SETT PÅ MAKEN: Jakob Ingebrigtsen (15) var et par sekunder fra å løpe under kvalifiseringskravet på 1500 meter til senior-EM på Bislett for to måneder siden. Nå står friidrettens regelverk i veien for at han kan løpe i to ungdomsmesterskap i sommer. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Jakob (15) stoppet av reglene – får ikke løpe ungdoms-EM

AMSTERDAM (VG) Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen (50) innrømmer at han ikke hadde lest reglene godt nok da han etter Bislett-suksessen til løpersønnen Jakob (15) slo fast at han skulle delta i alle internasjonale ungdomsmesterskap i sommer.

Artikkelen er over tre år gammel

– Ja, men det var en misforståelse fra min side. Jeg hadde ikke lest reglene godt nok. Det er et krav at de som er født 1997 og 1998 bare får delta i ett mesterskap, svarer Gjert Ingebrigtsen – konfrontert med at Jakob Ingebrigtsen ikke er tatt ut i Norges friidrettstropp til EM U18 i Tbilisi 14. til 17. juli.

PASSER PÅ: Gjert Ingebrigtsen er pappa og trener for Jakob Ingebrigtsen. Bildet er tatt for drøyt to år siden. Foto: Marie Von Krogh VG

Uttaket som ble offentliggjort mandag 4. juli besto av 12 gutter. Men Jakob Ingebrigtsen, født 19. september 2000, var ikke blant dem.

Det var overraskende.

Jakob Ingebrigtsen er regnet som et større løpstalent enn storebror Henrik (25), som vant EM-gull og tok 5. plass i London-OL for fire år siden.

– Skuffelse for Jakob

Jakob senket sin ferske personlige rekord – og uoffisielle verdensrekord – på 1500 meter med 2,5 sekunder på Bislett 9. juni.

Bakgrunn: Henrik Ingebrigtsen: – Jakob var kveldens Ingebrigtsen

Han kom inn på 9. plass med imponerende 3.42,44 i seniorkonkurransen, snaut to sekunder fra EM-kravet (3.40,5) på distansen. I pressesonen, der han straks ble kveldens mest omtalte «mann», fortalte Jakob Ingebrigtsen at han hadde som mål å løpe på 3.40 denne sesongen.

Pappa og trener Gjert slo imidlertid raskt fast at EM for seniorer her i Amsterdam 6. til 10. juli – sammen med brødrene Henrik (25) og Filip (23) – ikke ville komme på tale.

Jakob skulle derimot løpe i U18 EM i Georgia 14. til 17. juli og U20 VM i Polen 19. til 24. juli. Den saken var klar, slik Gjert så det og Jakob ville det. Helt til pappa Gjert for en uke siden ble gjort oppmerksom på reglene, som er strikk i strid med begges ønsker.

GUTTA BOYS: OSLO 20160608. Brødrene Henrik Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen og Filip Ingebrigtsen under det tradisjonelle jodbærselskapet i Oslo rådhus foran Bislett Games for en måned siden. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

– Jeg trodde det var mulig å delta i begge, og han hadde sett for seg at det var mulig å delta i begge. Han er ikke spesielt begeistret. Det er en skuffelse for ham. Men sånn er det, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Inkonsekvente

– Er dette særnorske regler?

– Det vet jeg ikke. Jeg er ikke voldsomt opptatt av reglene. Det var på samme vis da Henrik ville løpe 5000 meter i Zürich (EM 2014), etter at Sindre Buraas hadde trukket seg. Henrik var kvalifisert, men ikke påmeldt i tide. Da ble det umulig for Henrik å delta. Det var reglene, svarer Gjert Ingebrigtsen.

Bakgrunn: Tidenes yngste Bislett-deltager i fjor

Han forstår at reglene som gjelder Jakob er til for at «de» er redd for å brenne ut unge utøvere. Gjert Ingebrigtsen mener imidlertid at de ikke er konsekvente, fordi de ikke tar hensyn til totalbelastningen for de unge utøverne – når det gjelder konkurranser og trening «all over», som han uttrykker det.

Han avviser også at U18 EM og U20 VM kommer for tett på hverandre for sønnen. Gjert Ingebrigtsen viser til at han løp på Bislett torsdag og Nadderud et par dager senere, og at «det er slik hele tiden» i sesongen: løp etter løp, ganske ofte.

Jakob Ingebrigtsen kunne ha deltatt i U18 EM, på bekostning av U20 VM. Han har imidlertid valgt å løpe en distanse i junior-VM (1500 m) fremfor to (1500 og 3000 m) i junior-EM.

– Rar vurdering

Leste du denne? Undertegnet sin første sponsorkontrakt for to år siden

– Uvisst av hvilken grunn. Han ville være med på U20 VM. Det er et valgt jeg helt og holdent har overlatt til ham. Jeg synes det er en litt rar vurdering. Han kunne deltatt i flere øvelser i Tbilisi, men han mener nok at han – på en god dag – kan komme til finalen på 1500 meter i U20 VM, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Er du skuffet?

– Ja, umiddelbart ble jeg irritert, fordi jeg ikke hadde satt meg godt nok inn i reglene. Men han får tidsnok løpe mesterskap, og han er en ung gutt, svarer Gjert Ingebrigtsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder