TAPTE: Caster Semenya må bruke hormonnedsettende medisiner om hun skal konkurrere som kvinne i eliteidrett. Foto: HAROLD CUNNINGHAM / AFP

Caster Semenya tapte mot Det internasjonale friidrettsforbundet

Friidrettsutøveren Caster Semenya (28) fikk ikke medhold i sin sak for å slippe å bruke hormonnedsettende medisiner.

Semenya tapte sin sak mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Den sørafrikanske mellomdistanseløperen, som har to OL- og tre VM-gull på 800 meter, gikk til kamp mot IAAFs nye regler om at kvinnelige idrettsutøvere med naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisiner for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

Semenya mener at de nye reglene er diskriminerende, men onsdag ble det klart at Semenya ikke blir hørt. CAS ga mehold til IAAF. 28-åringen reagerte på avgjørelsen på denne måten:

– Følsomt tema

CAS konkluderer med at IAAFs regler er «nødvendige, rimelige og forholdsmessige» for å sikre rettferdig konkurranser for kvinner, skriver The Guardian.

– Dette er et utrolig følsomt tema, men det er forbundets ansvar å skape like konkurransevilkår i kvinneidrett, har IAAF-president Sebastian Coe tidligere uttalt.

VM-GULL: Caster Semenya har akkurat løpt inn til VM-gull i London i august 2017. Foto: Lucy Nicholson / X90050

Semenyas juridiske team har argumentert med at fordelene ikke skiller seg fra andre genetiske variasjoner som blir hyllet i sporten, og at hennes «genetiske gave» ikke bør diskrimineres, ifølge The Guardian. De mener hennes sak handler om at kvinner som er født, oppdratt og sosialisert som kvinner skal få lov til å konkurrere som kvinner.

I slutten av februar var hun på en uke lang høring hos CAS i Lausanne.

Caster Semenya er diagnostisert med hyperandrogenisme, hvilket innebærer et naturlig forhøyet testosteronnivå i kroppen.

Friidrettsprofilen måtte etter friidretts-VM i 2009 underkaste seg kjønnstester og fikk først etter en lang prosess klarsignal for å konkurrere igjen som kvinne.

IAAF nye regler på området skulle vært innført fra november i fjor, men ble utsatt på grunn av CAS-behandlingen.

De mye omdiskuterte IAAF-reglene innebærer konkret at kvinnelige utøvere som deltar i øvelser fra 400 meter til én engelsk mil (1609 meter) må kunne dokumentere et testosteronnivå i blodet på under fem nanomol per liter, ifølge NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder