PRØVER IGJEN: Ida Marcussen (26) satt norsk rekord i mangekamp da hun slo gjennom i sitt første senior-VM som 19-åring i 2007. Siden har ventet fremgang og suksess uteblitt. Treneren Lukas Udelhoven og hans metoder har fått skylden for nedturene. Men Kristiansand-jenta tror fremdeles på opplegget og går for «pers» i friidretts-EM oim starter for henne i morgen. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Marcussen: - Har hatt depressive perioder

ZÜRICH (VG) Ida Marcussen (26) innrømmer at hun har vært
langt nede, men er glad hun har trener Lukas Udelhoven (47) som har «kunnet tilby noe annet» enn den tradisjonelle toppidrettsmodellen.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fem år gammel

- Jeg har hatt noen tøffe år og tenkt «shit, dette orker jeg ikke lenger». Jeg har hatt noen depressive perioder. Det har vært tøft å takle forventningene. Jeg har vært inne på tanken, svarer Norges mangekjemper Ida Marcussen på VGs spørsmål om hun noen gang har tenkt på å gi opp friidrettskarrieren.

Hun slo gjennom internasjonalt med sølvmedalje i junior-VM i Beijing 2006 og norsk rekord (6226 poeng) og 11. plass som 19-åring i friidretts-VM i Japan for syv år siden.

HOLDER SAMMEN: Lukas Udelhoven og Ida Marcussen har stått fast på at deres spesielle opplegg er det beste for syvkjemperen fra Kristiansand - selv om nedturene har overskygget suksessen for syv-åtte år siden. Foto:Line Møller,VG

OL-gull 2012

Da slo hennes kontroversielle trener Lukas Udelhoven fast at målet var OL-gull i London 2012. Nedturen inntraff imidlertid fort. Ida Marcussen har i internasjonale mesterskap siden stort sett mislyktes.

I fjor endte hun på 18. plass i friidretts-VM i Moskva.

Friidretts-Norge har ment at Udelhoven og hans spesielle treningsregime har skylden for at Ida Marcussen åpenbare talent er gått tapt. På spørsmål om de to dyrker en livsstil mer enn de bedriver toppidrett, svarer hun at «toppidrett» er en definisjonssak.

Hun sier også at hun har sett mye rart, og «resultater er ikke alt».

Utrolig sære

- Jeg er glad jeg har hatt en annen (Lukas Udelhoven) som har kunnet tilby noe annet. Uten et alternativ ville jeg kanskje blitt skadet og sluttet, sier Ida Marcussen.

- Hvor sære er dere på en skala en til 10, der en tier er det særeste?

- Vi er utrolig sære. Det er vi jo, og det er bevisst. En tier, svarer hun.

- Hvordan vil du karakterisere treningsfilosofien?

- Ærlig, hardt arbeid og glede, svarer Ida Marcussen.

- Det er ikke noe jeg ser for mye av rundt meg, tilføyer hun og sikter til konkurrentenes «glede» på friidrettsbanen.

På den annen side legger Kristiansand-jenta ikke skjul på at hun har hatt sitt å stri med.

Angst for å lykkes

Hun har ikke «perset» siden hun satt den norske rekorden i 2007-VM i Osaka og hun har selvsagt fått med seg all kritikk – den saklige og usaklige – som har vært rettet mot henne og trener Lukas Udelhoven.

- Jeg har vært en perfeksjonist, og en perfeksjonist har vanskelig for å takle noe annet enn suksess. Jeg har gjort det til min livsoppgave å takle angsten for å mislykkes.

- Jeg jobber med det fortsatt, men er kommet et stykke på vei, sier hun til VG under friidrettsforbundets pressetreff på utøverhotellet i Zürich onsdag ettermiddag.

Mer trygg

Mangekampen (syv øvelser) for kvinner starter torsdag og går over to dager. Ida Marcussen hevder at hun ikke har satt seg et resultatmål i EM.

NATURLIGE MIDLER: Ida Marcussen løper gjerne barføtt og bruker treningsredskap hentet i naturen. Her trener hun spydkast - en av syvkampøvelsene - med en lang pinne under en treningsleir i Portugal i januar 2013. Foto:Line Møller,VG

- Jeg er fornøyd uansett hva jeg oppnår. Men jeg går ut for å få «pers», sier hun.

Lukas Udelhoven mener at hun «kan fighte» med de beste og sier at en topplassering er målet. Han mener det er mulig fordi Ida Marcussen nå er mer glad og hun inspirerer seg selv med entusiasme, som han uttrykker det.

- Mange er bekymret for at hun er i en blindgate. Men hun er trygg på seg selv og dermed blir «det rundt» roligere, svarer han på spørsmål om de fortsatt merker skepsisen til det de holder på med.

Fortsatt kritikk

- I 2009 var vi en bølgedal, hun hadde en knekk i utviklingen. Det var blytungt og hun var i en depressiv fase. I 2013 oppnådde hun 6200 poeng og følte seg klar for nye steg. Et nytt kan komme i år, kanskje i Zürich, mener Lukas Udelhoven.

Han sier også at de aldri har vært inne på tanken om å gi opp, og at man trenger motgang for å få motivasjon. Med full klaff i 2012, ville hun kanskje sluttet, slik han ser det.

- Kritikken er fortsatt der. Men hun har lært seg å leve med den uten å ta den så tungt. For oss er det den veien som gir mest glede og resultater på sikt. Vi justerer den hele tiden og har ikke hastverk, svarer han på spørsmål om de dyrker en livsstil.

- Når man sier toppidrett er det andre som bestemmer definisjonen, tilføyer han.

Les også

Mer om

  1. Friidretts-EM

Flere artikler

  1. - Friidretten vil aldri bli kvitt doping

  2. Slår tilbake mot Rodal-kritikk

  3. Ida Marcussen til avis etter VM-nedturen: – Jeg er utsatt for heksejakt

  4. Russisk 7-kampstjerne utestengt to år: VM-gull foran Ida Marcussen - nå er hun doptatt

  5. – Kritikken er ubegrunnet

  6. Friidrettssjefen kan fortsette etter VM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder