Svein Arne Hansen: – Jobber med tiltak som kan gjøre sporten mer troverdig

EKS-UTESTENGTE: Jamaicas Veronica Campbell-Brown og Sherone Simpson - begge tidligere dop-suspendert - skal løpe for VM-gull på 200 meter fredag formiddag og på stafetten 4 x 100 meter i morgen, lørdag. Her veksler de (tok sølv) under friidretts-VM i Daegu for fire år siden. Foto:Kim Jae-hwan,Afp

Vil ha åtte år utestengelse for doping

BEIJING (VG) Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet, vil gå inn for å utestenge dopingtatte i opp til åtte år - slik at de ikke får delta i «neste» VM.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Nei, de har sonet sin straff. Vi liker det ikke, men det er slik reglene er, svarer Svein Arne Hansen (69) på spørsmål om han får flau smak i munnen ved å se dopingtatte utøvere kjempe om medaljer under friidretts-VM her i Beijing.

– Men jeg vil jobbe for mye lengre straffer. Livstids utestengelse går ikke. Den saken tapte vi i CAS (Idrettens voldgiftsrett). Nå er fire år maks, men jeg vil ha fem til åtte år slik at de (dopingtatte) ikke kan komme tilbake, tilføyer Hansen.

Med «tilbake» mener han til neste VM, som i friidretten arrangeres hvert annet år.

To avslørt i VM

Ifølge The Sunday Times og tyske ARD har 66 av deltakerne i dette mesterskapet vært involvert i dopingsaker. En av dem er norsk. Kappgjenger Erik Tysse måtte bryte 20-kilometeren sist lørdag.

BAKGRUNN: Kan ta OL-medalje hvis han får litt hjelp

Onsdag ble kjent at de kenyanske løperne Koki Manunga og Joyce Zakary hadde avlagt positive prøver på utøverhotellet en og to dager før VM startet.

SE OGSÅARDs program «Geheimsache Doping»

Fredag klokken 15.00 norsk tid sitter Svein Arne Hansen, som fortsatt er president i Norges friidrettsforbund, på tribunen i Fugleredet under 200-meterfinalen for kvinner. To av finalistene, Jamaicas Sherone Simpson og OL-dronningen Veronica Campbell-Brown, har vært utestengt og suspendert etter å ha avgitt positive dopingprøver.

Bulgarias Ivet Lalova-Collio, i bane tre til høyre for Campbell-Brown, hadde i sin tid en manager, Stephan Machiner, som ifølge en daværende triatlonutøver satte opp «dopingskjemaer» for sine utøvere. Den bulgarske stjernesprinteren brøt samarbeidet med ham da beskyldningene ble kjent.

Dop-kartlegging

– Jeg jobber veldig for å komme med tiltak som kan gjøre sporten mer troverdig, sier Svein Arne Hansen.

Rett før «Bislett-helten» Sebastian Coe ble valgt til president for Det internasjonale friidrettsforbundet IAAF, uttalte tidligere «Bislett-general» Hansen til britiske The Guardian at den nye IAAF-presidenten må gjøre mer i kampen mot doping.

– Jeg mener at vi også bør se på systemene og programmene for kampen mot doping i hvert enkelt land for å få greie på hvor seriøse de er, og hvilke ressurser de har til rådighet, sier Svein Arne Hansen.

The Guardian hevder i en annen sak at bare en av tre VM-deltakere har avgitt blodprøve eller vil bli blodtestet i forbindelse med VM.

MYE DOP-JOBB: Svein Arne Hansen er ny president i Det europeiske friidrettsfornbudet EAA. Bildet er tatt i forbindelse med den såkalte Vukicevic-saken for et par-tre år siden, da Hansen - som nå - var president i Norges friidrettsforbund. Foto:Jørgen Braastad,VG

EM før OL

Før mesterskapet skrev VG om antidopingkampen i Nederland: Tok bare 33 blodtester i 2014 - LES SAKEN HER

Nederland (sølv og bronsemedalje i VM hittil) skal arrangere EM en måned før OL neste år og har fått frem Europas nye sprintdronning, Dafne Schippers - som kan ta VM-gull på 200-meteren i formiddag.

Schippers tok VM-sølv på 100-meteren bak Jamaicas Shelly-Ann Fryser-Pryce, som har vært utestengt for brudd på dopingreglene.

– Får du med deg IAAF på fem til åtte år utestengelse?

– Jeg må jobbe for det EAA (Det europeiske friidrettsforbundet) står for, svarer Svein Arne Hansen.

Les også

Mer om

  1. Friidrett

Flere artikler

  1. Dafne Schippers etter sitt suverene VM-gull: Pepret med doping-spørsmål

  2. Påtroppende norsk IAAF-styremedlem: Hansen: – Jeg er dypt rystet

  3. Europas friidrettspresident sier ja til russisk dopvarsler

  4. - Mange dop-juksere vil bli avslørt og fratatt medaljene

  5. Coe krever russisk svar innen ukeslutt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder