Erik Tysse (34) er klar for enda et internasjonalt mesterskap

Bare fire norske utøvere kvalifisert for friidretts-VM

SATSER MOT RIO: Erik Tysse går og går. Her går han i Moskvas gater før VM i den russiske hovedtaden i 2013. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Tysse går for siste gang i Rio neste år: - Kan ta OL-medalje hvis han får litt hjelp

Erik Tysse (34) ble utestengt for doping for fem år siden, men er klar for friidretts-VM i Beijing i august. Treneren hans mener han kan ta medalje i Rio-OL neste år - med litt hjelp fra eksperter.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

- Hvis Erik får hjelp til å løse problemene han opplever på 50-kilometeren, kan han fort være medaljekandidat i Rio neste år, mener Stephan Plätzer - og tenker på en fysiolog eller psykolog.

Erik Tysses trener - og svoger - Stephan Plätzer roser sportssjefen i Norges friidrettsforbund, Ronny Nilsen, for hans medmenneskelighet. Han «ringer alltid» og har vist omsorg for mennesket Erik Tysse helt siden han avla positiv dopingprøve på utholdenhetsdopet Cera i mai 2010.

Erik Tysses viktigste kappløp - les saken om tiden rett etter dopingdommen her.

Men utover det har Erik Tysse, siden dopingdommen på to år års utestengelse var ferdig sonet for tre år siden, måttet klare seg helt uten hjelp og økonomisk støtte. Bortsett fra den han får fra lokalklubben Norna-Salhus.

Slutter etter Rio-OL

- Jeg har størst sjanse til å gjøre det veldig bra på 50-kilometeren i Rio, sier Erik Tysse til VG.

Det blir definitivt hans siste mesterskap.

Han forteller at han og treneren har søkt om hjelp fra friidrettsforbundet, «uten å få konkret svar». Han bruker sin vanlige fastlege og osteopat.

Denne sesongen vil han motta 100 000 til 120 000 kroner fra Norna-Salhus til treningssamlinger og konkurranser. I tillegg bruker tobarnsfaren litt av studielånet og konas lønnsinntekt.

- Det går ikke å fortsette lenger enn det, uten støtte. Men det blir en fin måte å avslutte på, med å gå to distanser i OL, sier Erik Tysse.

OL-gullvinneren dopingtatt

DAGENS GANG I ARIZONA: Erik Tysse (t.h) gikk 31,5 kilometer under søndagens morgenøkt, lokal tid, i Flagstaff (2070 meter over havet) i Arizona. Norges VM-håp på 20 kilometer kappgang i friidretts-VM i august satser på 50 kilometeren i Rio-OL neste år. Foto: STEPHAN PLÄTZER,

Tysse slo gjennom internasjonalt i VM 2007 og Beijing-OL året etter, med to 5. plasser på rad. Senere dopingtatte Alex Schwazer (30) vant OL-gull for Italia på den distansen i Kina, og EM-gull og sølv i Barcelona i 2010 - der Tysse ikke fikk gå på grunn av dopingavsløringen.

Alex Schwazer uttalte seg sterkt kritisk overfor Erik Tysse i et møte med VG - før han selv måtte innrømme at han også hadde dopet seg.

Erik Tysse har i år måttet bryte 50-kilometere etter å ha gått jevnt og trutt - og godt - frem til 40 kilometer. Da har mavesmerter tvunget ham til å gi opp. Stephan Plätzer tror det kan ha mentale årsaker. Men han er ikke sikker. Erik Tysse tror det kan ha å gjøre med at han ikke er vant til å drikke så mye som han trenger, og at han må trene mer på det.

Derfor ropet om hjelp.

- Vi må få hjelp, sier Stephan Plätzer - med tanke på medaljesjansen neste år.

Erik Tysse er ikke kvalifisert for den lengste distansen i Beijing. Han hadde «en utrolig dårlig dag» da han prøvde i Mexico for fire måneder siden, og gikk «helt tom» i et nytt forsøk i Slovakia.

Håvard Haukenes er klar for 50 kilometeren i Beijing om snaut to måneder.

** Erik Tysse gikk under VM-kravet på 20 kilometer 1.24 med klar margin i København - solo - 2. mai: 1.20,52.

Alle tre er på treningsleir i Flagstaff i Arizona i USA.

Erik Tysse og Håvard Haukenes skal trene der i høyden frem til 20. juli. Det byr på utfordringer. Gradestokken viste 23 celsius da de startet treningen søndag morgen klokken 08.00, og 29 grader celsius da de var ferdig et par timer senere.

Økonomien er imidlertid den største utfordringen. Av hensyn til den falt valg av sted for VM-oppkjøringen på Flagstaff, i stedet for høyden i St. Moritz.

Regnestykke

- Det ble et regnestykke. Sveitsiske franc er blitt veldig dyr mot den norske kronen. Reisen hit er dyrere enn til Sveits. Men bokostnadene, mat og leie av bil er totalt sett billigere, sier Stephan Plätzer.

14. PLASS: Erik Tysse gjorde comeback internasjonalt i London-OL etter dopingutestengelsen. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Da Erik Tysse ble utestengt mistet han jobben som trener for kappgjengeren. Stephan Plätzer utdannet seg til personlig trener og jobber nå som lærer. Lillebroren til Kjersti Tysse Plätzers - som vant OL-sølvmedalje i Beijing for syv år siden - er utdannet svakstrømselektriker. Nå er han student ved teknisk fagskole. Stephan Plätzer fungerer som trener for Håvard Haukenes, som ikke har egen trener, i Flagstaff - selv om de to kappgjengerne følger ulike treningsopplegg.

De deler alle kostnader.

I februar og mars var Plätzer sammen med Erik Tysse i Flagstaff og Mexico, der Tysse startet på en 50 kilometer - men måtte bryte. Han gikk tre timer, «så var det stopp». Plätzer satte seg på flyet hjem til Norge.

Folk holder avstand

Flyturen tok 24 timer.

Plätzers kompensasjon var 12 000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste, Tysses «hjem uten resultat».

Med et hjertesukk sier Stephan Plätzer at han er imponert over Erik Tysse, som er villig til å gå på, i bokstavelig forstand, i regn og åtte til ti grader «i hele mai» hjemme i Norge, utenfor Bergen, fordi han ikke har råd til noe annet.

- Det var ikke mange som trodde han ville fortsette, sier Plätzer med tanke på utestengelsen som varte frem til rett før London-OL.

Norges syvkjemper Ida Marcussen var en av flere som hadde vondt for å akseptere at Tysse fikk tillatelse til å delta i 2012-OL.

Tysse fikk anledning til å kvalifisere seg én dag - 8. juli 2012 - til OL, og klarte det på hjemmebane.

- Han vil forhåpentligvis lykkes en dag. Men hvor mange vil glede seg over det, sier Stephan Plätzer.

Det er er mer en konstatering enn et spørsmål fra trenerens side. Han tilføyer at de føler at «folk» ikke oppfører seg som før; de holder litt avstand.

Flere artikler

  1. Henrik Ingebrigtsen: Innstilt - men ikke tatt ut til OL

  2. Norges siste deltaker i friidretts-VM: Foreldrene måtte betale joggeskoene

  3. Kappgang-Håvards OL-start går 800 kilometer fra OL-byen

  4. Bare en landslagsutøver er kvalifisert til Beijing: Mangekamp-Ida VM-klar

  5. Russland stopper egne VM-deltakere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder