10 sekunder bak verdenstoppen Sifan Hassan

Klar for 3 uker lang treningsleir i Sør-Afrika med kjæresten

NORSK EUROPATOPP: Karoline Bjerkeli Grøvdal (25) var to sekunder fra sølvmedaljen i terreng-EM i franske Hyeres. Hun tok bronse, ti sekunder bak vinneren, Sifan Hassan fra Nederland. Bildet er fra Bisletts Diamond League-stevne 11. juni. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Karoline Bjerkeli Grøvdal vant bronse i terreng-EM: Grøvdal: – Uten tvil det beste jeg har gjort

Karoline Bjerkeli Grøvdal (25) trodde hun måtte at til takke med den kjedelige 4.-plassen, men fikk sin drøm oppfylt da hun hentet frem ekstra krefter 500 meter før mål i terreng-EM.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– På den siste runden var sliten og så bakover for å tenke ut hvordan jeg skulle berge 4.-plassen. Jeg hadde avskrevet bronsen da det gjensto 600 meter. Men så begynte hun på sølvplass å slippe, britiske Steph Twell (26) ble helt stiv og da fikk jeg et ekstra kick, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal til VG etter bronsemedaljen i franske Hyeres.

KJÆRESTEPAR: Vladimir Vukicevic og Karoline Bjerkeli Grøvdal. Bildet er tatt ved Norges idrettshøyskole 1. mai i år. Foto: Lillian Holden , VG

For to år siden tok hun 5. plass, i fjor måtte hun droppe terreng-EM på grunn av skade.

LESTE DU DENNE? Snakker ut om spiseforstyrrelsen (VG+ krever innlogging)

To sekunder fra EM-sølv

Søndag var startlisten betydelig sterkere enn i 2013, med Nederlands regjerende EM-gullvinner på 1500 meter – ute og innendørs – Sifan Hassan (21) som favoritt.

BAKGRUNN: Ingvill Måkestad Bovim ble nummer ni da Sifan Hassan vant EM-gull 2014

Sifan Hassan, også en av verdens beste på mellom og langdistanse (VM-bronse på 1500 meter i august), tok tidlig teten og var ikke til å true. Etter fem korte og en lang runde ved den franske travbanen – åtte kilometer totalt – løp Hassan, opprinnelig fra Etiopia, i mål åtte sekunder før sølvvinner Kate Avery (24) fra Storbritannia.

Karoline Bjerkeli Grøvdal var to sekunder bak Avery i mål.

– Det var det jeg drømte om: være med å kjempe om bronsen. Det var ekstra deilig at alle de gode var til stede. Det betyr at jeg er på topp i Europa. Dette er uten tvil det absolutt beste jeg har gjort, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Mislyktes i Beijing- VM – LES MER

Nyttårsfeiring i Sør-Afrika

Hun påpeker at det er bra at Sifan Hassan var med.

Slik ble det ikke et lureløp. Den beste vant, den nest beste vant sølv og den tredje beste – Karoline Bjerkeli Grøvdal – bronse.

– Det viser at man aldri skal gi opp. Det gjelder å være der til rett tid, og ta sjansen, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Om to uker reiser hun til Potchefstroom vest for Johannesburg i Sør-Afrika. Sammen med kjæresten, hekkeløper Vladimir Vukicevic (24), skal hun trene der i tre uker.

Lillebror Vukicevic: – Christina er sugen på mer

4. mai skal hun løpe sin første 10 000 meter på bane i Stanford i California, for å kvalifisere seg til Rio-OL på distansen. Tidskravet er 32 minutter.

VERDENSTOPPEN: Nederlands Sifan Hassan (t.h) vant VM-bronse på 1500 meter i Beijing i august, bak gullvinner Genzebe Dibaba fra Kenya og sølvvinner Faith Chepngetich fra Kenya. Søndag vant Hassan EM-gull i terrengløp, 10 sekunder foran Norges Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Damir Sagolj , Reuters

– Jeg la ikke opp til en formtopp foran dette løpet. Dette er mitt stabile nivå. Jeg skal hente litt ekstra fra nå, sier hun med tanke på friidretts-EM i Amsterdam 6. til 10. juli.

Har knekt koden

En måned før Rio-OL kan det godt hende at hun vil løpe 5000 og 10 000 meter.

Etter EM-bronsen i Frankrike 13. desember, mener Karoline Bjerkeli Grøvdal at «det er realistisk med medalje» på begge langdistansene i mesterskapet om syv måneder.

– Jeg er på rett spor. Jeg har knekt koden for hva jeg tåler av trening og er trygg på opplegget mitt; vet hva jeg trenger å gjøre for å bli god. Er mer trygg på meg selv, jeg vet hva som fungerer, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

PS! Henrik Ingebrigtsen (24) ble nummer 26 i terreng-EM. Lillebroren Filip (22) kom på 19. plass i U23 etter å ha pådratt seg pusteproblemer. Han måtte til sykehus for observasjon etter løpet i franske Hyenes.

Mer om

 1. Friidrett

Flere artikler

 1. Grøvdal brøt VM-finalen på 5000 meter

 2. Slutt mellom friidrettsprofilene Karoline Bjerkeli Grøvdal og Vladimir Vukicevic

 3. Karoline Bjerkeli Grøvdal på sisteplass: Slått med over halvminuttet

 4. Strekkskade stopper Karoline Bjerkeli Grøvdal før VM

 5. Sølv til Bjerkeli Grøvdal i EM i terrengløp

Fra andre aviser

 1. Reagerte med vantro på avvist norsk protest: – Det kan ikke være sant!

  Bergens Tidende
 2. Historisk EM-bronse til Grøvdal

  Aftenposten
 3. Historisk EM-bronse til Grøvdal

  Fædrelandsvennen
 4. Grøvdal jublet for sitt første EM-sølv. Nå skal hun samarbeide med Ingebrigtsen fram mot OL.

  Aftenposten
 5. Grøvdal jublet for sitt første EM-sølv. Nå skal hun samarbeide med Ingebrigtsen fram mot OL.

  Bergens Tidende
 6. Grøvdal jublet for sitt første EM-sølv. Nå skal hun samarbeide med Ingebrigtsen fram mot OL.

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder