UNDER PRESS: Dobbelt OL-gullvinner Mo Farah (32) ble utsatt for hardt skyts under pressekonferansen i Birmingham lørdag, fire dager etter at treneren hans i USA, Alberto Salazar, ble anklaget for å bruke ulovlige midler og metoder. Foto:Andrew Boyers,Reuters

OL-gullhelt Farah: Følelsesmessig og fysisk utslitt: Trakk seg etter doping-beskyldninger

Mo Farahs supertrener gir doping-svar med et slags bibelvers

Diamond League: Nevner ikke dramatikken rundt langdistansekongen

Dobbelt OL-gullvinner Mo Farah (32) har trukket seg fra dagens Diamond League-stevne på hjemmebane i Birmingham etter beskyldningene om doping mot treneren hans i USA.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Jeg er følelsesmessig og fysisk utmattet, forklarte britenes superpopulære langdistansekonge da han under en pressekonferanse ga beskjed om at han ikke stiller til start på 1500-meteren i Diamond League-stevnet.

Mo Farah - som vant 5000 og 10 000-meteren i London-OL - var Diamond League-stevnets store trekkplaster. Etter at hans mangeårige trener (siden 2011), Alberto Salazar, i en BBC-dokumentar onsdag ble beskyldt for å bruke doping i sine «treningsmetoder», er imidlertid Farah bli satt under sterkt press.

TOPPTRENER: Alberto Salazar (i midten) er trener for USAs Galen Rupp (t.v) og Storbritannias dobbelte OL-gullvinner Mo Farah. Her under friidretts-VM i Daegu for fire år siden. Foto: Jung Yeon-je,Afp

BBC-programmet om Salazars Nike-sponsede senter i Oregon og virksomhet har tittelen «Catch me if you can».

Påstand i ProPublica og BBC-dokumentaren: Dopet USAs OL-sølvvinner fra han var 16 år gammel.

Bibel-svar fra Salazar

Galen Rupp, nummer to bak Mo Farah på 10 000-meteren i London-OL for tre år siden, ble ifølge dokumentaren dopet med testosteron.

Oregon-baserte The Oregonian/OregonLive har forsøkt å få Alberto Salazar i tale siden dopingbomben ble detonert for fem dager siden. Salazar har svart lokalavisen i bibelske vendinger:

«An evil report he shall not fear;
his heart is firm, trusting in the LORD.
His heart is steadfast; he shall not fear
till he looks down upon his foes»

Spørsmålene om han kan fortsette å trene under Salazar i hans treninsgssenter i Portland i USA har haglet over Mo Farah. Det har også rådene om at han bør kvitte seg med den omstridte langdistansetreneren.

- Trukket gjennom møkka

Mo Farah er ikke beskyldt for å ha jukset. Men under pressekonferansen lørdag ga han uttrykk for at han var sint fordi navnet hans var «trukket gjennom møkka».

Diamond Leagues hjemmeside nevner ikke Farah-saken med ett ord, to timer før stevnestart i Birmingham - hjemmesiden her.

- Denne uken har vært veldig stressende og har sugd veldig mye ut av meg. Jeg har ikke vært i stand til å fokusere ordentlig på løpet, sier Mo Farah i en uttalelse søndag morgen, ifølge Daily Mail.

Mo Farah sier at han vil dra tilbake til USA for finne svar på spørsmål han har og komme tilbake i trening. Han beklager også overfor publikum som har kjøpt billetter til Diamond League-stevnet i Birmingham for se ham mot blant andre USAs veteran Bernard Lagat.

SUPER-POPULÆRE: Usain Bolt og Mo Farah dominerte hendelsene på friidrettsstadion under London-OL. Her feirer briten sitt 5000-gull sammen med verdens raskeste mann etter at Bolt og Jamaica hadde vunnet 4 x100 meter stafett. Foto:Eddie Keogh,Reuters

Mo Farah sa, før han trakk seg, at Beijing-VM i slutten av august er hans store mål denne sesongen, og at 1500-meteren i Birmingham i ettermiddag ville være en god anledning for ham til å trene «speed».

- Tar livet av meg

For to år siden satt han Europa-rekord på distansen - favorittdistansen til Norges VM-håp Henrik Ingebrigtsen (24) - med 3.28,81 i Monaco.

Henrik Ingebrigtsen til VG om tidligere dopingutestengte Justin Gatlins sprint-supertider: - Bismak.

Mo Farah sier at han vil bryte samarbeidet med Alberto Salazar hvis han ikke klarer - overfor Farah - å bevise at påstandene i «Catch me if you can»-dokumentaren er feil.
Mo Farah hevder at han pratet med Alberto Salazar fredag og at amerikaneren da forsikret ham om at «kan bevise» at beskyldningene ikke medfører riktighet.

- Jeg forlater ikke Alberto (Salazar), fordi jeg ikke har sett noen klare bevis. Jeg har ikke gjort noe, men mitt renomme blir ødelagt, dere tar livet av meg, sa Mo Farah henvendt til pressen i Birmingham.

- Hvis beskyldningene viser seg å være sanne og Alberto har gått over streken, vil jeg være den første til å forlate ham, tilføyer Mo Farah.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder