KRITISERT: Friidrettspresident Svein Arne Hansen er blant lederne som blir kritisert i «alkoholbrevet». Nå beklager også forbundet hans kommentarer på banketten etter lag-EM. Foto:Jørgen Braastad,VG

Norges Friidrettsforbund etter torsdagens styremøte: Beklager friidrettspresidentens «upassende kommentarer»

Etter å ha behandlet det famøse «alkoholbrevet» torsdag, beklager Norges Friidrettsforbund president Svein Arne Hansens «upassende kommentarene» på lag-EM-banketten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det sier styremedlem Anne Farseth til VG. Etter et nærmere tre timer langt styremøte, der Norges Friidrettsforbund kun hadde det etter hvert mye omtalte «alkoholbrevet» på agendaen, får VG følgende beskjed:

– Vi har hatt en grundig gjennomgang av saken, og styret beklager at en utøver ble overstadig beruset og at det ikke var nok ledere til å ta vare på vedkomne under banketten etter lag-EM. Styret ønsker også å beklage de upassende uttalelsene til president Svein Arne Hansen på samme arrangement, sier Farseth.

– På hvilken måte var uttalelsene upassende?

– De var ikke i tråd med våre verdier og idrettsforbundets retningslinjer, fortsetter hun.

BAKGRUNN: Landslagsutøvere kritiserer friidrettspresidenten etter bankett i Russland

Ifølge brevet sendt friidrettsledelsen etter banketten, skal Svein Arne Hansen har fremstått beruset og spurt en av de berusede utøverne «får jeg være med å kline». Så skal han skal ha gått videre, uten å bry seg nevneverdig om den berusede personen.

Selv har han forklart hendelsen på følgende måte overfor VG.

– Jeg var ikke beruset. Jeg var der som president i Det europeiske friidrettsforbundet. Jeg var en av de første som gikk, og da sa jeg visst en sleivete kommentar. Jeg la ikke merke til at det var en beruset person der.

Torsdag utformet styret en beklagelse, i tillegg til at det ble bestemt at det må jobbes videre med saken.

– Nå vil vi se på retningslinjene våre og hvordan vi kan stramme inn disse slik at det blir et trygt, godt og inkluderende miljø for alle. I den videre prosessen vil vi blant annet jobbe med Toppidrettsutvalget, som både trenere og utøvere er en del av, og så vil vi konkludere etter hvert, sier Farseth.

– Vi ønsker også å takke utøverne som sendte inn brevet. Det skal ikke være slik at man ikke skal kunne si fra, presiserer hun.

Fremgangsmåten kritisert

At brevet ble behandlet i dag, torsdag, dagen før startskuddet til NM i friidrett i Haugesund, har skapt reaksjoner, på tross av at det er tradisjon med styremøte dagen før NM

– Hvis de virkelig ønsker vår mening om dette, så burde de ikke lagt det til dagen før et norgesmesterskap. Det er ikke ideelt for oss utøvere, sa brevskriver og kulestøter Kristin Sundsteigen til VG mandag ettermiddag.

VG har tidligere skrevet at utfallet av dagens styremøte kunne bli total alkoholnekt for både utøvere og ledere i forbindelse med mesterskap, men etter dagens styremøtet er det ikke vedtatt.

– Det kan bli det, men vi har ikke kommet til den konklusjonen i dag. Nå står NM for døra, og så vil vi umiddelbart fortsette å jobbe med saken etter det, sier Anne Farseth i friidrettsforbundet.

DÆHLI KOMMENTERER: Brevet som ikke kan ignoreres

Det har også vært et spørsmål om president Svein Arne Hansen og visepresident Tore Hordnes kan være med på å fatte et vedtak i saken. Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner har vært klar på at svaret på det er nei.

– Presidenten og visepresidenten er inhabile. Når det er kritikk mot konkrete personer, så er de inhabile i behandlingen av saken. Det sier seg selv, har Kjenner uttalt til VG.

– Det vil være et ugyldig vedtak hvis de kritiserte personene er til stede, fortsetter juristen, og henviser til § 2-8 i Norges Idrettsforbunds lov.

– Merk at bestemmelsen rammer både retten til å delta i selve avgjørelsen av saken, og retten til å delta i forberedelsen av saken, for eksempel forberedelsene av den til et styremøte, avslutter han.

Anne Farseth opplyser til VG at både presidenten og visepresidenten på et tidspunkt forlot møtet av fri vilje, og at de så kom inn igjen etter at resten av styret hadde diskutert uten de to til stede. På dagens møte ble det konkludert med at forbundet trenger mer tid til å jobbe med saken, men at de ønsker å beklage overfor utøverne som opplevde ubehag og at forbundet ønsker å beklage de upassende kommentarene til Svein Arne Hansen.

– Hele styret stiller seg bak konklusjonen, sier Farseth.

PS: VG har ikke lyktes med å komme i kontakt med friidrettspresident Svein Arne Hansen torsdag kveld. Heller ikke Kristin Sundsteigen eller Grete Etholm, som skrev brevet på vegne av utøverne til forbundet, har besvart VGs henvendelser.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder