Får null for OL-gull

Mens greske OL-gullvinnere får 1,5 millioner i bonus, vil ikke norske gullvinnere få én krone fra Olympiatoppen i Beijing.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Av Øystein Jarlsbo

FÆRRE KONKURRANSER: Andreas Thorkildsen satser kvalitet foran kvantitet. Foto: Scanpix

- Sammenlignet med mange andre nasjoner har vi ikke mye penger til å bruke på toppidretten. De vi har må vi bruke på forberedelser. Vi har ikke råd til å gi bort pengene i bonuser, sier Olympiatoppens pressetalsmann Halvor Lea.

Da han for en stund siden ble spurt av det internasjonale nyhetsbyrået Reuters om OL-bonusene til Norge i Beijing i august, måtte han svare null. Norske topputøvere får stort sett stipend på 50000 til 100000 kroner som går til å dekke utgifter knyttet til trening i løpet av et år.

Totalt har Olympiatoppen et budsjett på 110 millioner i 2008.

Kan få 2,5 mill.

Bare ved å se på hva enkelte nasjoner gjennom respektive «olympiatopper» lover sine utøvere for OL-gull i Kina, forstår man at det er småpenger.

Ifølge Reuters vil en gullvinner fra Hellas for eksempel få halvannen million kroner. I Athen-OL for tre og et halvt år siden, der to av landets gullfavoritter forsvant i en dopingskandale før ilden ble tent, vant Hellas seks gull. Russland vant hele 27.

Nå vil en russisk gullvinner få nærmere 300000 kroner for Beijing-gull, pluss diverse bonuser fra statlige og halvstatlige institusjoner. Reuters har regnet ut at en russisk gullvinner vil sitte igjen med 2,5 millioner kroner i gevinst.

Lokker med fire mill.

Norske utøvere vil eventuelt også få gull og medaljebonus fra særforbundene. Vinner Andreas Thorkildsen (25) spydfinalen 23. august, får han totalt 200000 fra friidrettsforbundet i bonus. Ifølge DnB Nors Jacob Lund betaler banken forbundet 750000 i gullbonus. 100000 av denne går til utøveren, som i tillegg får like mye fra DnB-Lund. Det vil si totalt 300000 kroner til Thorkildsen for gull.

Norges største gullhåp i Beijing har også gode bonusavtaler med sine andre sponsorer.

Det har imidlertid også stjerneutøverne fra land som Tyskland, Japan, Kina og Canada. Dette kommer på toppen av bonusene fra deres sentraladministrasjoner for toppidrett. Kanadierne har for eksempel besluttet - for første gang - å belønne sine utøvere med bonus for OL-gull: 110000 kroner. Japan trår til med 150000, mens Singapore lover hele fire millioner - med en slags lav risiko: Sist de vant OL-medalje (sølv) var i Roma i 1960.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder