LIVSTID TIL SLUTT: Darja Pisjtsjalnikova (30) avla en annen persons urin i en dopingtest foran Beijing-OL, vant sølvmedaljen i diskos i London-OL og ble utestengt 10 år i mai 2013 - et halvt år etter at hun forgjeves varslet om systematisk juks i hjemlandet. Foto: Johannes Eisele Afp

OL-sølvvinner varslet om juks – hevder dopingjegerne ikke reagerte

Dopingjegerne i WADA skal ikke ha reagert da Russlands OL-sølvvinner varslet om systematisk juks og ba om å bli tatt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det hevder New York Times. Avisen hevder at Darja Pisjtsjalnikova (30) sendte en epost til verdens antidopingorganisasjon WADA i desember 2012, fire måneder etter at hun hadde vunnet sølvmedaljen i diskos i London-OL.

Innholdet var oppsikstvekkende, men WADA gjorde praktisk talt ingenting for å oppfylle og etterleve sitt mandat: Beskytte rene utøvere.

Antidopingorganisasjonen som ble opprettet av den internasjonale olympiske komite IOC i 1999 etter dopingskandalene i sykkelsporten, og er finansiert av IOC og internasjonale skattepenger, «sviktet» derimot da Darja Pisjtsjalnikova ropte om hjelp.

VG-kommentar (krever innlogging): Svaret må bli OL-njet

– Jeg vil samarbeide!

WADA sendte hennes epost med svært avslørende innhold til russiske idrettsmyndigheter. Darja Pisjtsjalnikova fortalte i eposten at det nettopp var russiske idretts og antidopingmyndigheter som stor bak den systematiske dopingen.

«Vær så snill å undersøke dette. Jeg vil samarbeide med WADA», var ordlyden i Darja Pisjtsjalnikovas skjermbrev til verdens antidopingbyrå.

Bakgrunn: OL-gullvinneren i London avga positiv prøve i Beijing - avslørt nå

Hun hadde informasjon om «dopingsystemet» i Russland. Det ville hun dele med WADA, som takket nei. Selv etter at eposten ifølge New York Times ble sendt videre fra en av antidopingbyråets jurister til tre toppledere i WADA. Med juristens kommentar om at Darja Pisjtsjalnikovas påstander var «stemte relativt godt».

Hennes informasjon inkluderte også konkrete navn og fakta.

Ledere og utøvere i OL-systemet sier i intervjuer med New York Times at WADA ikke har gjort jobben sin, blant annet fordi «politikk» har satt kjepper i hjulene for det. WADA-ledere forsvarer sin handling – ved ikke å handle – med at dere ressurser ikke strekker til.

Samt, inntil nylig, et ikke helt klart ansvar for å «etterforske» mulige brudd på antidopingreglementet.

Leste du denne? Skolebarna får antidoping på timeplanen

Avga falsk urin

– Systematisk doping i Russland blir spredt av WADA som om det er sensasjonelle nyheter, og det stemmer ikke. De kunne ha etterforsket det, men lot være, sier Arne Ljungqvist (85) til New York Times.

Svensken, som tidligere ledet IOC og IAAFs medisinske komite, sikter til at WADA lenge har fått mange tips og mye informasjon lik den Darja Pisjtsjalnikova ga dem for snart fire år siden.

Foto: FAKSIMILE VG 3. AUGUST 2008

Han advarte mot systematisk doping i Russland i forbindelse med Beijing-OL for åtte år siden. Da var han også visepresident i WADA.

– Jeg synes det er frustrende at den type planlagt juks fortsatt pågår, uttalte han rett før OL i 2008 - etter at syv russiske friidrettsutøvere var blitt tatt for å avlevere en annen persons urin i dopingtester.

En av utøverne var Darja Pisjtsjalnikova. Da ble hun utestengt to år, fra 2007 til 2009. I mai 2013, et halvt år etter at hun varslet WADA, ble hun dopingtatt igjen og utestengt i 10 år. En ny analyse av en prøve tatt i mai 2012 viste spor av anabole steroider.

USAs antidopingsjef: Russland må ikke få stille i OL

OL-nei til Russland?

Fredag 19. juni, i morgen, vil en gruppe ledet av nordmannen Rune Andersen offentliggjøre sin anbefaling om hvor vidt russiske friidrettsutøvere skal få lov til å delta i Rio-OL 5. til 21. august, og dermed friidretts-EM i Amsterdam 6. til 10. juli.

Les denne: Rune Andersen mener Russland har gjort en enorm jobb

Neste uke ska IOC og det internasjonale friidrettsforbundet IAAF ta en endelig avgjørelse.

TAR AVGJØRELSEN: Rune Andersen er ansatt som spesialrådgiver i Antidoping Norge. Han var tidligere direktør i WADA. Foto: Trond Solberg VG

Andersen-gruppen ble opprettet av det internasjonale friidrettsforbundet IAAF etter at en spesialkommisjon i regi av WADA, ledet av tidligere WADA-sjef Dick Pound, i fjor høst «avslørte» systematisk juks i russisk friidrett.

Bakgrunn: Hevder russisk politi deltok i dopingregime

Russiske friidrettsutøvere har siden vært utestengt fra internasjonale konkurranser. Russlands stavdronning, OL-gullvinner og verdensrekordholder Jelena Isinbajeva, har uttalt at hun, som ren utøver, vil ta «saken» til menneskerettighetsdomstolen hvis hun ikke får lov til å delta i Rio-OL.

Nå har en større gruppe russiske sommer og vintersportutøvere gått sammen om en appell til IOC-president Thomas Bach. Svømmestjernen Alexander Popov er en av dem, skriver Reuters. En annen er Russlands OL-gullvinner i judo, Tagir Khaibulaev.

De ber IOC-sjefen innstendig om at russiske utøvere med rent dopingrulleblad ikke må lide – eventuelt – samme skjebne som landsmennene som har jukset: Utestengelse fra Rio-OL.

– Vi har oppfylt alle de krav til antidopingarbeidet som ble stilt til oss fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Alle våre utøvere er under kontroll, og vi har gjort det som er mulig i denne saken, sier sportsminister Vitalij Mutko til nyhetsbyrået Interfax torsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder