KJENT SYN: Mo Farah (32) slo til igjen og vant et nytt VM-gull på 10 000 meter. Denne gangen foran Kenyas Geoffrey Kipsang Kamworor og Paul Kipngetich Tanui. Neste lørdag er briten klar for en ny triumf på 5000 meter. Foto:Lucy Nicholson,Reuters

Snublet 350 meter før mål - falt nesten: Farah vant VM-gull igjen

Fikk revansj for sitt livs største skuffelse i Fugleredet

Feiret for tomme tribuner - kineserne hadde gått hjem

BEIJING (VG) Mo Farah (32) ville bli tidenes første langdistanseløper som har vunnet seks VM og OL-gull på rad. Den lettbente briten ble det da han suste inn til seier på 10 000-meteren på åpningsdagen i friidretts-VM.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Med ni runder igjen av milløpet stakk en gruppe på fem fra resten av fra det allerede spredte feltet.

Tre fra Kenya, Mo Farah og hans amerikanske treningskompis, Galen Rupp. Da var det egentlig bare et spørsmål om når Farah skulle sette inn sin bryktede finish. Det gjorde han da det gjensto 80 meter - og han vant med to foran to kenyanere, Kamworor og Tanui.

VAREMERKET: Mo Farah holdt hodet kaldt i 29 grader varme i Beijing lørdag kveld lokal tid. Treningskameraten Galen Rupp kom på 4. plass, etter to kenyanere. Foto:Dylan Martinez,Reuters

Etter å ha vært nær ved å bli felt av et spark på leggen halvveis inn i nest siste sving.

Vinnertiden til Farah: 27.01,13.

- Min største skuffelse

Somalia-fødte Mo Farah klarte ikke å ta seg til finalen på 5000 meter i OL her for syv år siden.

- Det er min største skuffelse i karrieren, har han uttalt.

I VM for fire år siden måtte han se seg slått av Ibrahim Jeilan fra Etiopia på 10 000-meteren i Daegu, men revansjerte seg på mesterskapets 5000 meter - ved å ta gull.

Siden har den lettbente briten, som har vært i hardt doping-vær i sommer, vunnet dobbelt OL-gull på hjemmebane i 2012 og begge langdistansene på bane i VM i Moskva for to år siden. Tar han også 5000-meteren her i Beijing, vil han stå enda sterkere i historiebøkene.

Kan banke alle

Da er han eventuelt den første som har vunnet «en dobbel» - 5000 og 10 000 meter - i tre OL/VM på rad: London, Moskva, Beijing.

OMSTRIDT PAR: Mo Farah og britens trener, amerikaneren Alberto Salazar, under en treningsøkt i Beijings OL-stadion fra 2008 fredag: første gang de møttes siden dopingpåstandene mot Salazar i juni. Foto:Adrian Dennis,Afp

– Det er skrevet mye om Mo (Farah). Men det avgjørende når det gjelder Mo, er at han, når han står på startstreken, virkelig tror han kan løpe de siste 400 meterne eller den siste kilometeren fortere enn alle andre.

– Han tror han kan banke livsskiten ut av hvem som helst, hvis han skulle bli tvunget til å slåss, sier sportsdirektør Neil Black i det britiske friidrettsforbundet til The Guardian.

Han mener at Mo Farah vinner den «kampen» - den mentale - før han går ned i startstilling foran alle avgjørende konkurranse. Det er der mye blir avgjort; som mellom to boksere før ringdommeren sier «box».

Mo Farah har imidlertid i opptakten til friidretts-VM fått litt mer å bryne seg på enn han er vant til. Så mye at han trakk seg fra et prestisjestevne i Diamond League-serien i Birmingham i begynnelsen av juli - på grunn av stress og mental «utmattelse».

- Her er mine blodverdier

Årsaken var alle spøsmålene som fulgte i dopingbeskyldningene mot hans trener, Alberto Salazar. Amerikaneren, født på Cuba, ble konfrontert med en rekke påstander om juks - og gråsoner - i en BBC-dokumentar.

TRENINGSKAMERATER: USAs Galen Rupp, som tok 4. plass på 10 000-meteren, og Mo Farah under forberedelsene til milløpet i friidretts-VM i Beijing. Foto:Adrian Dennis,Afp

Blant andre gjaldt det Galen Rupp (29). Amerikaneren trener sammen med Mo Farah hos Salazar i Portland. Salazars treningssenter er sponset av utstyrsgiganten Nike.

Norges Ida Marcussen: Friidretten blir aldri kvitt doping

Galen Rupp tok OL-sølv bak Farah på 10 000-meteren i London for tre år siden.

Fredag var alle tre - Salazar, Rupp og Farah - samlet på samme bane for første gang på nesten tre måneder. Det vil si første gang siden doping-spetakkelet traff Farah. Han er ikke mistenkt for brudd på dopingreglene og har offentliggjort - sammen med syv andre britiske mellom og langdistanseløpere - sine blodverdier for å vise at han «er ren».

BAKGRUNN: Hørte ikke dørklokken ringe

5000 m lørdag

Alberto Salazar er under etterforskning. Det amerikanske antidopingbyrået USADA undersøker om det er hold i påstandene i BBCs dokumentar.

Mo Farah har på sin side understreket - gang etter gang - at han vil fortsette med Salazar som trener, så lenge det ikke er funnet bevis for at han har brutt dopingreglene.

Innledende heat på 5000 meter går onsdag, med finale lørdag. Norges Sindre Buraas kom til finalen på distansen i Moskva-VM 2013. Han ble nummer 13 med 13.45,67. Mo Farah vant med 13.26,98.

Farah uttalte til svenske SVT før 10 000-meteren at han håpet ingen ville bakbinde ham. Han håpet konkurrentene ikke ville kjøre på for hardt, fordi han vil være «pigg» til 5000-meteren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder