NUMMER ÉN - IGJEN: Usain Bolt parkerte konkurrentene, og slipper jubelen løs for OL-gull.

NUMMER ÉN - IGJEN: Usain Bolt parkerte konkurrentene, og slipper jubelen løs for OL-gull. Foto: Jewel Samad AFP

Bolts 8. gull: – Behøver ikke bevise noe mer

RIO/OSLO (VG) Usain Bolt (29) var aldri truet da han stormet inn til OL-gull på 200 meter, men sprintkongen var ikke helt tilfreds i etterkant.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bolts vinnertid 19,78 var den samme han fikk da han «jogget» inn til seier i sitt semifinaleheat. Den er årsbeste for verdens raskeste mann, men langt fra hans verdensrekord 19,19 fra friidretts-VM i Berlin for syv år siden.

Foran OL-finalen på 200 meter uttalte han flere ganger at målet var å slette den, og at han «ønsket» å komme den på 18-tallet.

– Jeg var ikke fornøyd med tiden da jeg krysset mållinjen. Men jeg er glad for at jeg tok gullmedaljen. Det er hovedsaken. Det faktum at jeg kom hit og gjennomførte det jeg skulle, er en fantastisk følelse, sier Bolt ifølge USA Today.

Siste OL

– Nå behøver jeg ikke å bevise noe mer. Dette var det jeg trengte. Hva mer kan jeg gjøre for å vise verden at jeg er den største, sier Usain Bolt til OLs pressetjeneste etter sitt åttende OL-gull.

Sett denne? Bolt: – Udødelig med to gull til

Fredag kommer han høyst sannsynlig til å ta OL-gull nummer ni, på 4x100 meter stafett for Jamaica.

– Er dette ditt siste OL?

– Jeg har lyst til å si det. Jeg tror dette er det siste, svarer han.

Sprintfenomenet distanserte konkurrentene Andre De Grasse (Canada) og parkerte LaShawn Merritt (USA), som ikke hadde noe å stille opp med mot Jamaicas store helt.

– Jeg er veldig fornøyd med mine to medaljer. Men løpet mitt i dag kunne ha vært bedre. Jeg vet egentlig ikke hva som skjedde. Jeg kom ut av svingen og prøvde å gjøre noe. Men kanskje brukte jeg opp for mye krefter i semifinalen, sier kanadieren.

Han to bronsemedaljen på 100 meter bak Bolt og Justin Gatlin, som røk ut i semifinalen på 200 meter.

– Finner ikke ord

Frankrikes Christophe Lemaitre tok en overraskende bronsemedalje. Briten Adam Gemili fikk samme tid (20,12) og målbildet viste at de to krysset mållinjen helt likt - men franskmannen ble dømt foran.

– Jeg visste at jeg kunne ta denne medaljen. Det gikk ikke så fort som jeg ville. For øyeblikket er jeg bare lykkelig. Jeg finner ikke ord, sier Lemaitre.

Nederlands Churandy Martina ble nummer fem. Dermed var tre av fem i toppen løpere fra Europa.

Husker du? NRK-Ramm kuppet Bolts show

Det er Bolts andre OL-gull i dette mesterskapet, hvilket betyr at drømmen om en «trippel trippel» lever i beste velgående. Han tok tre gull i Beijing, tre gull i London og er i rute til å ta tre gull i Rio.

Alderen tynger

– Alle er spesielle. 200-meteren er min favorittøvelse. Det er mye fokus. Jeg er lettet, svarer Usain Bolt på spørsmål om hvilken OL-gullmedalje som har betydd mest for ham.

Men han var ikke helt fornøyd, selv om konkurrentene ble distansert.

– Jeg ønsket å løpe raskere. Jeg kjente meg bra, men kroppen ville ikke svare meg, sier Bolt til NBC ifølge TV 2.

– Det er vel alderen og alle løpene som har kostet, melder han ifølge TV 2.

PS! Ifølge statistikk-giganten Gracenote (tidligere Infostrada) er Bolt den første utøveren i historien som vinner syv OL- og VM-titler på rad. Han har i tur og orden tatt gull i Beijing (OL i 2008), Berlin (VM i 2009), Deagu (VM i 2011), London (OL i 2012), Moskva (VM i 2013), Beijing (VM i 2015) og Rio (OL i 2016).

SE, SÅ SUVEREN!: Usain Bolt er minst to hestehoder foran konkurrentene på 200-meteren. Foto: Antonin Thuillier AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder