To meter lengre enn Thorkildsens OL-rekord

Lengste kast i verden på 14 år

HISTORISK: Kenyas Julius Yego slo til med 92,72 i tredje forsøk og vant Afrikas første VM-gull i spyd. Foto:Kin Cheung,Ap

- Jeg visste at ingen kom til å kaste lengre: Julius vant Afrikas første VM-gull i spyd

BEIJING (VG) Politimannen Julius Yego (26) fra Kenya ble første VM-gullvinner i spyd fra Afrika da han klinket til med fantastiske 92,72 i tredje forsøk.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

Det er over to meter lengre enn Andreas Thorkildsens (33) gjeldende OL-rekord, 90,57 meter, samme sted for syv år siden. VM-kastet er det tredje lengste i historien. Kun Jan Zelezny og finske Aki Parvianien har kastet lengre.

Tsjekkiske Zelezny har verdensrekorden, med 98,48 meter fra 1996.

Ifølge Eurosport er Julius Yegos 92,72 det lengste spydkastet i verden på 14 år.

– Jeg er så lykkelig at jeg ikke klarer å uttrykke det. Verdensmester, fra Kenya, det er utrolig for meg, sier Julios Yego i pressesonen etter sin historiske seier.

Ikke tilfeldig

– Jeg kan ikke snakke om rekord, ettersom ingen vet når han vil kaste langt. Det skjer ved en tilfeldighet, uttalte Julius Yego - kalt The YouTube Man av fansen - til allAfrica.com før VM.

Det er imidlertid ikke så tilfeldig at Julius Yego satte alle de andre i spydfinalen i skyggen i Fugleredet onsdag kveld Beijing-tid.

– Etter kastet på 92 meter kjente jeg litt smerte i den ene foten, så jeg måtte ta det litt rolig. Jeg tok det sikre for det usikre. Jeg visste at ingen kom til å kaste lengre enn det, sier Julius Yego.

Han kom til mesterskapet med årsbeste i verden, 91,39 fra Birminghams Diamond League-stevne 7. juni. I Glasgow i fjor ble han første afrikaner til å vinne spydkonkurransen i Commonwealth Games.

Han har også vært best sammenlagt i stevneserien Diamond League denne sesongen.

Derfor ble han antakelig ikke skremt da Ihab Abdelrahman El Sayed - fra Egypt - fikk opp 86,07 meter i første kast og 88,99 i sitt andre. Yego fikk dødt i første og moderate 82,42 i andre.

Det tredje - vinnerkastet - lot til å slå luften ut av EM-gullvinner Antti Ruuskanen, tidligere VM-gullvinner Tero Pitkämäki (2007), tittelforsvarer Vitezslav Vesely og de andre kasterne med medaljehåp.

Finsk VM-bronse

Julius Yego var første afrikaner som deltok i kastøvelser i OL i London for tre år siden. Han endte på 12. plass, mens Keshorn Walcott fra Trinidad og Tobago tok gull - og Andreas Thorkildsen 6. plass.

Han VM-debuterte i Moskva for to år siden med 4. plass, tre plasser foran skadeplagede og i fjor hofteopererte Thorkildsen. Julius Yego vant det nasjonale mesterskapet i Kenya for tre uker siden. Hans lengste kast da var 83,10 meter.

Ihab Abdelrahman El Sayed vant VM-sølv foran Pitkämäki, som kastet 87,64 i fjerde omgang. Tsjekkias Vesely, VM-gullvinner 2012, endte på 8. plass med 83,19.

– Denne medaljen er for min mor, sier El Sayed.

Han har brukt mye tid før VM for å pleie henne i Kairo, en tre timer lang biltur fra der han bor i Egypt.

– Det kjennes godt for meg å vinne denne medaljen. Konkurransen var helt utrolig. Jeg gjorde det bra og er fornøyd med bronsemedaljen. Dette var antakelig den beste konkurransen jeg har deltatt i, i hele karrieren, med Julius (Yegos) 92 meter, sier Pitkämäki.

Flere artikler

 1. Thorkildsen tror Walcott kan ta to OL-gull på rad

 2. Streiket for å få med VM-gullvinner til OL

 3. Kaggestad synes det er forvirrende med ekstra dop-testing før OL

 4. Slik var OL-natten: Caster (25) tok kontroversielt gull

 5. – Kritikken er ubegrunnet

Fra andre aviser

 1. Fantomkast ga spydgull

  Fædrelandsvennen
 2. Gullvinneren lærte å kaste spyd ved å studere Thorkildsen på YouTube

  Bergens Tidende
 3. Konkurrentene hyller Thorkildsen: - Andreas var den som bragte spyd ut til den store verden

  Bergens Tidende
 4. Konkurrentene hyller Thorkildsen: - Andreas var den som bragte spyd ut til den store verden

  Fædrelandsvennen
 5. Erkerivalen: – Tar av meg hatten hvis Thorkildsen kommer tilbake

  Bergens Tidende
 6. Erkerivalen: – Tar av meg hatten hvis Thorkildsen kommer tilbake

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder