Slik var OL-natten: Leken Bolt showet seg til ny finale

RIO (VG) Som forventet vant Usain Bolt enkelt sitt heat og er klar for ny finale.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På favorittdistansen hadde Usain Bolt ikke noe problem med å komme seg videre fra sitt heat. Med tiden 19,78 lekte han seg til nok en finale.

Nærmest kom Andre De Grasse på andreplass. Duoen løp nesten side om side og gliste til hverandre i det de krysset målstreken. Canadieren kom inn på tiden 19,80. Bolt skal ha snudd seg til konkurrenten og spurt han om hvorfor de løp så raskt. Da svarte De Grasse at treneren hans hadde sagt at han skulle kappløpe med Bolt til mållinjen og slite han ut før morgendagens finale.

Bolt kom meget godt i gang og etter 100 meter roet han kraftig ned. Han hadde flere meter til konkurrentene og De Grasse tok inn mye på slutten, men Bolt kontrollerte inn heatseieren.

https://twitter.com/AthleticsCanada/statuses/766087828937838592https://twitter.com/AthleticsCanada/statuses/766088034160930816

LES OGSÅ: Historisk Bolt løp inn til nytt gull: – Han er ustoppelig

De store overraskelsene kom i det tredje og siste semifinaleheatet. Yohan Blake og Justin Gatlin var begge forventet å gå videre til finalen, selv om spesielt sistnevnte er sterkest på 100 meter, der han tok sølv bak Bolt tidligere i lekene. Men amerikaneren klarte ikke å komme seg videre fra sitt heat. Alonso Edward og Churandy Martina kom seg videre, mens Gatlin kom på tredjeplass. Martina vant EM-gull, men ble disket fordi han løp inn i banen ved siden av.

Enda verre gikk det for Blake som endte på sjetteplass i sitt heat og var sjanseløs på avansement. Outsideren til 100 meteren har dermed hatt et skuffende OL så langt. Nå er det bare 100 meter stafett igjen, der løper han på lag med blant annet Usain Bolt.

Saken fortsetter under bildet.

KOSER SEG: Usain Bolt smiler til Andre De Grasse i det de krysser målstreken. Foto: Olivier Morin AFP

Vil senke verdensrekorden

Bolt er stor favoritt til å vinne finalen på 200-meter.

Han jogget, noen mener «gikk», inn til 20,28 i innledende heat. Norges Jaysuma Saidy Ndure (32) ble sist i samme heat og slått ut av OL.

– Jeg vil senke verdensrekorden. Det er noe jeg virkelig ønsker. Får jeg en god natts hvile etter semifinalen, er det en sjanse for at jeg kan klare det. Jeg kommer til å gå ut der og gi alt. Jeg kommer til å løpe så fort som jeg bare kan, og fullføre så godt jeg kan. Men egentlig er alt jeg ønsker å slå rekorden, sa Usain Bolt etter finalen på 100 meter.

Bakgrunn: Udødelig med to gull til

Et døgn senere - natt til lørdag norsk tid - er han klar for å fullføre sin trippel-trippel. Da går 4x100 meter stafett. Jamaica - med Bolt - er favoritt. OL-gull nummer tre i 2016 vil bety at Usain Bolt kan feire sitt niende OL-gull totalt - fordelt på tre sommerleker - siden gjennombruddet i Beijings Fugleredet for åtte år siden.

Da mener han det er på tide at han blir omtalt som som «udødelig».

Disse gikk videre til finale:
Usain Bolt 19,78
Andre De Grasse 19,80
Lashawn Merritt 19,94
Christophe Lemaitre 20,01
Alonso Edward 20,07
Adam Gemili 20,08
Ramil Guliyev 20,09
Churandy Martina 20,10

Trippelt gull til USA

Kristi Castlin vant Pedersens heat i semifinalen, mens landsvenninnene Nia Ali og Brianna Rollins vant hvert sitt heat og gikk alle videre til finale. Der var de ikke dårligere enn at de tok alle plassene på pallen.

Rollins vant overlegent med tiden 12,48.

– Herregud, for en lettelse. Det har vært så store forventninger. Jeg har yngre brødre, og som den eldste liker jeg å gå foran med et godt eksempel, selv fra utlandet, smilte Rollins.

Nia Ali tok sølvet på 12,59, mens jenta som vant Pedersens heat, Castlin tok bronsen ytterligere to hundredeler bak. De var med på å skape god atmosfære på pressekonferansen etter løpet.

– Jeg visste det kom til å bli hardt å ta medalje, sa Ali, som holdt sin 15 måneder gamle sønn, Titus, i armene.

– Han kommer ikke til å huske dette, men han skal få se bilder, og da vil han forstå at man kan oppnå alt man kjemper for, fortalte hun.

Bronsevinner Castlin valgte å dedisere sin bronsemedalje til alle ofrene for skyteepisoder i USA. Cindy Ofili fra Storbritannia tok den sure fjerdeplassen.

NY SPRINTDRONNING: Elaine Thompson.

Foto: Olivier Morin AFP

USAs basketballherrer i rute til nytt gull

Det er ikke bare på friidrettsbanen USA har suksess. De amerikanske basketballherrene viste vilje fra start da Argentina ble banket 105-78 i OL-kvartfinalen onsdag.

Tidligere i Rio-lekene er amerikanerne blitt truet av en treg start i enkeltkamper, men mot argentinerne ledet OL-favorittene hele veien. Halvveis sto det 56-40, en ledelse som ble økt i tredje periode, og derfra handlet det bare om å trygge seieren.

Dermed er USA klar for OL-semifinale for niende gang på rad. I neste kamp venter Spania, laget amerikanerne slo i finalen både i 2012 og 2008.

Det var ikke bare USA som ble hjulpet av NBA-spillere i OL-kvartfinalene. Det er flere mestere fra den amerikanske ligaen i Australia-laget som slo Litauen 90-64. Spania lente seg også på NBA-talent da Frankrike ble knust 92-67.

Patty Mills scoret 24 poeng, Aron Baynes 16 og Matthew Dellavedova 15 for Australia. Sistnevnte hjalp Cleveland til NBA-tittelen for to måneder siden, mens Mills og Baynes ble mestere med San Antonio i 2014.

Andrew Bogut, som vant med Golden State i 2015, bidro også med seks poeng, sju returer og seks assist.

– Vi har satt oss som mål å vinne OL-tittelen, og dette var et nytt skritt på veien, sa Dellavedova.

Australia har aldri tatt OL-medalje. Tre ganger er det blitt tap i bronsekampen. I semifinalen venter Serbia, som vendte til 86-83-seier i en tøff batalje mot Kroatia torsdag.

Thompson ny sprintdronning

Jamaicas Elaine Thompson er den nye sprintdronningen. Hun tok gullet på 100-meteren og kopierte det på 200 meter natt til torsdag.

Hun løp suverent og slo toeren Dafne Schippers med ti hundredels sekund. Thompson hadde 21,78, mens Schipper som var storfavoritt etter å ha vunnet VM-gullet på distansen i fjor, fikk 21,88.

– Jeg kom hit for å vinne gullet. Det er vel ikke så mye mer å si, var Schippers første kommentarer etter at hun var slått. Hun falt i bakken etter at mållinjen var passert og kikket vantro opp på resultattavla, der hun så at den suverene vinneren var Thompson.

– At jeg skulle ta dette gullet er en kjempeoverraskelse for meg. Jeg har slitt med en hamstringskade. Det gjelder å komme seg over slike ting. Jeg klarte det, og i dag står jeg her som gullvinner. Det er stort, slo Thompson fast, ifølge NTB.

Hun knuste lagvenninne Shelly-Ann Fraser-Pryce på 100-meteren. Nå fikk hun også skalpen til Dafne Schippers.

Det er liten tvil om at OL i Rio har vært en gedigen nedtur for Dafne Schippers. Hun hadde tatt mål av seg til å bli OL-dronning og gikk for to gull. I stedet ble det femteplass på 100-meteren og ny nedtur med «bare» sølv på spesialdistansen 200 meter.

LES OGSÅ: Neymar scoret etter 14 sekunder - Brasil til OL-finale

Perfekte bordtennis-Kina

De kinesiske herrene sørget for å opprettholde landets strålende statistikk med gull i alle bordtennisøvelsene i OL.

For sjette OL på rad vant Kina gull i samtlige fire bordtennisøvelser. Herrelaget fikk til tider tøff kamp av Japan i onsdagens finale, men vant 3-1.

PERFEKTE: Ma Long, Xu Xin og Zhang Jike sørget for nok et perfekt OL for Kina i bordtennis.

Foto: Alkis Konstantinidis Reuters

Særlig Ma Long, som også vant singleklassen, imponerte med to seirer. Han åpnet med å slå Koki Niwa 3-0 i første duell og sikret seieren da han utklasset Maharu Yoshimura med samme sifre i den fjerde duellen.

– Jeg er veldig glad, for det gikk ikke like glatt i kveld. Denne gullmedaljen føltes mye vanskeligere å vinne en singlegullet jeg tok, sa Ma.

Japans eneste poeng ble tatt av Jun Mizutani, som slo Xu Xin 3-2. I doubleoppgjøret mellom Zhang Jike/Xu og Yoshimura/Niwa ble det 3-1 til Kina, melder NTB.

Japan reiser hjem fra Rio de Janeiro med tre bordtennismedaljer etter også å ha tatt bronse i kvinnenes lagturnering og bronse i herresingle ved Mizutani.

Tyskland tok 3.-plassen i herrenes lagturnering etter 3-1-seier over Sør-Korea i bronsekampen onsdag. Tyskerne har dessuten sølv fra kvinnenes lagturnering.

LES OGSÅ: Tutta slet i OL-åpningen

Trippelt japansk

Japan sikret gull i alle kvinnenes vektklasser i bryting fristil i OL onsdag.

Både i 69-, 58-, og 48-kilosklassen var det japanske kvinner som var aller sterkest. Sara Dosho toppet en allerede flott japansk brytekveld da hun avgjorde på tampen mot russiske Natalia Vorobeva i den tyngste vektklassen.

Dosho lå under 0-2 helt til det gjensto bare sekunder av kampen. Da slo hun til med to poeng og vant ettersom hun tok kampens siste poeng.

FEIRER: Sara Dosho feirer gull.

Foto: Jack Guez AFP

– Det var ikke strategien min å vinne på den måten, med et comeback i sluttsekundene. Jeg visste at motstanderen min var veldig sterk, så jeg forsøkte å angripe fra første sekund, sa Dosho.

I likhet med henne, tok også Kaori Icho og Eri Tosaka gull etter å ha ligget under i finalen. Dosho mener det vitner om mental styrke.

– Vi har hatt troen, og vi har trent mest av alle nasjonene. Vi overbeviste oss selv om at vi skulle ta gull, og den innstillingen gjorde seg gjeldende. Vi vant med stolthet i dag, sa Dosho.

Det ble svensk og kasakhstansk bronse i 69-kilosklassen ved Jenny Fransson og Elmira Syzdykova. Signe Marie Fidje Store pådro seg både tap og skade i sin åpningskamp mot Fransson og endte på 18.- og sisteplass.

Tysk OL-gull i sandvolley

Til slutt så tar vi med sandvolleyball. Tyske Laura Ludwig og Kira Walkenhorst dempet hjemmefesten på stranden i Rio de Janeiro da de slo Ágatha Bednarczuk og Bárbara Seixas de Freitas i OL-finalen.

De brasilianske tilskuerne hadde håpet på gull, men Bednarczuk/de Freitas var ikke i nærheten av å tukte den tyske duoen i gullkampen.

Ludwig og Walkenhorst vant det første settet 21-18 og fulgte opp med å feie brasilianerne av banen med 21-14 i det andre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder