SER FRAMOVER: Amalie Iuel forbereder seg nå for første gang til ny sesong under Leif Olav Alnes' ledelse. Foto: Line Møller VG

Slik blir «Amalies Iuel»: Får kjæreste-besøk fra USA

OLYMPIATOPPEN (VG) Amalie Iuel (23) gleder seg til en ny sesong. Før det er det jul – med kjæreste-besøk fra USA.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Han kommer til Norge søndag. Jeg har advart om at det blir julefeiring med hele slekten, sa Iuel da VG møtte henne på Olympiatoppen før helgen.

Foto: Fra Amalie Iuels Instagram

– Jeg skal forberede han best mulig, så får vi se hvordan det går, fortsetter hun like smilende, og snakker om Ricky Morgan jr (22), også han friidrettsutøver.

Les også: Ett hundredel fra semifinale

Samtidig som hun elsker å være en del av Leif Olav Alnes’ treningsgruppe, der også verdensmester Karsten Warholm hører til, er det langt til kjæresten på den andre siden av Atlanteren.

– Selvfølgelig er det en utfordring, det er alle avstandsforhold. Men teknologien nå til dags gjør at vi nesten kan være sammen, med Skype og facetime og alt mulig. Men jeg håper selvfølgelig at vi en dag kan ende på samme sted.

Les også: Amalie Iuel smadret den 26 år gamle rekorden

Amalie Iuel var sist sommer en fattig hundredel fra å komme til semifinalen i VM. 56.42 burde helst ha vært 56.41. Men hun kunne i hvert fall glede seg over kompisen Warholm.

– Det var selvfølgelig kjipt der og da, men det ble et lærerikt VM for meg. Det var en utrolig opplevelse, særlig når lagkameraten ble verdensmester. Det var virkelig kult.

Hun kom til Norge fra en lang college-sesong i USA. Amalie vil ikke skylde på noe, men fakta sier sitt: Hun hadde konkurrert i åtte måneder. Nå blir det noe ganske annet etter en lang vinter i Team Alnes.

Les også: Warholm knuste alle og tok VM-gull

– Sånn sett gleder jeg meg til 2018-sesongen. Jeg håper på forbedring av min egen norgesrekord, men det kan gå begge veier. Vi vet ikke sikkert om treningsprogrammet er «mitt», men det ser bra ut på trening, sier hun, og mener med «vi» trener Alnes og henne selv.

KLAR FOR NORSK JUL: Amalie Iuel. Foto: Line Møller VG

– Leif Olav er en fantastisk trener. Han fortjener virkelig å bli «årets trener». Han investerer så mye tid i utøverne sine. Han bruker så mange timer på at vi skal ha det bra både på trening og ellers.

– Hvordan er det å trene sammen med Karsten Warholm?

– Jeg får mye ut av det. Vi er jo så konkurransemennesker begge to. Når vi løper om kapp, taper jeg gjerne - men det skulle også bare mangle!

Norske VM-vinnere: – Årets idrettsutøver i Norge

Mens hun på universitetet i USA hadde begrenset med tid til å trene, så brukes nå hele dagen med trening sammen med Alnes og de andre.

– Vi er en fin gjeng. Når du er sammen opptil åtte timer om dagen, er det viktig å trives. Og vi har en utrolig bra dynamikk. Det er rett og slett en fin gruppe.

Dette er det første året som Amalie Iuel er idrettsutøver på heltid. Tidligere har det alltid vært i kombinasjon med skole og studier.

– Jeg hadde egentlig tenkt å studere litt ved siden av, men nå bruker jeg all tid til trening. Det betyr at det blir mer tid til å finpusse detaljer.

Første løp ute? Det blir Florø eller Bislett. Så er det EM i Berlin senere på sommeren.

Amalie Iuel vil ikke ut med noe klart mål for sesongen.

– Vi er utviklingsorienterte, sier hun.

– Vi skynder oss langsomt. Sånt liker pappa. En må ikke tenke for stort. Det er i hvert fall min erfaring.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder