GULLGUTT: Jakob Ingebrigtsen poserer med det norske flagget etter det historiske EM-gullet. Foto: Jane Barlow / PA Wire

Historisk EM-gull til Ingebrigtsen: - Ekstremt overraskende at Henrik kjører

GLASGOW (VG) Jakob Ingebrigtsen (18) knuste konkurrentene på 3000 meter, og løp inn til Norges første gullmedalje noensinne i friidretts-EM innendørs. Broren Henrik (28) overrasket lillebroren.

Med gull på både 1500 og 5000-meter under EM utendørs i august 2018 har Ingebrigtsen nå tatt tre gullmedaljer i seniormesterskap på et halvt år - og det som junior.

– Jeg synes det var fantastisk at det gikk så sakte. Det er jo Henrik som går for spurten, og starter å løpe fort. Det er ekstremt overraskende at han er den som kjører, sier Jakob etter seieren.

Med tiden 7:56.15 løp Jakob inn til seier med god margin etter å ha dratt fra bror Henrik, og Chris O’Hare på den siste runden.

Henrik havnet i et spurtoppgjør mot Chris O’Hare. Nordmannen stupte over mål, og det måtte fotofinish til for å skille de to. Henrik var noen tusendeler for sent ute og det endte med bronse.

Se innspurten:

Henrik hadde også veldig lyst på gullmedaljen og økte tempoet med to runder igjen.

– Nå har jeg tatt medalje igjen, 2019 er reddet. Nå trenger jeg bare fokusere på å bli best mulig til sommeren. Selv om det er en bronse er det et bevis på at jeg klarer å hevde meg nesten i toppen, sier Henrik etter bronsemedaljen.

les også

Vebjørn Rodal: Jakob Ingebrigtsen tar to EM-gull

Far og trener Gjert Ingebrigtsen var naturlig nok veldig fornøyd med sønnene.

– Henrik overrasket altså, han er en jævla harding når det kommer til konkurranse. De er jo brødre, og det som Jakob gjør er å la Henrik få noen meter, også kjører han opp. Det har de sikkert snakket om, sier Gjert til VG.

– Er yngstemann lederen nå?

– Jakob er alfahannen nå ja, det er det ingen tvil om. Det er greit å ha en alfahann, så har de andre noen å gå etter.

Jakob avkrefter at brødrene hadde en plan.

– Vi hadde ingen plan, men igjen så er vi forberedt på alle mulige scenarioer i løpet. Jeg tror vi begge blir overrasket over at alle ventet på hverandre. Jeg trodde alle bortsett fra meg og Henrik kom til å kjøre.

les også

Henrik Ingebrigtsen: - Viktigst at Jakob tar gullet

Nå vil sølvvinner Chris O’Hare sende sønnen sin til Norge.

– Jeg har en to og et halvt år gammel sønn. Jeg får sende ham til Norge slik at han kan trene med Ingebrigtsen-klanen. Det skal bli interessant å se hva Jakob kan være i stand til når han blir trer inn i en fullverdig seniorkarriere, sier O’Hare til VG.

Søndag klokken 21:00 er det finale på 1500 meter hvor Jakob nok en gang er blant favorittene.

Følg oss gjerne på Instagram:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder