ØNSKET VELKOMMEN: Even Pettersen (fra venstre), Joachim Sandberg, Simen Sigurdsen, Salum Kashafali og Håkon Morken ønsker Amalie Iuel (midten) velkommen på det norske U23-laget.
ØNSKET VELKOMMEN: Even Pettersen (fra venstre), Joachim Sandberg, Simen Sigurdsen, Salum Kashafali og Håkon Morken ønsker Amalie Iuel (midten) velkommen på det norske U23-laget. Foto:THORE-ERIK THORESEN,

Stortalentet ble norsk for to uker siden - nå skal Iuel løpe for U23-EM-medalje

Kjempet i tre og et halvt år for det norske statsborgerskapet

FRIIDRETT

Hun har ikke vært norsk statsborger i mer enn to uker. I morgen debuterer stortalentet Amalie Iuel (21) for Norge i U23-EM – og er blant favorittene på 400 meter hekk.

Publisert:

– Det føles fantastisk å endelig kunne representere Norge!

Det sier Amalie Iuel til VG. I morgen debuterer hun med det norske flagget på brystet under de innledende rundene av 400 meter hekk i U23-EM, men det har tatt tid for 21-åringen å få det formelle i orden.

Gikk i orden timer før frist

Med dansk mor og norsk far ankom Ieul Norge to og et halvt år gammel som dansk statsborger. Hun bodde i landet frem til hun var 12 år gammel, og deretter medførte farens jobb i Telenor at det ble mye flytting utenlands. For øyeblikket studerer Iuel i Los Angeles, USA, der hun har OL-vinnere som trenere.

– UD ville først ikke gi meg statsborgerskapet siden jeg ikke hadde bodd i Norge innenfor de siste syv årene, så vi ble nødt til å involvere flere til å hjelpe til i prosessen. I tre og et halvt år har jeg kjempet for å få på plass statsborgerskapet, forklarer Iuel.

Les også: Sponsortrøbbel for friidrettsforbundet

Det var først den 25. juni i år at hekkeløperen, som har vært en del av den norske friidrettsklubben Tyrving siden hun var ni år, fikk beskjeden om at det norske statsborgerskapet var i boks. Og det gjensto kun timer av registreringsfristen til U23-EM da papirene formelt sett var på plass.

– Det var veldig bra timing, medgir talentet, som nå endelig er klar for å representere Norge i et mesterskap. Dersom hun går videre fra morgendagens innledende runder, venter semifinale lørdag og en eventuell finale søndag.

Har løpt fortere enn norgesrekorden

– Jeg har et stort håp om finaleplass, men samtidig skjønner jeg at kampen om medalje blir veldig hard. Det er jevnt blant de fem-seks beste, sier hun.

Iuel må imidlertid finne seg i å være en av favorittene. Ifølge friidrett.no er Iuel regnet som Europas tredje beste på øvelsen, og tidligere i år løp hun distansen på 55,92. Det er faktisk bedre enn norgesrekorden (56,33), satt av Hilde Fredriksen i 1983.

Les også: Friidrettsforbundet vurderer totalforbud mot alkohol

Nå som Iuel har blitt norsk statsborger, står Fredriksens rekord for fall, og 55,92 er også innenfor VM-kravet. Det betyr at Iuel kommer til å stille under VM i Beijing.

– Jeg gleder meg utrolig mye til VM, og helt siden OL i 2008 i nettopp Beijing har jeg hatt lyst til å løpe i Fugleredet. Men jeg har ikke satt noen målsetting der. Det blir en god måte å lære på og gir meg en god smak på hvordan det kommer til å være i OL i Rio dersom jeg også kommer meg dit, sier Iuel.

Før den tid er det duket for U23-EM, der Iuel på tross av å ha vært kvalifisert til 400 meter hekkeløp, 100 meter hekkeløp, 200 meter og syvkamp, kun kommer til å løpe spesialøvelsen 400 meter hekk. 12.40 går de innledende rundene av etter planen av stabelen.

Her kan du lese mer om