Anbefaler at Russland utestenges fra alle friidrettsarrangement i 2016

Svein Arne Hansen: – En kjempskandale. En trist dag for friidretten.

KREVER SVAR: Sebastian Coe under en pressekonferanse i New Delhi forrige måned. Foto: Sajjad Hussain , Afp

Coe krever russisk svar innen ukeslutt

Sebastian Coe, presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), gir russerne frist ut denne uken til å svare på de alvorlige dopingbeskyldningene.

Artikkelen er over fire år gammel

Det er en uavhengig rapport utarbeidet av Verdens antidopingbyrå (WADA) som avslører organisert og statlig støttet doping i Russland, slik Dick Pound, tidligere leder av WADA, beskrev det på en pressekonferanse mandag.

Dette kommer i kjølvannet av avsløringer om at tidligere IAAF-president Lamine Diack etterforskes for grov korrupsjon. Han skal både ha mottatt penger og vært med på å hemmeligholde positive dopingtester.

Nå er den nyvalgte presidenten, Lord Coe, kommer på banen. Han vil til bunns i saken, og det kan ende med at russisk friidrett blir utestengt fra hele sesongen neste år, også fra OL i Rio de Janeiro.

Bakgrunn: Hevder russisk politi deltok i dopingregime

Alarmerende

Rapporten som foreligger er alarmerende, mener Coe. Han sier at det nå blir viktig både for ham og IAAF å søke forklaringer på det som har skjedd og som rapporten avdekker.

– Når vi i IAAF har fått alle svar på bordet, og forklaringer fra de involverte, vil vi ta en beslutning om veien videre, sier Sebastian Coe.

Tidligere friidrettspresident Svein Arne Hansen, som nå er president i det europeiske friidrettsforbundet, har sittet i et styremøte store deler av mandagen og ber om å få sette seg mer inn i saken før han kommer med en uttalelse tirsdag. Han sier likevel følgende til VG:

– Det er en kjempskandale. En trist dag for friidretten. Vi støtte fullt opp om det Sebastian Coe og det internasjonale forbundet nå foretar seg.

WADA anbefaler, etter å ha offentliggjort sin rapport, at Russland utestenges fra alle godkjente friidrettsarrangement i 2016, også fra OL i Rio. Det er helt klart at IAAF har myndighet til å sette russerne på sidelinjen, både når det gjelder kommende sesong, OL og også VM i London i 2017.

Den russiske sportsministeren slo mandag fast at WADA ikke har myndighet til å stenge russiske utøvere ute fra noe som helst. Både ministeren selv, Vitalij Mutko, og presidenten i Det russiske friidrettsforbundet, Vadim Zelitsjenok, tok til orde for at russerne må få svare på anklagene og komme med sin forklaring før eventuelle tiltak og sanksjoner blir iverksatt.

Les også: Kaggestad om dopingsjokket: – Hele nasjoner må utestenges fra OL og VM

På alvor

Sebastian Coe sier at IAAF er innstilt på snu hver stein, og han legger ikke skjul på at det internasjonale forbundet tar rapporten på alvor.

– Vi vil gjøre de undersøkelsene som er nødvendig i vår egen organisasjon og finner vi feil i våre prosedyrer, kommer vi til å aksjonere og rette på det, sier Coe.

Den nyvalgte IAAF-presidenten, som også var leder for London-OL i 2012, understreker at det ikke er først og fremst er IAAF som stilles til ansvar, men enkeltindivider som handlet på egen hånd fra innsiden i organisasjonen.

– Jeg har også merket meg at WADA-rapporten ikke bare omhandler friidretten. Det blir hevdet at det som er funnet ikke begrenser seg til friidretten alene, men også til andre idretter. Det er også klart at dette ikke dreier seg om et enkeltstående land, sier Sebastian Coe, som virkelig har fått en tøff start på jobben som IAAF-president.

Les også

Mer om

  1. Friidrett
  2. Doping

Flere artikler

  1. Svein Arne Hansen: – Føler meg forrådt

  2. Hevder russisk politi deltok i dopingregime

  3. Friidretten stålsetter seg for nytt jordskjelv

  4. – Russiske deltakelse under det olympiske flagget i Rio er ønsketenkning

  5. WADA med ny alarmerende dopingrapport

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder