GULL - SÅ VIDT: Det var ikke mer enn seks hundredeler som skilte Jaysuma Saidy Ndure (midten) og Even Meiseth (t.h.). Salumu Ageze Kashafali (t.v.) ble nummer tre. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Jays vant NM - men ikke under VM-kravet

HAUGESUND (VG) Jaysuma Saidy Ndure (31) var raskest på 100 meteren i Haugesund, men kom seg ikke under VM-kravet på 10.16.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det har han ikke god tid på seg til å klare. Den 10. august tar sportssjef Ronny Nilsen ut deltagerne som drar til VM i Beijing, og nå er også Jays usikker på når han skal løpe under 10.16. I dag ble det 10.82 i finalen under NM i friidrett i Haugesund, i motvind, noe kaldt vær og små drypp av regn.

– Kanskje jeg løper i København (5. august) eller kanskje på Bislett (8. august). Kroppen er ikke helt i form, så jeg vet ikke helt hva jeg starter på, sier han til VG etter NM-løpet.

Fikk du med deg? Gråtkvalt Vukicevic Demidov skadet under oppvarmingen til comeback-løpet

– Men jeg stresser ikke med det heller. Kroppen er ikke i stand til å løpe bra i et VM nå uansett, fortsetter han.

Fikk du med deg? Nytt superløp av trenerløse Pedersen

Ezinne gir Pedersen Kongepokal-konkurranse: Tok sitt 11. strake NM-gull

For 31-åringen har slitt med sykdom over lengre tid. Etter seieren i Haugesund forklarte sprinteren at han ikke har trent ordentlig siden april. Fjorårets kyssesyke er byttet ut med nyreproblemer, og dermed er forutsetningen for å klare VM-kravet langt fra perfekte.

Før sesongen: Ezinne og Jays får mindre penger av Olympiatoppen

– Det går veldig opp og ned. Jeg må nesten føle på det når jeg står opp. Noen dager kan jeg trene, andre dager kan jeg ikke. Nå har jeg ikke trent på 10 dager, og jeg har ikke trent ordentlig siden april, sier han.

Det får NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, til å lure på om VM i det hele tatt er aktuelt for sprinteren.

– Hvis han bare så vidt skulle klare VM-kravet under pefekte forhold, så vet Jays at det ikke bringer ham langt i et VM. Selv om han har hevet seg i mesterskap uten å virke som en mesterskapsløper, bør han være frisk og rask der, og ha trent godt i forkant. Skulle han klare det, har han bare to uker med trening igjen, påpeker den tidligere mellomdistanseløperen overfor VG.

Sykdommen kan også være litt av forklaringen på hvorfor det ble overraskende jevnt da løperne skulle gjøre opp om seieren på 100 meteren under friidretts-NM. I mål var sprinttalentet Even Meinseth (19) bare seks hundredeler bak Ndure.

– Å fy! Det er dritbra! utbryter Jays idet han får opplysningen.

– Følte du at seieren var truet?

– Nei, nei, nei, jeg skal fortsette å ta NM-gullene, men det er veldig gøy at de er så nær, ler Jays.

Sykdom og lite trening er imidlertid ikke det eneste som har hengt over Jaysuma Saidy Ndure i det siste. I forrige måned ble det kjent at sprinteren er tiltalt for vold mot sin tidligere samboer. Selv hevder han at det ikke har påvirket ham mentalt.

– Det er trist, men jeg kan ikke gjøre noe med det akkurat nå. Akkurat nå er jeg ikke her for det. Jeg elsker å løpe og elsker friidrett, og det gjør meg glad. Det er det jeg må fokusere på, sier Ndure, som ikke vil gå nærmere inn på saken.

Og selv om det ikke blir VM på Jays, har ikke 31-åringen planer om å gi seg.

– Jeg har kontrakt med Nike frem til 2017, så da satser jeg på det, men så er det «that's it».

–Så du gir deg?

Etter VM 2017 tror jeg jeg vil løpe. Det holder. Jeg har løpt i mange, mange år, sier Jays.

PS! Etter gulløpet på 100 m lørdag var Jaysuma Saidy Ndure fortsatt usikker på om han kom til å løpe søndagens 200 m eller ikke. Lørdag vant han 100 meteren på tiden 10.82, foran Even Meinseth (10.88) og Salumu Ageze Keshafali (10.94).

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder