FRIIDRETTSSJEF: Lamine Diack var president i det internasjonale friidrettsforbundet i nesten 16 år. Sist søndag ble han pågrepet, anklaget for korrupsjon og hvitvasking. Foto: Buda Mendes , Afp

Friidrettstopp skal ha tjent minst ni mill. kroner på utpressing av dopere

Den tidligere toppsjefen i friidrett skal ha tjent mer enn ni millioner kroner på å presse dopede utøvere.

Artikkelen er over fire år gammel

Franske myndigheter, som etterforsker den tidligere IAAF-presidenten Lamine Diack (82), mener at det har vært et «korrupsjonssystem» der senegaleseren har holdt positive dopingtester hemmelig mot penger, «cash for silence».

Også Diacks sønn skal ha vært «svært aktiv» i dette, forteller lederen for det franske Økokrim, Eliane Houlette, i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Diack var president i IAAF i nesten 16 år.

Informasjon fra WADA (det internasjonale antidopingbyrået) tyder på at en tyrkisk utøver og flere russere, har vært offer for utpressingen fra Diacks' familie, sier Houlette til AP.

LES OGSÅ: Tidligere friidrettstopp siktet for korrupsjon.

Minst seks friidrettsutøvere, blant dem flest russere, skal ha blitt fortalt at deres positive dopingprøver kunne bli skjult, slik at de kunne fortsette å konkurrere, hvis de betalte det familien Diack krevde.

PRESSET: Tyrkiske Asli Cakir Alptekin skal ha blitt tilbud om at dopingprøven hennes ble holdt hemmelig - om hun betalte til Diack-familien. Her er hun etter OL-gullet i 2012. Foto: Phil Noble , Reuters

Etter at den tyrkiske løperen Asli Cakir Alptekin vant OL-gull på 1500 meter i 2012, ble hun kontaktet av en av Diacks sønner og foreslått at de kunne holde en positiv dopingprøve hemmelig.

– Det var en slags utpressing. Hun nektet, forteller Houlette til AP.

Alptekin ble utestengt i åtte år etter å ha testet positivt for andre gang i sin karriere og ga fra seg gullet.

LES OGSÅ: Ny sjokkavsløring ryster internasjonal friidrett

– Denne saken kommer frem i rapporten som WADA ga oss, sier Houlette. Hun har foreløpig ikke blitt avhørt av de franske etterforskerne.

Om Lamine Diack spilte en aktiv rolle i denne «businessen», eller han bare vendte det blinde øyet til, er noe uklart.

Diack ble pågrepet sist søndag og løslatt to dager senere. Det foregår nå full etterforskning mot ham om anklager om korrupsjon og hvitvasking.

Også hans juridiske rådgiver i IAAF, Habib Cisse, ble pågrepet og anklaget for korrupsjon.

LES OGSÅ: Russland stopper egne VM-deltakere.

Diacks sønn, Papa Massata Diack, jobbet også i IAAF, som markedskonsulent.

– Sønnen ble ikke pågrepet, fordi han kom ikke til Paris da vi trodde han skulle komme. Men han er også innblandet i dette, sier Eliane Houlette til AP.

– Det var en type utpressing: enten betaler du eller du kan ikke konkurrere lenger, sier Houlette.

– Jeg vet ikke om vi kan kalle det et mafiasystem, men det er et korrupsjonssystem. Det er ekstremt alvorlig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder