SPYDSPISS: Andreas Thorkildsen ankom mandagens pressetreff i London i godt humør. Foto: Bjørn S. Delebekk

Thorkildsen: - Har selvtillit på unormalt høyt nivå

Norges spydstjerne utroper seg selv til favoritt til OL-gullet i spyd

Skjønte ingenting da VG trakk paralleller mellom Aukrust-uttrykk og Olympiastadion

LONDON (VG Nett) Andreas Thorkildsen (30) mener egen selvtillit overgår de aller flestes selv hvis den jekkes ned.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
London 2012 javelin throw men - Olympic Athletics

På spørsmål om hvem som er favoritt til OL-konkurransen lørdag, svarer spydkasteren følgende fra en stol foran 20 norske journalister i utøverlandsbyen:

- Meg selv.

Med grå skyer over London-himmelen møtte Thorkildsen pressen tilsynelatende uten å føle noe press etter en forholdsvis svak sesong til nå. På spørsmål om hvordan han bygger selvtillit, gir 30-åringen signal om at akkurat det ikke er noen vanskelig jobb.

- Den er alltid høy. Selvtilliten min starter på et unormalt høyt nivå. Hvis den går veldig mye ned, er den fortsatt unormalt høy, sier Thorkildsen og smiler mens han tar en slurk av en medbrakt Cola Zero.

Når VG Nett følger opp med å spørre om hva som skjer med selvtilliten ettersom han ikke har levert samme lengder som tidligere år, fortsetter Thorkildsen på samme linje:

- Har jeg ikke slått fast at den er unormalt høy? spør han - kikker VG Nett i øynene - og fortsetter:

- Jeg vet kapasiteten min. Det viktigste stevnet kommer nå, og der har jeg forhåpninger om å gjøre det veldig bra, sier Thorkildsen.

Den dobbelte olympiske mesteren sier på humoristisk vis at han må kaste «lengst» for å vinne, når han blir spurt om hvor langt vinnerkastet blir.

- Med 88 meter tar man det. Men ut i fra nivået kan 86 meter holde, sier Thorkildsen, som selv ikke har kastet lenger enn 84,72 meter i år.

Flåklypas far ukjent for spydmesteren

På spørsmål fra VGs Øystein Jarlsbo om stadion her i London er litt som fra Kjell Aukrusts verden, med mye vind her og der, bryter Thorkildsen inn:

- For det første må du forklare hvem Kjell Aukrust er... Jeg er ikke 92 år ennå, sier Thorkildsen til latter fra presseflokken.

Ukjent for deg også? Les Wikipedia om Aukrust her!

- Du er så lite litterær, kontrer VGs journalist - og tenker på at forfatteren Aukrust blant annet var mannen bak de populære figuere fra Flåklypa - før Thorkildsen fastslår at vinden ikke vil gjøre de største utslagene på den 80.000 seter store stadion.

KREATIV: Kjell Aukrust, her avbildet i 1997 på kontoret. Foto: Nils Bjåland


- Jeg har ingen garantier, men jeg har fått gjort gode forberedelser.

- Hvor viktig er OL for deg?

- OL er det viktigste som skjer i år. Det er det viktigste på fire år. Jeg gleder meg, sier Thorkildsen, som ikke snakket i titler da VG Nett forsøkte å få ham til å sette ord på det faktum at han kan ta sitt tredje OL-gull på rad, hvilket vil være historisk for en norsk sommerolympier.

- Hva vil det tredje OL-gullet bety for deg?

- Det vil bety at jeg har ett mer enn to.

- Vil det ikke bety mer for deg enn det?

- Mine mattekunnskaper er så overlegne! spøker han, før svaret kommer:

- Jeg har lyst til å vinne OL fordi det er OL. Jeg vil vinne VM neste år, og EM året etter det. At jeg har vunnet før er greit nok. Det kommer i noen bøker som noen notiser, men jeg vil vinne fordi det er OL i år, sier Thorkildsen til VG Nett.

Er skadefri

TROR PÅ GULL: Andreas Thorkildsen, her på pressetreffet mandag. Foto: Bjørn S. Delebekk

Iført heldekket, gårfarget sponsortøy brukte Thorkildsen 14 minutter og sju sekunder på å snakke med de 20 norske journalistene.

- Er du sliten i hånda nå? Desto lenger mot meg du trykker mikrofonen, jo lenger unna trekker jeg meg, sier han med et glimt i øyet til TV 2s reporter mot slutten av seansen.

Thorkildsen kunne ellers meddele at skaden er helt borte, og forteller at han har trent godt den siste uken. Målingene fra treningskast i det siste vil han ikke fortelle, slik at ikke pressekorpset skal overanalysere dem.

- Skadesituasjonen er god, sier Thorkildsen, som måtte avbryte EM i slutten av juni på grunn av en skade i kvadriceps, til VG Nett.

- Er du 100 prosent?

- Ja.

Thorkildsen kaster kvalifisering onsdag kveld. Finalen går lørdag kveld.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder