TESTES: Her vinner Caster Semenya 800-meter for kvinner. Nå har treneren for det sør-afrikanske landslaget sagt opp i protest mot behandlingen Semenya har fått i etterkant av VM-gullet. Foto: AFP

- Semenya hadde tre ganger normalt testosteronnivå

(VG Nett) Tester av den sør-afrikanske løperen Caster Semenya tatt før VM skal vise unormale verdier.

Klaus Eriksen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det er den seriøse engelske avisen Telegraph Sport som hevder å ha fått tilgang til testene som skal ha blitt tatt av 18-åringen før VM startet for halvannen uke siden.

Caster Semenya (18) har vært gjenstand for mye diskusjon under VM i friidrett. Hun var suverent best, og vant kvinnenes 800 meter-finale med soleklar margin, men det er ikke først og fremst det sportslige som har ført til debatt.

Veldig mange virker nemlig å tro at Semenya er en mann. Hun ble underkastet omfattende kjønnstester av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) før årets VM. Resultatene fra denne er ventet en stund etter at VM er over.

Men Telegraph hevder nå at tester tatt i forkant av mesterskapet viser at Semenya hadde tre ganger så høyt nivå av hormonet testosteron i kroppen enn det som er normalt for kvinner.

KRAFTIG: Caster Semenya (t. v.) sammen med venner fra skolen. Dette bildet, som er fra et familiealbum, er udatert. Foto: Reuters

Den samme avisen hevder at hovedtreneren for det sør-afrikanske laget er Dr. Ekkart Arbeit, samme mann som var friidrettstrener for det tidligere Øst-Tyskland - hvor en av de kvinnelige utøverne fikk så mye anabole steroider at hun måtte gjennom en kjønnsoperasjon og leve videre som mann for å i det hele tatt overleve.

Det er ikke kjent hvor tett samarbeid Dr. Ekkart Arbeit eventuelt har hatt med Semenya. Men trenerens posisjon skal ha skapt mye hodebry for lederne i IAAF og den meget spesielle saken der det sås tvil om gullvinneren av fredagens 800 meter for kvinner virkelig er en kvinne, skriver avisen.

Analysene av testosteronnivået til Semenya skal ha vært gjennomført i Sør-Afrika og ifølge Telegraph skal resultatene fra testen ha vært en av årsakene til at IAAF bestemte seg for å gjennomføre en kjønnstest av 18-åringen.

STORVOKST: Caster Semenya på et udatert familiebilde sammen med jevnaldrede skolevenninner. Foto: Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder