Tidligere antidopingsjef i IAAF etterforskes for korrupsjon

Dopingdømte Tysse håper på ny mulighet til å bevise sin uskyld

BLE UTESTENGT: Erik Tysse (34) gjorde comeback i London-OL 2012 (bildet) etter to år utestengelse for bruk av det forbudte utholdenhetsdopet CERA. Han måtte bryte i VM i august, men satser på å gå begge distansene i Rio-OL neste år. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Styrte Tysse-saken - antidopingsjef fengslet

Erik Tysses dopingsak ble behandlet av antidopingsjefen som fransk politi har varetektsfengslet og nå vil sikte for korrupsjon sammen med ekspresident Lamine Diack i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

 • Øystein Jarlsbo
 • Arilas Berg Ould-Saada

Artikkelen er over fire år gammel

VG har fått tilgang til konfidensielle dokumenter som viser at Gabriel Dollé var øverste administrative sjef for den norske kappgjengeren Erik Tysses dopingsak for fem år siden.

Franskmannen har undertegnet de første papirene som ble sendt til Tysse og Norges Friidrettsforbund etter at nordmannen avla en positiv dopingprøve på det forbudte stoffet CERA i forbindelse med en kappgangkonkurranse i Italia 1. mai 2010.

BAKGRUNN: Hevder Tysse ble offer for dopslurv

– WADA har jo støttet laboratoriene ukritisk, og nå ser man at det har vært problemer i Russland. Man skal ikke se bort ifra at ikke alt har gått for seg som det skal i Roma heller, der mine prøver ble behandlet. Jeg blir overrasket hvis Russland er unntaket her, sier Tysse til VG.

Han er ikke overrasket over dopingavsløringene som ryster friidrettsmiljøet i disse dager.

– Det har florert med rykter, uten at man har trodd helt på det. Dette er utrolig skuffende, men det er ikke overraskende, selv om størrelsen på det kanskje kan overraske.

Overoppsyn med alt

Etter det VG kjenner til, skal Gabriel Dollé senere – i løpet av saksbehandlingen – ha nektet Erik Tysse å avgi DNA-prøver, for eventuelt å bevise sin uskyld.

Gabriel Dollé gjorde det som leder for det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) medisinske og antidopingavdeling. Dollé var ansvarlig for IAAFs ønske om å samarbeide tett med verdens antidopingbyrå (WADA). Han hadde overoppsyn med alle saker som angikk doping, IAAF-mesterskap og utøvere.

Han ble imidlertid tvunget til å forlate stillingen for et år siden, ifølge The Guardian.

Grunnen var at han ble innkalt til høring i IAAFs komité for etiske spørsmål. Gabriel Dollés navn hadde dukket opp mange ganger i forbindelse med påstander om at Russlands maratondronning Liliya Shobukhova hadde betalt flere millioner kroner for å dekke over en positiv dopingprøve.

SENTRAL: Russlands maratondronning, Lilya Shobukhova. Foto: Charles Rex Arbogast , Ap

BAKGRUNN: Krever 15 millioner fra dopingtatt maratondronning

For to dager siden ble Gabriel Dollé arrestert av fransk politi og satt i varetekt, ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer. Det skjedde i en samordnet aksjon i regi av politiet. Tidligere president i det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack, ble også arrestert, og senere sluppet fri fra varetekt mot en kausjon på rundt 4,5 millioner kroner.

Gabriel Dollé skal sitte i varetekt i Nice.

– Når han er mistenkt, vil jo troverdigheten hans forsvinne. Forhåpentligvis fører dette til at man kan rydde opp skikkelig og gå grundig til verks for å gi meg muligheten til å bevise min uskyld, sier Tysse.

– Det er det som har vært det vanskeligste: Ja, man må bevise sin uskyld, men da trenger man svar og informasjon fra systemet. Det har vi prøvd å få i flere år uten hell. Det blir vanskelig, men dette er et steg i riktig retning.

Flere razziaer

Senegaleseren Diack, som også er medlem av den internasjonale olympiske komité, IOC, har måttet levere inn passet sitt og er nødt til å bli værende i Frankrike. Diack, som i august gikk av som IAAF-president etter 16 år i sjefsstolen, skal ifølge The Guardian være mistenkt for å ha tatt imot over åtte millioner kroner fra det russiske friidrettsforbundet – for å «begrave» positive dopingprøver.

VENNSKAP PÅ PRØVE: Lamine Diack (t.v) var IAAF-president i 16 år. For to måneder siden overlot han vervet til britenes OL-gullvinner og tidligere mellomdistansekonge, Sebastian Coe. Foto: Andy Wong , Ap

Diacks juridiske rådgiver, Habib Cisse, ble også arrestert denne uken.

Lamine Diack som IOC-medlem: Russlands anti-homofile lover – null problem

Det er startet en etterforskning mot alle tre. Den dreier seg om hvitvasking av penger og bestikkelser i bytte mot å underslå positive dopingtester.

Politiets mål skal være å ta ut en siktelse mot alle tre.

Politietterforskningen mot IAAF-toppene skal ha startet i juni, etter at WADA tok seg inn i kontorene til IAAF i Monaco og beslagla materiale. Sist mandag gjennomførte politiet en ny razzia mot IAAF-kontorene.

Coe hyllet Diack

Britisk presse mener at skandalen påfører den nye IAAF-presidenten, briten Sebastian Coe, et solid skudd for baugen.

Da den tidligere OL-gullvinneren på mellomdistanse, «Bislett-vennen Coe», overtok som president etter Daick i forbindelse med friidretts-VM i Beijing i august, hyllet Coe sin forgjenger som friidrettens «åndelige leder» – og understreket deres personlige vennskap.

Sebastian Coe skal ha vært inne til «frivillig intervju» hos politiet.

Les også

 1. Vil ha åtte år utestengelse for doping

  BEIJING (VG) Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet, vil gå inn for å utestenge dopingtatte i…
 2. Friidrettslegenden Coe vant presidentkampeni IAAF

  Friidrettslegenden Sebastian Coe ble onsdag valgt som ny president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).
 3. Journalist slår tilbake mot Coe

  Den tyske journalisten Hajo Seppelt er en av…
 4. Friidrettstopp til krig mot doping

  Sebastian Coe, visepresident i Det internasjonale friidrettsforbundet, insisterer på at man må trappe opp kampen mot…

Mer om

 1. Doping

Flere artikler

 1. Svein Arne Hansen: – Føler meg forrådt

 2. BBC: Planla å utsette avsløring av russisk doping

 3. IAAF skal ha bedt Putin om hjelp i dopingsak: – Han var i en vanskelig situasjon
  som bare kunne løses av president Putin

 4. Tidligere friidrettstopp siktet for korrupsjon

 5. Press på Coe foran ny dopingrapport i dag

Fra andre aviser

 1. Tidligere antidopingsjef skal ha skjult positive prøver

  Bergens Tidende
 2. - Tidligere friidrettspresident organiserte korrupsjonen

  Bergens Tidende
 3. Når juksejegerne selv jukser

  Aftenposten
 4. 87-åringen er en av idrettens mest skandaliserte menn. Etter mange år stilles han til ansvar.

  Bergens Tidende
 5. 87-åringen er en av idrettens mest skandaliserte menn. Etter mange år stilles han til ansvar.

  Aftenposten
 6. Når juksejegerne selv jukser

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder