Okparaebo: – Han skal løfte meg mentalt, heie og støtte

FÅR OPPVARMINGSHJELP: Ezinne Okparaebo, her i Beijing i går, vil ikke bruke Jaysuma Ndure som trener i VM. Han skal bare hjelpe henne under oppvarmingen. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Ezinne: Ndure er ikke treneren min

BEIJING (VG) Ezinne Okparaebo (27) vil ikke røpe om Jaysuma Saidy Ndure (31) ennå har ankommet til VM-byen. Men Norges raskeste kvinne tilbakeviser at han skal fungere som trener for henne her i Beijing.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Han er ikke min trener. Han skal få meg til å «funke» og hjelpe meg på oppvarmingen. Med Jays (Ndure) er det bare positivt, han skal løfte meg mentalt. Det er viktigst hva som får meg til å prestere best mulig, sier hun med tanke på Jaysuma Saidy Ndures rolle i VM.

MYE SAMMEN: Ezinne Okparaebo og Jaysuma Saidy Ndure er Norges raskeste kvinne og mann. Her under VM i Sør-Korea for fire år siden. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

– Han skal heie og støtte. Han er ikke trener. Jeg har trener, tilføyer Okparaebo.

Denne sesongen har hun og Ndure trent under Olav Magne Tveitå og Trond Knaplund.

Betalt av klubben

Norges raskeste mann klarte ikke VM-kvalifiseringskravet 10,16 sekunder på 100 meter før fristens utløp 10. august. For tre dager siden ble det kjent at Norges Fri-idrettsforbund hadde gitt ham akkreditering til VM som «personlig trener».

Det kom i stand som følge av et ønske fra Ezinne Okparaebo om å ha ham i nærheten – bokstavlig talt – de siste dagene før hun natt til søndag norsk tid løper innledende VM-heat i Beijings Fugleredet.

Jaysuma Saidy Ndure har som aktiv stått utenfor friidrettsforbundets landslag denne sesongen. I likhet med Ezinne Okparaebo ble han ikke tildelt Olympiatoppens toppidrettsstipend foran VM-sesongen 2015.

Ifølge friidrettsforbundets sportssjef, Ronny Nilsen, er det Ndure og Okparaebos klubb, BUL, som «sannsynligvis» dekker alle hans utgifter i forbindelse med oppholdet i Beijing. Forbundet betaler for akkrediteringen.

– Mye motvind

Ezinne Okparaebo satte sin gjeldende norske rekord 11,10 sekunder da hun var nær ved å gå til finalen i London-OL 2012. Etter det har hun ikke levd opp til forventningene som den sterke tiden skapte.

BAKGRUNN: Ezinne Okparaebo i London-OL

I EM i Zürich for ett år siden løp hun inn til årsbeste 11,24 sekunder i innledende heat, men taklet ikke motvinden i semifinalen og gikk med 11,46 glipp av EM-finalen – etter å ha nådd den to EM (2010 og 2012) på rad.

– Jeg var ikke så veldig glad da. Jeg gjorde noe jeg ikke skal gjøre. Det var mye motvind i semifinalen, og jeg kom for «høyt opp», forklarer Ezinne Okparaebo.

TILBAKE I KINA: Ezinne Okparaebo løp 100 meter i Beijing-OL 2008 som 20-åring. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

På spørsmål om hun har studert løpet på video for å lære, svarer hun nei. Hun vil ikke se igjen løp hun ikke er fornøyd med. Hun ser heller «superløpet» fra inne-EM i mars i år i reprise.

Hun kom til Beijing fra Norges treningsleir i Hongkong torsdag. Nå står hun i en liten park, kledd i kortbukse og med «helsesandaler» på føttene, utenfor utøverhotellet Kuntai, cirka 12 kilometer fra VM-stadion – Kinas spektakulære OL-stadion fra 2008.

– Det er ikke så mye som har endret seg siden 2012, sier hun med tanke på konkurrentenes nivå og bredden i toppen internasjonalt.

Ingen doping-fordel

– Noen har tatt sin dom og kommet tilbake, tilføyer hun – og sikter til doping.

Hun prøver imidlertid å være «i sin egen tunnel» og ikke kikke seg for mye rundt; kan den og den være en juksemaker? Den «fordelen» skal hun ikke gi dem. Hun tenker ikke over det, hevder hun.

BAKGRUNN: Nederland tok nesten ingen blodtester i fjor

– Jeg husker det veldig godt, sier hun om London-OL og persen 11,10.

Den sesongen løp hun fort tidlig, og så fort «mot slutten» da OL nærmet seg. I år gikk det ikke så fort tidlig, fordi hun hadde lagt det opp slik. Nå hevder hun at det går fort igjen.

– Hvordan kjenner du det?

– Jeg føler at jeg spretter, jeg er uanstrengt. Kroppen kjennes lett, det er ikke så stivt. Den samhandler med hodet, svarer hun.

VM-kravet på 100 meter er 11,33. I begynnelsen av juli løp hun på 11,24 i Madrid, i 1,7 sekundmeter medvind. Det var hennes første løp i medvind i år. Det andre var i NM i Haugesund. Da ble tiden 11,19 sekunder, med 1,9 sekundmeter medvind.

I store stadioner, som Fugleredet, skal det mye dårlig vær til for at luften skal komme i bevegelse.

– Her er det vindstille. Det er like greit. Det er det samme som i London. Jeg tenker ikke så mye på forhold, sier Ezinne Okparaebo.

Les også

Flere artikler

  1. Ezinne får Ndure som personlig VM-trener

  2. Må under 10,16 på 100-meteren i København: Ndures siste VM-sjanse

  3. Møter EM-gullvinner og OL-dronning i semifinalen: Ezinne: – Min beste 100 meter noensinne

  4. Okparaebo foran EM-starten: – Gleden større etter tøffe tider

  5. Ezinne: – Ikke skremt av supertidene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder