I EN KLASSE FOR SEG: Norges OL-håp på 1500 meter, Henrik Ingebrigtsen, mener Kenyas Asbel Kiprop kommer til å vinne OL-gullet på distansen i overlegen stil (hvis han får lov til å delta i Rio). Bildet er fra pressekonferansen foran Drømmemilen på Bislett 9. juni. Den vant Kiprop lett. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Kaggestad synes det er forvirrende med ekstra dop-testing før OL

Asbel Kiprop (26) og Julius Yego (27) vant 1500-meteren og spyd suverent da deres Kenya toppet VMs medaljestatistikk for første gang i fjor. Nå må løpernasjonens friidrettsstjerner bevise at de er rene for doping før de får lov til å starte Rio-OL.

Artikkelen er over tre år gammel

Friidretts-VM i Beijing i august i fjor hadde så vidt begynt da det ble kjent at to løpere fra Kenya var tatt for doping: 400 meter-løperen Joyce Zakary satte ny kenyansk rekord under kvalifiseringsheatet, men møtte ikke opp da semifinalene begynte. Koki Manunga løp på den nest dårligste tiden av samtlige under 400 meter hekk-kvalifiseringen.

Begge kvinnene testet positivt på et såkalt maskeringsstoff.

LENGST PÅ 14 ÅR: Kenyas Julius Yego dro til med 92,72 i tredje forsøk i spydfinalen i friidretts-VM i Beijing i fjor og vant Afrikas første VM-gull i spyd. Syv år tidligere samme sted satte Andreas Thorkildsen OL-rekord med 90,57 meter. Foto: Adrian Dennis Afp

Foran USA

Zakary og Manungas landsmenn lot seg imidlertid ikke affisere av skandalen.

Kenya toppet medaljestatistikken da VM i Kinas OL-stadion fra 2008 var over, med syv gull og totalt 16 medaljer. Jamaica med Usain Bolt kom på andre plass med like mange gull og 12 medaljer - foran, historisk sett, dominerende USA med seks gull og totalt 18 medaljer.

Bakgrunn: Kenyas spydkjempe kastet to meter lengre enn Thorkildsens OL-rekord

Russland endte forøvrig helt nede på 9. plass med to gull og totalt fire medaljer.

Ett annet eksempel på Kenyas dominans i internasjonal friidrett er årsbestelistene fra 2016 til det internasjonale friidrettsforbundet. Seks av topp 10-tidene på 800 meter menn kommer fra Kenya, syv av topp 10 på 1500 meter (to fra Bahrain, en fra Marokko).

– Blir mest testet

Tirsdag vedtok den internasjonale olympiske komité at alle utøvere fra Russland og Kenya må gjennom et ekstraordinært testregime for å bevise at de ikke bruker doping - for å få tillatelse til å delta i OL.

Det hefter imidlertid usikkerhet ved dette vedtaket, i og med at det internasjonale friidrettsforbundet IAAF - ifølge Inside The Games - skal være fornøyd med testsystemet som gjelder kenyanske friidrettsutøvere.

IOC-president Thomas Bach uttalelser tolkes imidlertid slik: Kenyanske friidrettsutøvere må også underlegge seg «Rio-testen», ikke «bare» utøvere fra de 27 andre idrettene.

Begge deler er det i høyeste grad grunnlag for.

Dick Pound, det internasjonale antidopingbyrået WADAs første president, uttalte i fjor at det er ganske klart at det blir brukt «mye» prestasjonsfremmende midler i Kenya.

Tirsdag uttalte en talsmann for Kenyas president Uhuru Kenyatta at de vil oppfylle «de nye kravene.»

– Vi er en av nasjonene som blir mest testet. Vi er klar for de nye kravene, fordi vi støtter rene utøvere, sier Mahoah Esipisu til Reuters.

Alltid uryddig i Kenya

EKSPERT: Johan Kaggestad var selv langdistanseløper. Senere trente han Ingrid Kristiansen og Grete Waitz. I Rio-OL skal han være TV 2s ekspertkommentator. Foto: Janne Møller-hansen VG

– Hvis det kreves av oss for å delta i OL, vil vi samarbeide fullt ut. Vi har alltid gjort vårt beste i kampen mot doping, sier presidenten i Kenyas friidrettsforbund, Jackson Tuwei.

40 kenyanske utøvere er tatt for doping siden 2011. For øyeblikket er 18 utøvere fra Kenya utestengt på grunn av brudd på dopingreglene.

Bakgrunn: Kenyas maratondronning hevder at en ukjent lege EPO-dopet henne

– Det er ganske forvirrende det hele, synes jeg, vedgår friidrettsekspert og TV 2s OL-kommentator Johan Kaggestad (72) overfor VG.

Han sier at det har gått rykter om «uryddige forhold» i kenyansk friidrett så lenge han husker. Det har vært mye surr med penger som er blitt stukket i lommer både her og der, utenlandske agenter og leger; mye surr et sted «fører til surr andre steder», mener Kaggestad - og sikter til doping.

– Hvor skal man begynne?

– Kenya har det vært mistanke rundt lenge. Men nasjoner som Marokko og Algerie er heller ikke fri for doping. Og hvordan testes det utenfor konkurranse i land som Bahrain, Etiopia og Kina?

– Hvor skal man begynne og hvor skal man slutte når det gjelder nasjoner som skal passes på ekstra; hva er forskjellen på den ene og den andre? spør Kaggestad.

Jamaica, med verdens raskeste mann Usain Bolt (29), er en annen nasjon som kan betegnes som dopingversting. Siden 2008 er over 20 friidrettsutøvere fra den karibiske øya med snaut tre millioner innbyggere utestengt for brudd på antidopingreglene.

IKKE TESTET SÅ OFTE: Usain Bolt vant også 200-meteren (bildet) i London-OL på suverent vis. Senere kom det frem at jamaicaneren og verdens raskeste mann ikke var blitt dopingtestet særlig mye av Jamaicas dopingjegere. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Kaggestad har ikke svaret, men uttrykker forbauselse over at det internasjonale friidrettsforbundet IAAF kan si seg fornøyd med «et system som får frem den ene doperen etter den andre».

Mer og mer forvirret

Kaggestad påpeker også at IAAF-president Sebastian Coe «brukte mye tid på å stikke hodet i sanden» i fjor da media - med tyske Hajo Seppelt og TV-selskapet ARD i spissen - avdekket systematisk dopingjuks i russisk friidrett (samt «problemene» i Kenya) og langvarig IAAF-hemmelighold av positive prøver.

Bakgrunn: Coe hevdet dopinganklagene var skivebom og en krigserklæring mot friidretten

– Jeg blir mer og mer forvirret, gjentar Kaggestad - før han begrunner forvirringen.

– Det er mye doping i friidrett og mye i andre idretter. Noen tester lite og noen tester mye. Sykkelsporten er en av de beste når det gjelder antidoping. Den benektet først at den hadde et problem, før det ble avdekket av politiet.

– Nå er sykkel i ferd med å bli bankerott på grunn av kampen mot doping, sier Kaggestad - også kjent som som sykkelekspert og kommentator under Tour de France.

Han konkluderer med at det er så enormt mye penger i friidretten og idretten, at doping er et problem den aldri vil bli kvitt - heller ikke med krav om ekstra testing av utvalgte nasjoners utøvere foran Rio-OL.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder