre) lå med i feltet lenge. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

– Jeg har luftet et løp til med Gjert. Han har sagt at nei, nå er det nok. Og jeg kjenner at jeg er ferdig nå. Kanskje ikke fysisk. Men jeg kjenner det mentalt. Det er over (for denne sesongen), sier Henrik Ingebrigtsen.

Han fikk en injeksjon med bedøvende middel før løpet.

– Hamstringen (bakre lårmuskel) var veldig vond, tilføyer han.

Konfrontert med sin uttalelse for noen dager siden om at han ikke ville «drite seg ut» i OL, svarer han «tja, nei, nja» på spørsmål om han gjorde det.

Henrik Ingebrigtsen sa i TV-intervjuer at han «ikke var i nærheten». Frem til 1100 meter var han med i feltet, men da storfavoritten Asbel Kiprop og resten av favorittene satte opp tempoet var han sjanseløs på å henge med.

– Jeg prøvde alt jeg klarte. Det var tungt. Jeg vet ikke om det var mentalt eller om jeg gikk tom for krefter. Hadde jeg vært sprek nok i dag hadde det vært en grei mulighet til å komme videre. Det var litt tungt, og jeg skulle håpet at det var litt bedre., sier Ingebrigtsen til TV 2.

VG Direkte: Vi fulgte semifinalen live!

To sekunder unna finale

Kiprop får med seg Taoufik Makhloufi (Algerie), Nicholas Willis (New Zealand), Ben Blankenship (USA) og Charlie Grice (Storbritannia) til finalen. I tillegg gikk Abdalaati Iguider (Marokko) og Nathan Brannen (Canada) videre på tid på tid fra heatet til Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen var over to sekunder unna syvendeplassen, som til slutt ga finaleplass.

Før OL: Europamester Ingebrigtsen: – Ikke noe luksusliv

Skadeplaget

25-åringen innrømmer også at den siste uken har vært tung mentalt.

– Det har tatt veldig på den siste uka. Det har vært bra, vondt, greit og bedre. I dag var jeg bare ikke god nok, sier han til TV 2.

– Hadde jeg løpt som i forsøkheatet, ville jeg hatt en 50/50-sjanse til å gå videre til finalen. Men det tok for mye krefter. Jeg fikk ikke restituert skikkelig fordi kroppen er opptatte med å reparere alle småskadene. Generelt sett har hele sesongen vært jævlig drit i alle øktene, sier han.

– Var det dumt å fullføre, i steden for å avslutte tidligere, foreta operasjonen og få lengr tid til å blir klar foran neste sesong?

- Jeg kan gi deg et bedre svar på det etter Bislett (neste sesong). Men det har ikke vært noen ulempe å fortsette. Det var ikke slik at jeg risikerte varige mén ved det, og jeg har fått tett oppfølging av legene og fysioterapeutene, svarer Henrik Ingebrigtsen på VGs spørsmål.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder