KLAR: Isabelle Pedersen, her fra VM i Kina i fjor, satser på innendørs-VM senere i år. Det er det ikke mange andre nordmenn som gjør. Foto: Jessica Gow , NTB scanpix

Rio-OL gjør at få satser på innendørs-VM i friidrett

Hekkeløperen Isabelle Pedersen (24) og Hedda Hynne (25) på 800 meter er de eneste norske friidrettsutøverne som satser på innendørs-VM i friidrett.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Seks av våre beste er kvalifisert for mesterskapet som går i Portland i USA fra 18. til 20. mars, men det er bare Pedersen og Hynne som vil stille der. Det er helt greit for meg, for vi følger individuelle opplegg i år. Hver enkelt får selv bestemme hva som er best for dem med tanke på OL i Rio, forteller sportssjef Ronny Nilsen til NTB.

Nilsen forteller til VG at utøverne det gjelder er Jaysuma Saidy Ndure, Henrik Ingebrigtsen, Ezinne Okparaebo, Amalie Iuel, Hedda Hynne og Isabelle Pedersen. Men, han presiserer at selv om de er kvalifisert betyr ikke det nødvendigvis at de er tatt ut. Flere velger å prioritere utendørssesongen og opplegg frem mot OL, med EM i sommer.

LES OGSÅ: – Jeg synes det har vært tøft. Loui er så aktiv.

– Innendørssesongen blir en mellomsesong for flere av utøverne. I et innendørs-VM er det ekstremt høyt nivå, omtrent samme nivå som OL. Når man har både EM og OL utendørs, er det noe utøverne heller vil prioritere.

Sportssjefen er veldig fornøyd med starten på sesongen. Allerede har norske friidrettsutøvere satt fem norske rekorder innendørs. Ved siden av Amalie Iuel på 400 meter og nevnte Hynne på 800, har også stafettlagene for kvinner og menn på 4 x 200 meter satt både norske og nordiske rekorder i helgens innendørslandskamp. Mauritz Kåshagen har i tillegg satt rekord på 400 meter på 46,88, hvilket er 18 hundredeler fra VM-kravet.

– Starten på sesongen har vært over all forventning bra, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Ezinnes spektakulære trappehopp er sett av millioner

Klar for sesongdebut

Hekkeløper Pedersen trener og forbereder seg for sesongen i USA. Hun har trent bra, men har vært gjennom en liten sykdomsperiode den siste tiden.

– De tilbakemeldingene jeg har fått fra Isabelle, tyder på at hun har trent bra. Hun er helt frisk nå og står foran sesongdebuten i et stevne i New York kommende lørdag. Det blir spennende, forteller Nilsen.

Han sier at det mest gledelig på denne tiden av året, er at det er veldig lite skader blant de aller beste utøverne.

– Det ser veldig mye bedre ut nå enn tidligere, og oppfølgingen av hver enkelt av eliteutøverne foregår kontinuerlig, sier Nilsen.

Han er også optimistisk med tanke på Andreas Thorkildsens comeback, for rapportene han har fått fra det holdet, har vært veldig positive.

– Også når det gjelder Ingvill Måkestad Bovim ser det bra ut. Hun er i Sør-Afrika og gjør store framskritt.

LES OGSÅ: Thorkildsen gjør comeback

Tøffe krav

Ronny Nilsen sier til NTB at han regner med at han skal ha med åtte til ti utøvere til OL.

– Det er tøffe krav, men troppen vil nok bli såpass stor, mener han. De aller beste og største OL-kandidatene er i alle fall i god rute og har vist fine takter til nå denne vinteren.

– Det er også et EM i Amsterdam til sommeren som vel har stor betydning?

– Ja, EM blir viktig, og de aller fleste av dem som satser mot OL, har også EM som mål. For mange blir det en fin oppkjøring til Rio, forklarer sportssjefen.

Han hadde 27 utøvere med til EM i 2012, mesterskapet før London-OL, og han regner med at det kommer til å bli rundt 35 EM-deltakere i år.

– Kravene til EM er tøffe, og nåløyet trangere enn tidligere, for det er ingen B-krav, men rapportene jeg har fått er så positive at jeg har tro på en stor EM-tropp. Norsk friidrett er på vei tilbake for fullt. Det føler jeg meg sikker på, avslutter Nilsen.

LES OGSÅ: Friidrettsutøvere må betale for å konkurrere for Norge

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder