LESTE OPP ERKLÆRING: Her fremstår sprinteren Aham Okeke som en angrende synder på pressekonferansen. Fra venstre friidrettspresident Svein Arne Hansen og generalsekretær Kjetil Hildeskor. Foto: SCANPIX
LESTE OPP ERKLÆRING: Her fremstår sprinteren Aham Okeke som en angrende synder på pressekonferansen. Fra venstre friidrettspresident Svein Arne Hansen og generalsekretær Kjetil Hildeskor. Foto: SCANPIX

Aham Okeke tatt i doping

FRIIDRETT

ULLEVAAL (VG Nett) Den EM-uttatte sprinteren Aham Okeke (36) er tatt i doping.

Publisert: Oppdatert: 05.08.06 14:31

Norges Fri-idrettsforbund holdt hastepressekonferanse på Ullevaal stadion i formiddag. Der kom det frem at Aham Okeke er tatt i doping.

- Dette er en trist dag for norsk friidrett, sier friidrettspresident Svein-Arne Hansen.

EM-uttatt

Okeke skulle delta på 100 meter og 4X100 meter stafett i EM.

Sprinteren har lagt alle kort på bordet og innrømmer forholdet. På pressekonferansen fremsto han som en angrende synder.

- Vi kan aldri gardere oss hundre prosent mot doping. Vi er glade for at Okeke innrømmer forholdet så vi kan gå videre, sier generalsekretær Kjetil Hildeskor i friidrettsforbundet.

Innrømmer alt

- Jeg har valgt å fortelle åpent og ærlig for å slippe spekulasjoner, leste Okeke på fra en erklæring.

36-åringen er dømt to ganger tidligere for bruk av doping.

Han ble felt før EM i Helsingfors i 1994, og avga også en positiv test året etter. Han sonet to og et halvt år den gangen.

- Jeg vil beklage på det sterkeste overfor lagkamerater, alle i EM-troppen, familie og venner som har hatt tiltro til meg. I går kveld fikk jeg et brev fra Antidoping Norge der det sto at jeg hadde for høye testosteronverdier. I slutten av juni i år ble jeg skadet i hamstringen i låret. Skaden var så omfattende at EM hang i en tynn tråd, forklarer Okeke.

Han sier han tok kontakt med en lege, som skrev ut tablettpulver. Dette skulle få ham raskt tilbake.

- Legen er ikke tilknyttet idretten. Dette er mitt ansvar alene, sier Okeke.

Livstid?

- Jeg har skuffet meg selv, mine nærmeste og friidretten. Jeg har ingen unnskyldning. Det er bare å beklage så mye, sier han. Deretter forlot dopingmisbrukeren pressekonferansen uten å svare på spørsmål.

Presseansvarlig Andreas Høistad fra Antidoping Norge sier at det normale vil være livstidsutestengelse for Okeke, ettersom han er tatt før.

Legger opp

Ifølge friidrettspresident Hansen legger Okeke nå opp.

Testen ble tatt utenfor konkurranse 20. juli i Göteborg.

- Dette er ikke hyggelig. Jeg har følelsen av at vi har hatt en veldig positiv trend. Vi har frontet kampen mot juks i friidretten. Det skjer også på et veldig vanskelig tidspunkt rett før EM, sier sportssjef Ketil Tømmernes i friidrettsforbundet. Han sier at Okeke har stått utenfor landslaget den senere tiden.

Pressekonferansen ble holdt klokken 11.

Dagbladet.no var først med nyheten om at en norsk utøver var tatt i doping.

Her kan du lese mer om