TRAFF IKKE: Andreas Thorkildsens ansiktsuttrykk etter sitt første kast i Daegu var ikke til å ta feil av. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Finaleklar Thorkildsen: - Et søppelkast

Andreas Thorkildsen klarte ikke kvalikgrensen i VM

DAEGU (VG Nett) Andreas Thorkildsen (29) er ferdig med spydkvaliken i friidretts-VM etter å ha levert et «søppelkast». Men det holdt til finaleplass.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Første kast fra den norske favoritten ble målt til 79,36 meter. Det andre kastet landet på 80,85 meter. Det tredje og siste kastet var 81,83 meter.

Kvalifiseringsgrensen er 82,5 meter. Men 81,64 endte som det sjuende beste kastet - dermed sikret Thorkildsen seg en plass i lørdagens finale.

- Dette var som det pleier av meg i kvalifiseringer. Men det er ingenting å bekymre seg for. Jeg har en helt annen spenning i kroppen når vi snakker finale. Jeg tror det blir gøy på lørdag, sier Thorkildsen til VG Nett.

Ansiktsuttrykket til Thorkildsen etter både det første og det andre kastet tilsa at de langt fra var noen fullklaff.

Mens han etter det siste forsøket tok av seg trøyen og så hakket mer tilfreds ut. Men selv lengstekastet omtaler han som et søppelkast.

I pressesonen, med en sekk på ryggen, var det en selvsikker gullfavoritt som forklarte seg. Ifølge trener Åsmund Martinsen hadde eleven slappe bein.

VISTE BARE LITT MUSKLER: Andreas Thorkildsen dro av seg trøya etter sitt tredje kast, og viste at det ikke er tilfeldig at han kaster spyd lenger enn de aller fleste. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

- Jeg skulle ønske at han hadde gjort det bedre, men nå ble det sånn denne gangen også, sier Martinsen til VG Nett.

- Er du bekymret?

- Nei. Det er på lørdag medaljene deles ut, sier han og smiler.

- Jeg er ikke skuffet. Det er i finaler Andreas tenner til. Dette føyer seg bare inn i rekken av kvalifiseringer hvor han gjør det spennende for oss, sier sportssjef Ronny Nilsen og leverer et halvnervøst smil fra tribunen i Daegu.

Det var få som kom over kvalikgrensen i dag. Mannen med det nest lengste kastet i verden i år, Vadims Vassilevskis, klarte ikke kravet og røk ut.

Tero Pitkämäki, Thorkildsens gamle rival, er også ute etter bare å ha fått opp 79,46 i sitt lengste kast. Faktisk har Finland bare med én mann, Antti Ruuskanen, som kom med på VM-laget etter å ha klaget inn uttaket.

Som VG Nett skrev tidligere i dag, har Thorkildsen de siste årene slitt i spydkvalifiseringene i mesterskap. Før det første kastet her i Daegu var spydstjernen det naturlige midtpunktet på skjermene på friidrettsstadion, og Thorkildsen virket opplagt da han spøkte med kameraene.

TRYGG PÅ SEG SELV: Andreas Thorkildsen, som her blir intervjuet av internasjonal presse etter kvalifiseringen. Foto: Øyvind Brenne

Sportsbloggen: Kommunikasjon i Korea er noe annerledes

Finalen går lørdag klokken 12.

Da er følgende med:

1) Guillermo Martinez, Cuba 83,77, 2) Dmitrij Tarabin, Russland 82,92, 3) Stuart Farquhar, New Zealand 82,10, 4) Matthias De Zordo, Tyskland 82,05, 5) Fatih Avan, Tyrkia 81,94, 6) Mark Frank, Tyskland 81,93, 7) Andreas Thorkildsen, Norge 81,83, 8) Vitezslav Vesely, Tsjekkia 81,64, 9) Roman Avramenko, Ukraina 81,46, 10) Sergey Makarov, Russland 81,42, 11) Jarrod Bannister, Australia 81,35, 12) Antti Ruuskanen, Finland 81,0.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder