Russiske friidrettsutøvere utestenges fra Rio-OL - Russland anker

Sebastian Coe: – Dette er en trist dag for sporten vår

Følg pressekonferansen i Wien direkte på VGTV nå

WIEN (VG) Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) bør opprettholde utestengelsen av Russland. Det er konklusjonen fra Rune Andersen og hans granskningsgruppe.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

OL i Rio kommer dermed til å forløpe uten friidrettsutøvere fra Russland - med mindre IOC finner et kreativt kompromiss på et møte tirsdag i neste uke.

– IAAF var enstemmige i at russisk friidrett ikke hadde gjort det som skulle til for at russiske utøvere skulle konkurrere med troverdighet, sier IAAF-president Sebastian Coe.

– Dette er en trist dag for sporten vår, men det ville den vært uansett hvilken avgjørelse man landet på, sier han.

Russland har vært ute av det gode selskapet i internasjonal friidrett siden november. Samtidig har norske Rune Andersen ledet en granskningsgruppe som skulle vurdere hvorvidt stormakten er på rett vei hva gjelder antidopingarbeid.

Den granskningen Andersen & Co. har gjort, støtter ikke russerne i dette, og IAAFs 27 styremedlemmer følger Andersen-gruppens anbefalinger og konklusjoner.

– Selv om det har vært betydelig fremgang, er det flere sentrale kriterier som ikke er oppfylt: Den dyptgående toleransen for doping som fikk Russland suspendert i første omgang, virker ikke å være endret, sier Rune Andersen på pressekonferansen i Wien.

FRIIDRETTSDRAMA: Her, på Grand Hotell i Wien, sitter IAAF samlet i ettermiddag. Foto: VG

Minutter tidligere hadde han entret møterommet - fullt av journalister - på Grand Hotell med bestemt gange, like bak Sebastian Coe. De to satt seg ned bak podiet, under en majestetisk lysekrone, med alvorlig mine.

– RUSADA er 18-24 måneder unna å være tilbake på et fullverdig, akseptabelt nivå, sier Andersen om det russiske antidopingbyrået.

Vedtaket i friidrettens høyeste organ må nå bekreftes av Den internasjonale olympiske komiteen (IOC). Det vil være oppsiktsvekkende om IOC ikke skulle følge vedtaket i IAAF, noe som betyr at OL i Rio går uten russere på friidrettsbanen.

– Vi har gjort alt i vår makt for å gjenopprette tilliten vår i det internasjonale miljøet siden vi først ble utestengt. Vi har ingenting å skjule og føler vi har møtt IAAFs vilkår for å komme med i det gode selskapet igjen, heter det i en russisk uttalelse signert det russiske sportsdepartementet, ifølge BBCs Dan Roan.

– Vi kommer nå til å anke avgjørelsen til medlemmene av Den internasjonale olympiske komité, står det videre.

Styret i IAAF satt samlet på Grand Hotell i sentrum av Wien gjennom hele fredagen. Der var også 140 ventende journalister fra hele verden - inkludert VG - på plass.

VGTV: Se pressekonferansen her straks

Fredagens nyhet kan også føre til juridisk mat for idrettsadvokater de neste månedene: En talsmann for president Vladimir Putin sier i dag at landet vil vurdere alle muligheter.

HAR VÆRT UNDER PRESS: Rune Andersen. Foto: Trond Solberg VG

Stavhopper Jelena Isinbajeva har på sin side snakket om å legge frem saken for den europeiske menneskerettighetsdomstolen: I likhet med mange andre russiske utøvere, mener hun det er feil å straffe et helt land kollektivt.

– Er det riktig å straffe alle utøvere når det bare er noen som doper seg? Og kan vi være sikre på at det ikke er politikk i dette? undret en russisk journalist i Wien fredag kveld.

– Styret består av over 25 personer fra hele verden, og avgjørelsen var enstemmig. Andersens utvalg har jobbet uavhengig. Vårt ansvar er å beskytte rene utøvere, sier Coe.

Dopingvarsler Stepanov til VG: – Folk i Russland ler

– Fordi et land har hatt doping fra topp til bunn, kan vi ikke fastslå at rene utøvere faktisk er rene. Det er vanskelig å peke dem ut. 1, 2 eller 100 negative tester betyr ikke at en utøver er ren. Det viser historien oss. De som kommer gjennom døråpningen er nødt til å vise at de har vært underlagt et troverdig antidopingregime utenfor Russlands grenser, sier Andersen.

Om få dager må IOC gjøre sin egen vurdering hva gjelder Rio-OL. Internt i organisasjonen er mange positive til Russland. Friidrett som gren er også en gigant under et sommer-OL. Et mesterskap uten sportens stormakt, fremstår nærmest uvirkelig på mange.

Andre mener det er helt nødvendig, slik dopingskandalene har utviklet seg de siste 18 månedene.

Kjapp innføring: 20 spørsmål-svar om Russland og doping

Det har gått rykter om at IOC vil finne en åpning for enkelte russiske utøvere. Dette ble langt på vei bekreftet i kveld:

IAAF-PRESIDENT: Sebastian Coe. Foto: Bruno Bebert Ap

– Hvis det er individer som klart og tydelig kan vise at de ikke er en del av det russiske systemet, fordi de har vært utenfor landet eller underlagt andre effektive testsystem, da skal det være en prosess som gjør at de kan søke om å få delta i internasjonale konkurranser. Ikke som russere, men under nøytralt flagg, sier Andersen og legger til at regelendringen for å få til dette, er på plass.

En annen anbefaling er at utøvere som har gjort en ekstraordinær innsats for å bekjempe doping også burde få en slik vurdering, sier han og nevner spesifikt Julia Stepanova.

For å finne bakteppet til fredagens avgjørelse i Wien, må vi tilbake til desember 2014: Tysk fjernsyn avslører, med hjelp fra varslerne Vitalij og Julia Stepanov, omfattende doping i russisk toppidrett. Kulturen er gjennomsyret, og «alle» er en del av systemet, blir det hevdet.

De neste par årene kom skandalene på rekke og rad. Det internasjonale antidopingbyåret (Wada) satt selv ned granskningsgrupper for å vurdere anklagene. Resultatet var mildt sagt rystende.

• En lang rekke trenere, ledere og utøvere ble utestengt.

• Ifølge Wada var det statlige politiet i Russland delaktig i å skjule positive dopingprøver under Sotsji-OL.

• Tidligere friidrettspresident Lamine Diack, sønnen Papa Diack, og en rekke andre personer skal ha vært involvert i korrupsjon tilknyttet positive dopingprøver. Flere personer utestenges på livstid.

• Det russiske antidopingbyrået skal ha hatt utro tjenere i egne rekker, og dopinglaboratoriet i Moskva mistet Wada-akkrediteringen sin.

• Tidligere sjef ved lab-en, Grigori Rodchenkov, fortalte New York Times hvordan det ble organisert dopingbruk under Sotsji-OL, og hvordan positive prøver ble skjult. Minst 15 medaljevinnere fra Russland skal ha vært en del av regimet.

• Tysk fjernsyn hevder selv idrettsminister Vitalij Mutko har dekket over en positiv dopingprøve. Mutko, sentral i FIFA, nekter for dette. Tysk fjernsyn hevder også at utestengte trenere fortsatt jobber med friidrett i Russland.

• Russisk friidrett ble suspendert fra alle konkurranser av IAAF fra slutten av 2015 og frem til i dag.

Så sent som onsdag kom Wada med en fersk rapport. Der kommer det frem at de har blitt nektet å gjennomføre flere hundre dopingtester i Russland de siste månedene. Dopingkontrollørene skal også ha blitt trakassert av væpnet politi i Russland. Dette skal ha skjedd flere ganger - også i juni 2016.

Idrettspresident Tom Tvedt sier følgende til NTB etter fredagens nyhet fra Wien:

– Dette er et utrolig sterkt signal på å beskytte den rene utøveren. Det er også et sterkt råd til IOC fra et av deres særforbund.

KOMMENTAR: Svaret må bli OL-njet

– Det er bare tydelig språk og handling som gjelder. Idretten har ikke noe å gå på når det gjelder doping. Vi kan ikke la folk holde på å jukse, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder