Johaug knuste VM-kravet på 10.000 meter: – En av de råeste i Norge noen gang

BISLETT (VG) Therese Johaug (31) byttet torsdag ut langrennsski med løpesko i Oslo. Det endte med årsbeste i verden og innfrielse av VM-kravet på 10.000 meter.

 • Joachim Baardsen
 • Sindre Øgar
 • Øystein Jarlsbo
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

– Jeg hadde en drøm om å ta det VM-kravet. Jeg trodde kanskje jeg hadde tatt meg vann over hodet, men jeg har faktisk forberedt meg litt. Jeg har hatt fire baneøkter. Jeg snakket meg selv litt ned foran løpet. Men Karstein (bror og treningspartner) hadde stål-trua på at jeg skulle klare det, sier Johaug i et intervju med VG og andre medier ved pressesonen.

31-åringen tok i fjor NM-gull på samme distanse med tiden 32.20,86. Torsdag kveld forbedret Johaug seg betraktelig. Etter én mil og 25 runder på Bislett-dekket, klokket hun inn på 31.40,69.

VM-kravet er 31 minutter og 50 sekunder. Johaugs tid er den fjerde beste i norsk 10.000-meterhistorie. OL-kravet er 31.25. Therese vedgår at hun kunne nærmet seg det hvis hun hadde løpt i felt, og ikke solo som nå. På spørsmål fra VG om hun satser på OL i Tokyo neste år, er hun kategorisk avvisende:

– Nei, nei, nei – er du gæren? Jeg har ingenting i OL å gjøre. Det har jeg ingen planer om, svarer Therese Johaug.

– Hva med vinter-OL 2022 og friidretts-VM seks måneder senere?

– Nei, svarer hun ørlite mer nølende.

Før hun forklarende tilføyer at nivået i friidrett «og på damene der» er vanvittig høyt.

– Jeg har ikke en sjanse. Jeg er altfor gammel til det nå, rett og slett. Jeg begynner å bli gammel. Det er veldig artig, og veldig gøy å gjøre noe annet. Men herre gud, jeg har ikke noe der å gjøre, sier hun og ler avvæpnende.

les også

Jakob Ingebrigtsen med europarekord på 2000 meter

I langrenn har Johaug blant annet 10 VM-gull, ett OL-gull, tre sammenlagtseirer i verdenscupen og tre totaltriumfer i Tour de Ski. Det er bare noe av innholdet på hennes imponerende merittliste.

– Hun viser at hun hadde hatt noe å gjøre i et VM i sommer hvis det hadde blitt arrangert. Hun viser en enorm kapasitet her. Hun er enorm til å presse seg selv. Det er en maktdemonstrasjon av Johaug. Hun nærmer seg de beste i Norge gjennom tidene, sier NRK-kommentator Jann Post.

– Hun er en av de råeste utholdenhets-utøverne vi har hatt på kvinnesiden noen gang, om ikke den råeste, mener OL-vinner på 800 meter Vebjørn Rodal.

Therese Johaug røper at hun var veldig nervøs foran sin internasjonale debut som langdistanseløper på Bislett. Hun skulle egentlig ha stilt opp på arrangørens pressekonferanse onsdag, men var «så sliten, nervøs og småstresset» at hun ba om å få slippe.

At hun innfinne seg i friidrettens såkalte «call rom» før start, var hun ikke klar over.

– Heter det calling room? Det visste jo ikke jeg om. Jeg hadde planlagt å ta noen drag før start etter oppvarmingen i parken utenfor stadion. Det var litt annerledes i forhold til hva jeg er vant til i langrenn, sier hun.

les også

Warholm satte verdensrekord på 300 meter hekk etter ukjent drama

33.29,3 var den tidligere bestenoteringen i verden i 2020, ifølge NRK. At tiden ikke var bedre, skyldes i hovedsak manglende løp på grunn av restriksjonene coronaviruset har medført.

– Jeg syns hun ser bra ut. Hun springer som en klokke, sa den tidligere løpedronningen Ingrid Kristiansen til NRK underveis i løpet.

– Hvor god kan Johaug bli i løping?

– Det er umulig å si så lenge de fleste treningsturene hennes er i marka og i motbakke. Skal hun bli veldig god til å løpe, for eksempel på en 10.000 meter, må hun tåle å løpe flatt. Det hjelper ikke bare å ha en god motor hvis du skal springe mot de beste, da må du også ha bein til det, sa Kristiansen, som i 1986 løp nesten halvannet minutt raskere da hun satte verdensrekord på Bislett: 30,13,74.

Mer om

 1. Friidrett
 2. Bislett Games

Flere artikler

 1. Therese Johaugs trener: Unner henne internasjonalt mesterskap

 2. Stockholms friidretts-sjef: Johaug ikke prioritert

 3. Johaug klar for «Impossible Games»

 4. Bislett-Hoen om dopingprinsippet: – Ingen Johaug-tvil

 5. Johaug fikk sjelden følelse: – Jeg har gått på en liten smell

Fra andre aviser

 1. Kaggestad om Johaugs løping: – Sats heller på terrengløp

  Bergens Tidende
 2. Svensk friidrettsekspert hardt ut mot Johaug-hjelpemiddel: – Ganske trist

  Aftenposten
 3. Johaug løper Bislett-distanse alene i jakten på VM-kravet

  Aftenposten
 4. Johaug løper Bislett-distanse alene i jakten på VM-kravet

  Bergens Tidende
 5. Johaug smadret VM-kravet: – Maktdemonstrasjon

  Aftenposten
 6. Svensk friidrettsekspert hardt ut mot Johaug-hjelpemiddel: – Ganske trist

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no