FIRE DAGER-TO DISTANSER: Karsten Warholm får det travelt i neste uke med EM-løp fire dager på rad. Her jubler han for norsk rekord på 400 meter hekk i London tidligere i juli. Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN

Karsten Warholm dobler: Løper to distanser i EM

Karsten Warholm (22) satser høyt i EM: verdensmesteren løper både 400 meter flatt og 400 meter hekk. Sondre Nordstad Moen velger overraskende å løpe maraton. Mesterskapet i Berlin kan bli tidenes beste for Norge.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dermed skal Warholm løpe fire dager på rad. Toppidrettssjef i NFIF, Håvard Tjørhom, benekter at verdensmesteren gambler i EM.

– Det synes jeg ikke. Veldig offensivt og ikke dumdristig, sier Tjørhom til VG.

– Typisk Karsten og typisk Leif Olav (Alnes (trener). De er offensive, dristige og tenker langsiktig. Det er en hissig kombinasjon, men ikke noe de er ukjent med. De gjorde det under U23-mesterskapet i fjor, mener Tjørhom.

les også

Warholm etter superløpet i London: – Aldri hatt en sånn flyt før

Warholm har Europas suverent beste tid på hekkedistansen og er heller ikke sjanseløs på 400 meter. Vestlendingen løp 45,14 på distansen for 20 dager siden og er nummer seks på årets Europa-statistikk.

For 24 år siden tok den gylne 90-tallsgenerasjonen tre gull og seks medaljer i friidretts-EM. Rekorden kan bli slått om Ingebrigtsen-brødrene, Warholm og Karoline Bjerkeli Grøvdal slår til i Tyskland. Også Grøvdal vil doble og i tillegg til 3000 meter hinder satse på 5000 meter. Finalen går bare 23 minutter etter hinderdistansen på VMs avslutningsdag.

– Det er tøft program, men 3000 hinder er hennes prioritet, sier Tjørhom.

– Hun har medaljesjanser også på 5000 meter, mener trener Ståle Jan Frøynes. Han opplyser at han vil vurdere Bjerkeli Grøvdals deltagelse ut fra farten på 3000 meter hinder. Hvis den blir for høy, og hun får melkesyre, blir det ingen dobling.

les også

Nå er Grøvdal gullfavoritt i EM: – Bra jeg har det presset

Sondre Nordstad Moen stiller overraskende opp på maraton. Det var ventet at europarekord-holderen bare skulle løpe på bane etter sykdomsproblemene i vinter.

– I utgangspunktet skulle han løpt 10.000 meter, men det har skjedd ting som gjør at han nå løper maraton, sier Tjørhom «som gleder seg veldig» til å se Nordstad Moen.

– Det kan virke litt rart at han går fra 10 000 til maraton, men han har en veldig kapasitet og er veldig klar selv også, begrunner Tjørhom.

Den britiske legenden, Mo Farah, var i mai bare 33 sekunder unna å slette Nordstad Moens rekord, men har for lengst bestemt seg for ikke å løpe maraton i Berlin.

les også

EM-håp Filip Ingebrigtsen (25): – Jeg unner dem det beste, bare JEG tar gullet

Pluss content

Årets store kontinentale friidrettsbegivenhet starter mandag. I løpet av syv dager kan Norge forbedre medaljestatistikken stort fra de siste europamesterskapene.

Foran OL for to år siden vant Filip og Henrik Ingebrigtsen dobbeltseier på 1500 meter, mens Bjerkeli Grøvdal tok bronse på 10 000 meter. Nå har de sammen med Warholm bestetidene på fire EM-distanser denne sesongen. Også Nordstad Moen må ses på som en av de største favorittene.

TRIO I ANGREP: brødrene Henrik (til venstre), Filip og Jakob Ingebrigtsen drar alle til EM som gullkandidater og medaljefavoritter. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Dermed er 1994-rekorden truet. Den gangen vant Geir Moen (200 meter), Steinar Hoen (høyde) og Trine Hattestad (spyd) alle gull i Helsingfors.

– Det er utrolig inspirerende å kjekt at dette kan bli tidenes EM. Men veldig mye skal klaffe. Vi skal gjøre vårt ypperste, lover Tjørhom.

Også hekkeløperne Isabelle Pedersen og Amalie Iuel er klare finalekandidater, som i sine beste stunder kan lukte på medaljer. Tjørhom har spesielle forventninger til Pedersen som nylig satte norsk rekord med 12,72 på korthekken.

– Det var veldig bra med den norske rekorden, sier han.

les også

Pedersen vippet Vukicevic Demidov ned fra tronen – satte norsk rekord

I tillegg er tikjemper Martin Roe i nærheten av de beste. Høydehopper Tonje Angelsen tok et overraskende EM-sølv for fire år siden, men ligger nå som nummer 15 på Europa-statistikken.

Tre av de norske deltagerne har ikke klart kvalifiseringskravet for EM, men Markus Einan (800 meter), Ola Stunes Isene (diskos) og Marcus Thomsen (kule) er alle med etter invitasjon fra det europeiske forbundet.

les også

Eksperter tror Jakob Ingebrigtsen (17) kan ta EM-gull

Her er den norske troppen. I parentes plasseringen på årsbeste-listen i Europa.

Menn

100 meter: Jonathan Quarcoo (36).

200 meter: Quarcoo (44).

400 meter: Karsten Warholm (6).

800 meter: Thomas Roth (18), Markus Einan.

1500 meter: Filip Ingebrigtsen (1), Jakob Ingebrigtsen (2), Henrik Ingebrigtsen (9), Ferdinand K. Edman (33).

5000 meter: H. Ingebrigtsen (1), J. Ingebrigtsen (7), F. Ingebrigtsen (20).

10 000 meter: Marius Vedvik (37).

110 meter hekk: Vladimir Vukicevic (26).

400 meter hekk: Karsten Warholm (1).

3000 meter hinder: Tom Egil Kårbø (18).

Maraton: Sondre Nordstad Moen (-), Weldu Negash Gebretsadik (venter på bekreftelse fra IAAF).

Stav: Sondre Guttormsen (20), Eirik Dovle (55).

Slegge: Eivind Henriksen (13).

Kule: Marcus Thomsen (37).

Diskos: Ola Stunes Isene (30).

Tikamp: Martin Roe (7).

Kvinner:

100 meter: Ezinne Okparaebo (21), Helene Rønningen (59).

200 meter: Helene Rønningen (42), Okparaebo (60).

800 meter: Hedda Hynne (26), Yngvild Elvemo (32).

3000 meter hinder: Karoline Bjerkeli Grøvdal (1).

5000 meter: Bjerkeli Grøvdal.

100 meter hekk: Isabelle Pedersen (5).

400 meter hekk: Amalie Iuel (7), Line Kloster (12), Elisabeth Slettum (44).

Høyde: Tonje Angelsen (18).

Stav: Lene Retzius (15).

Spyd: Sigrid Borge (10).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder