NY REKORD - IGJEN: Henrik Ingebrigtsen forbedret norgesrekorden på 1500 meter i Monaco fredag kveld. Den forrige rekorden fikk stå i 15 dager. Her er han etter å ha satt norsk rekord på en engelsk mile på Bislett 11. juni. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Knuste egen norgesrekord med over to sekunder: Ingebrigtsen: - Følte meg kanonsterk!

Satser på å feire norgesrekorden med Ferrari-kjøring i Monaco

Treneren til VG: – Dette var litt i overkant

Henrik Ingebrigtsen (23) er i storform før friidretts-EM i august. På Diamond League-stevnet i Monaco forbedret han sin norske rekord på 1500 meter med to sekunder.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg er mer gjennomtrent og sterkere enn noen gang. Jeg har gjort jobben. Jeg er akkurat der jeg skal være, sier Ingebrigtsen på telefonen til VG etter nok et rekordløp på 1500 meter.

Ingebrigtsen løp inn på tiden 3.31,46 på friidrettsbanen Stade Louis II ved sørøst-kysten av Frankrike fredag kveld.

Det er 2 sekunder og 22 hundredeler bedre enn hans tidligere rekord på favorittdistansen, som han satte i Lausanne for kun 15 dager siden.

– Henrik er nærme de beste i verden. Det er suverent løpt, sa friidrettsekspert i NRK, Vebjørn Rodal, etter rekordløpet.

– Jeg skal nyte at det går så bra for tiden. Jeg må ikke bare jage og jage disse rekordene, sier Ingebrigtsen, kort tid etter han måtte gjennomgå en dopingkontroll på stadionen.

Årsbeste i verden

Nordmannen plasserte seg som bakerste mann i feltet på 15 mann etter kun 100 meter i Monaco. Etter 800 meter hadde 23-åringen avansert og kommet seg forbi to mann.

– Jeg kom bittelitt bak i starten. Og så, da det hadde gått 400 meter, så var det nesten som en noen flyttet en bryter inne meg. Jeg følte meg kanonsterk! sier 23-åringen.

Deretter satte Sandnes-løperen opp tempoet, passerte et par mann til før han klokket inn til ny norsk rekord og 10. plass.

– Dette var litt i overkant, er det første hans trener og pappa, Gjert Ingebrigtsen, sier til VG etterløpet.

Ferrari-feiring

Kenyaneren Silas Kiplagat vant på tiden 3.27,64, som er årsbeste i verdenen på distansen. Han vant foran to andre kenyanere: Asbel Kiprop og Ronald Kwemoi. Sju løpere kom under tiden 3.30.

Det er denne tiden Ingebrigtsen sikter seg inn på til det store karrieremålet: OL i 2016.

– Vi er foran skjema. Til nå har sesongen vært over all forventning. Jeg vet at han kan løpe under 3.30. I OL i 2016 er målet at han skal klare det og spise kirsebær med de store, sier treneren.

Nå får Ingebrigtsen forhåpentligvis feire rekordløpet med en tur i en Ferrari i kveldstimene i Monaco.

– Vi spøkte i forkant med at jeg måtte få kjøre Ferrari hvis jeg gjorde et godt løp. Kvelden er fortsatt ung, så det kan fort skje, sier Ingebrigtsen.

«Historisk fort»

I Diamond League-stevnet i Lausanne i starten av juli forbedret han sin norske rekord på 1500 meter til 3.33,68, og fredag kveld forbedret han den ytterligere. Den gang mente Ingebrigtsen trener og pappa, Gjert Ingebrigtsen, at sønnen kunne løpe «historisk fort».

– Hva legger du i «historisk fort»?

– Ned på 3.30. Kommer «den hvite mann» ned dit, er alt mulig, svarte treneren.

Ingebrigtsen satte for øvrig ny norsk rekord på en engelsk mile på Bislett 11. juni.

23-åringen er tittelforsvarer på 1500 meter i EM i Zürich som arrangeres fra 12. til 17. august.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder