Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen: - Det er et bidrag til å få ham av gårde til treningsleirene

SKRIV DER: Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen var med da sønnen Jakob (14), lillebroren til Norges løper-ess Henrik (23), undertegnet sin første sponsorkontrakt mandag formiddag i Sandnes. Til høyre «sponsor» Anja Berglihn, markedssjef i Bemanningsbyraaet. Foto:Marie von Krogh,

Løper-Jakob (14) undertegnet sin første sponsorkontrakt

SANDNES/OSLO (VG) Her undertegner 14 år gamle Jakob Ingebrigtsen sin første sponsorkontrakt. Med den i lommen drar han torsdag til treningsleir i Sør-Afrika sammen med løperbrødrene Filip (21) og Henrik (23).

Artikkelen er over fem år gammel

- Det er veldig kjekt å ha en sponsorkontrakt i boks, slik at jeg kan bli med Henrik og Filip uten at mamma og pappa behøver å betale for det, sier Jakob Ingebrigtsen til VG.

SLAPP MATLAGING: Jakob Ingebrigtsen (14) fikk slippe timen i mat og helse ved Lurahammaraen ungdomsskole for å undertegnesin første sponsorkontrakt mandag formiddag. Foto:Marie Elisabeth von Krogh,

For en drøy uke siden slo han alle - i seniorklassen - på 3000 meter i kretsmesterskapet innendørs i Haugesund, med tiden 8.36,61. Ingen 14-åringer i Norge har løpt fortere innendørs, og Jakob gjorde det i joggesko.

Ifølge Gjert Ingebrigtsen er tiden henholdsvis syv og 12 sekunder bak europa og verdensrekorden for 14-åringer.

Syv barn

Mandag møtte de to markedssjef Anja Berglihn og daglig leder Anette Wilstrup i Bemanningsbyraaet for å undertegne den første sponsorkontrakten til Jakob, som måtte «skulke» en time - mat og helse - ved Lurahammaren ungdomsskole i Sandnes for å få det til.

- Vi har ikke gjort så mange vurderinger frem og tilbake, det er en relativt balansert sak for å hjelpe Jakob. Det er ikke så mange «downsides». Det er et bidrag til å få ham av gårde til treningsleirene, svarer Gjert Ingebrigtsen på spørsmål om han har hatt betenkeligheter ved å innvie 14-åringen i den kommersielle delen av idretten.

VELKOMMEN, LILLEBROR: Filip (t.v) og Henrik Ingebrigtsen er allerede på plass i Dullstroom i Sør-Afrika. Torsdag kommer lillebror Jakob (14) etter, med Henriks kjæreste som reisefølge. Foto:Privat,

- Antall treningsleirer blir ikke flere enn vanlig med denne avtalen, men den tar bort noe av byrden fra mor og far, tilføyer pappa Gjert som sammen med kona Tone har syv barn.

Les historien om Familien friidrett i VG+

Treningsleir i Sør-Afrika

Jakob er ikke uvant med rampelyset. For et par år siden var han med i TV-serien «Morgendagens helter».

Signeringsseansen mandag ble fulgt av en kameramann fra Skofteland Film som lager en dokumentarserie om løperfamilien Ingebrigtsen. Den vil bli vist på NRK i forbindelse med Rio-OL om halvannet år.

Om tre dager reiser Jakob til Sør-Afrika, sammen med EM-gull (2012) og sølvvinner (2014) Henriks kjæreste, for i to uker å være med på Filip og Henriks treningsleir. Først i Dullstroom et par timer kjøring fra Johannesburg, deretter i Stellenbosch ved Cape Town.

Jakob vil kommende sesong jakte på seniorklassens NM-krav til 800, 1500 og 3000 meter. Han satser imidlertid mest på junior-NM i Byrkjelo, og han «har tenkt» å slå Henrik Ingebrigtsens rekord på 3000 meter, i 16-årsklassen: 8.25.

IKKE FØRSTE GANG: Jakob Ingebrigtsen har vært på treningsleir sammen med storebror Henrik før. Her fra Portugal for et par år siden. Foto:Daniel Sannum Lauten,VG

Spesialavtale

- Avtalen er oppsiktstvekkende god for en 14-årig enkeltutøver i en liten, norsk verdensidrett. Men Jakob er en uvanlig spennende utøver. Kall ham gjerne en slags friidrettens Martin Ødegaard.

- Tidene han har prestert innendørs denne sesongen har allerede fått oppmerksomhet på internasjonale nettsteder, hevder Ingebrigtsen-løpernes kommersielle manager Rune Brynhildsen.

Brynhildsen, som har samme rolle for proffbokseren Cecilia Brækhus, forteller at Henrik, Filip og Gjert er deleiere i familieselskapet «Run Fast A/S». Det kan på vegne av «Team Ingebrigtsen» inngå lokale sponsor-/samarbeidsavtaler. Norges friidrettsforbund har godkjent at familien kan organisere liknende avtaler på denne måten: Sponsoravtaler som ikke er personlige for kontraktsutøverne Henrik og Filip.

- Jakob er det litt enklere med, siden han ikke er landslags-/kontraktsutøver. Følgelig kan han også profilere sponsorenes logo på sitt utstyr, sier Rune Brynhildsen.

Inne-EM - kanskje

Han vil ikke, «av kontraktsmessige årsaker», si noe om størrelsen på avtalen Jakob nå har inngått. Men den sørger blant annet for at løperbrødrene kan få med en fysioterapeut til treningsleiren i Sør-Afrika.

VINTERTRENING: Mellomdistanseløperne og brødrene Filip (21) og Henrik Ingebrigtsen (23) er i Sør-Afrika på treningsleir for andre gang i år. Bildet er fra den første i januar. Foto:Privat,

-Vi har veldig sansen for hvordan familien har viet hele sitt liv for å legge forholdene best mulig til rette for at guttene, mot mange odds, skal prestere internasjonalt i en verdensidrett. Jakob har potensial til å bli best av dem, men da er det viktig at han har optimale forutsetninger, også økonomisk, sier administrerende direktør Øyvind Sandvik i Bemanningsbyraaet.

PS! Filip og Henrik Ingebrigtsen skal, hvis de ifølge pappa og trener Gjert Ingebrigtsen «er klare», delta i innendørs-EM i Praha 6. til 8. mars. Begge på 1500 meter, Henrik kanskje også på 3000 meter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder